Nad Komorou zaplápolá 26 vlajek, do 7 závodů se přihlásilo 312 účastníků

Do sedmi bitev o medailové sady v Táboře se rozjede 312 cyklokrosařů/ek z 26 zemí. Nejpočetnější ekipy nasazují Nizozemci (34), Češi (31), Belgičané (29), Američani (27) a Francouzi (21). Osamocenou vlajku ponesou zástupci Albánie, Chile, Kostariky, Rumunska a Finska. V elitě pojede devět Belgičanů a devět Nizozemek, početní kvóta jim narostla vždy o dvě místa za mistry Evropy a vítěze světového poháru. Nejpočetněji obsazení budou junioři s 82 účastníky, naopak nejméně závod žen do 23 let s Kristýnou Zemanovou a 33 dalšími.

Cyklokros je naše DNA. Na šampionátu se ukáže kompletní tým Crelan/Corendon

V čase cyklokrosového ústupu ve prospěch silniční cyklistiky dobrá zpráva pro vyznavače bláta a terénu. Stále se vyplatí mít cyklokros jako číslo jedna, o tom přesvědčuje belgický tým Crelan (belgická banka)/Corendon (nizozemský touroperátor), dříve Landbouwkrediet, v jehož barvách jezdili i Sven Nys nebo Wout van Aert. Loni formace zářila zásluhou Laurense Sweecka, který ji zajistil celkový triumf ve světovém poháru. Letos sice tolik vepředu nebyl, ale kompletní sestava, všech 12 lidí, se ukáže na mistrovství světa v Táboře!

„Na to jsme dostatečně hrdí,“ říká manažer klubu Thomas Sneyers. Elitu pojedou v belgickém dresu muži Sweeck, Meeusen, Vandebosch, Wyseure a Hendrikx v nizozemském, ženskou elitu Norbert-Riberolle a Cant za Belgii, Bakker a Van der Heijden za Nizozemsko, a pak ještě v nadějích do 23 let se objeví chlapci Verstrynge, Dockx a dáma Van Sinaey. „Cyklokros je naše DNA,“ dodávají majitelé, bratří Christoph a Philip Roodhooftovi. Ti ostatně vlastní také velký silniční tým Alpecin/Deceuninck s přesahem do cyklokrosu a 777 Cyclocross Reds.

V historické sbírce medailí jsou Češi čtvrtí

Česká pozice v cyklokrosovém světě je více než čestná, co se týká medailí. I když mluvit o velmocenském postavení by bylo přehnané. Za 75 ročníků mistrovství světa bylo uděleno 199 medailových kolekcí. O belgické hegemonii asi nikdo nepochybuje (63 zlatých – 53 stříbrných – 34 bronzových), i když nastala až v pozdějších letech, v počátku vládla Francie.

Také až po mnoha letech přibyli Nizozemci (36 – 26 – 32), třetí jsou tedy Francouzi (21-17-32). Čtvrté místo už patří Česku (19-22-24), především zásluhou mládežníků a pak také amatérské éry (v letech 1967-93 tam jsme byli druzí hned za Belgií). Při federální dělbě připadly i tři medaile Slovensku, celkem jich mají pět (2-2-1). Cenné kovy získalo 17 zemí, jako poslední loni v premiéře závodu juniorek Kanada zásluhou dvojčat Holmgrenových (1-1-0). Tak jaké změny přinese táborské mistrovství, už v pátek se jede tedy jubilejní 200. medailový závod.

Van der Poel už ví, kam vyrazí na silnici z Tábora

Není většího favorita, než obhájce nejprestižnějšího titulu Mathieu van der Poela. Ať pro něho neděle dopadne jakkoliv, na žádné velké oslavy času nemá. Po dovolené nastoupí hned na silnici, už od 14. do 18. února na etapový Volta ao Algarve v Portugalsku, pak 4.-10. března na Tirreno-Adriatico. Poté ho čekají tři velké klasiky: 24. 3. Gent-Wevelgem, 31. 3. Ronde de Vlaandern a 7. 4. Paříž – Roubaix. S Woutem van Aertem, který také věnoval část zimy cyklokrosu, se potká v Portugalsku i na třech klasikách. Belgičan startuje 11. 2. na Clasica de Almeria a už oznámil bohatší program včetně Gira, olympiády, Vuelty a mistrovství světa.