Českou týmovou štafetu povede Štybar, Belgičani nasazují Vanthourenhouta, Britové i Masona

Podle předběžné startovní listiny by do prvního závodu šampionátu, pátečních štafet, mělo ve 12.30 nastoupit deset týmů. Každý z nich staví šest lidí, každého z jedné kategorie, každý pojede jedno kolo. Na startu se objeví i skutečně elitní jezdci. Při neúčasti obhájců z Nizozemska chtějí zlato Belgičané, to je jasné, před rokem byli až třetí, i proto nasazují dvojnásobného mistra Evropy Michaela Vanthourenhouta a trojnásobnou mistryni světa Sane Cant. Silní budou i loni stříbrní Britové se Zoe Backstedt, Annou Kay a Cameronem Masonem. Stejně tak Italové, které nasadí Filippa Fontanu a Saru Casasolu.

Dokáží i Češi promluvit do boje o medaile? Legenda Zdeněk Štybar jistě povzbudí motivaci Kristýny Zemanové, Nikoly Noskové, Pavla Jindřicha, Amálie Gottwaldové a Kryštofa Bažanta. Nepojede tedy mužská jednička Michael Boroš. V dresu s hvězdami a pruhy nastoupí Clara Honsinger, za Polsko vítěz českého poháru Marek Konwa, ve slovenských barvách nadějná Viktória Chladoňová, jejíž teta Anna Baloghová běžela za Česko maraton na olympiádě v Aténách 2004.

mcr-tabor---roadcyclingcz-- ©filip-bezdek-2024-16.jpg

Na trati bude prejt, předpokládá její šéf Kášek

Táborský okruh na Komoře je stále ještě zmrzlý. Podle předpovědi počasí by však mělo přijít v následujících dnech oteplení. „Bude tam bahno, prejt, ale pořád zůstane rychlá,“ říká její šéf David Kášek. Ano, držitel stříbra na mistrovství světa do 23 let v roce 2001, tady v Táboře. „Ale to se jelo o kus dál, ten areál tady ještě taky nestál,“ usmívá se. Základ získala trať v roce 2015, připomínky měli ještě Zdeněk Štybar, Radek Šimůnek a Petr Dlask. Každý rok se na ní teď jezdí světový pohár a zůstává v jeho režii. „Mění se jen drobné části. Letos máme dva nadjezdy, a proto se asi dvacet procent pojede oproti loňsku v protisměru,“ dodává.

Poslední úpravy bezprostředního okolí ještě ovlivní rozestavení arzenálu televizní techniky. Okolo 60% jsou dvojité ploty, aby se zabránilo žhavým fanouškům přiblížit se závodníkům. Na přípravě trati pracovalo dvacet lidí, teď ji budou ve dne v noci hlídat čtyři sekuriťáci, a při víkendových závodech dalších 120 pořadatelů. „Já budu spokojený, když všechno proběhne v pohodě a Češi budou stát na pódiu v každé kategorii,“ těší se Kášek.

Kupte ještě lístky s předstihem, do čtvrtka

Vstupenky pořídíte nejlíp na internetu. Do čtvrtka 1. února na celý program stojí 950 Kč. Samostatně na jednotlivé dny na pátek 100 Kč, na sobotu 375 Kč a na neděli 575 Kč. Také občerstvení v areálu Komora pořídíte pouze bezhotovostně kartou, mobilem nebo hodinkami. Anebo čipem, který si dobijete i tady na označeném místě za peníze s minimálním vkladem 30 Kč. Po stažení aplikace si můžete kontrolovat stav konta a případně si přidat k přípitkům nejen pro radost.

Legendy z bláta vstoupí na univerzitní půdu

Univerzita Tábor pořádá setkání fanoušků cyklokrosu a pozvala slavné osobnosti nedávné historie. Ukáží se Miloš Fišera, Radomír Šimůnek mladší, Miloslav Kvasnička, Martin Bína, Ondřej Lukeš, Pavel Elsnic, Radovan Fořt, ale i Mike Kluge a další. Bude se vzpomínat, promítat, povídat… k tomu se chystá vědomostní kvíz, pořídí se i společná fotografie. Kdy? V sobotu v 17 hodin v kulturním a společenském centru na adrese Vančurova 2904 nedaleko rybníku Jordán.