Trenažér určitě nenahradí vítr ve vlasech a uhánění krajinou. Hlavní argument puristů a cyklistů, kteří vyrážejí za každého počasí je ten, že neexistují špatné podmínky, jen nevhodné oblečení.

Přesto má cyklistický trenažér důležitou roli v životech některých z nás. Ať už jako doplněk pro trénink nebo pro počasí a podmínky, které vyjížďkám úplně nenahrávají. Ale pojďme se konkrétněji podívat na situace, kdy může mít trenažér mírnou převahu před skutečnou jízdou venku: 

  1. Můžete vyjet za jakéhokoliv počasí a v kterýkoliv čas. Konzistence v tréninku je důležitá a pokud nemáme svůj den, vždycky si najdeme alespoň půl hodiny.
  2. Tréninkovou zátěž lze regulovat. Kdo bydlí na rovině, za kopci musí vyrazit někam dál. Trenažér se v zátěži přizpůsobí našim tréninkovým potřebám.
  3. Virtuální prostředí aplikací jako je Rouvy, nás zbavilo nudného koukání do zdi (nebo na televizi) a přidalo různorodost a motivaci zkoušet různé tratě. Oblíbili jsme si také audioknihy, seriály, nebo sportovní přenosy - ideálně z cyklistiky.
  4. Můžeme si zazávodit, bez ohledu na to, kde na světě jsme. Je to jako Skype, akorát pro cyklistické vyjížďky. Nemusíme platit startovné, převážet kolo a sebe. Prostě se domluvíme na čase, nasedneme a jedeme.
  5. O Stravu nepřijdeme. I když se trenažér nehýbe, dokáže projektovat zátěž a kilometry a do Stravy je nahrát.
  6. Bezpečnost. Na trenažéru se nepotýkáme s provozem a především s ostatními účastníky provozu, kteří ne vždy sdílejí naši vášeň a pozornost upřenou k silnici. O stavu některých vozovek nemusíme mluvit. 
  7. Nácvik techniky je v domácím prostředí jednodušší, protože se nemusíme soustředit na okolí. Pokud nám například cestuje koleno do boku, můžeme se plně soustředit na vychytání techniky šlapání.
  8. Rehabilitace. Regulovatelná zátěž a možnost kdykoliv skončit může být zajímavá pro ty, kteří se dostávají z nějakého zranění.
  9. Může ho používat celá rodina. Volba zátěže a virtuální tréninková prostředí tomu nahrávají.

Milane, nejdříve nám řekněte, proč jste mezi tolika značkami trenažérů začali s distribucí další?

Zycle jsme našli tak trochu náhodou a hned nás přesvědčil. Naše značky Equator a Pardus lidé znají jako rozumnou kvalitu se skvělým servisem a dobrou cenou. A přesně tohle je i Zycle. Má velmi dobré parametry, vyrábí se v Evropě a navíc je neuvěřitelně tichý ve srovnání s ostatními produkty. Takže jsme moc rádi, že jsme tuhle značku mohli minulý rok dovézt k nám, do Česka.  

Pokud přemýšlím o trenažéru, na co bych se měl dívat?

Kromě již vyjmenovaných důvodů, na které si musí každý odpovědět sám, bych v první řadě zmínil tichost. Měl jsem tu zákazníky, kteří třeba trénují v paneláku a předchozí trenažéry museli vracet, protože hluk rušil rodinu a sousedy. Nechcete stroj, který vydává zvuky jako nějaká turbína v elektrárně. Když jsme poprvé trenažéry Zycle zkusili, nevěřili jsme, jak tiché díky magnetické technologii jsou. 

Dále je to možnost napájení z powerbanky, což jednak ukazuje na nízkou spotřebu (a tam se nechci lacině svézt na drahých energiích, ono to planetu úplně nezachrání), ale hlavně je to možnost trenažér provozovat kdekoliv, zejména pokud s ním třeba cestujete. Nebo jste jako já a občas si zapomenete adaptér.

Do třetice, pokud uvažujete o virtuálním ježdění, díval bych se na počet podporovaných aplikací, protože ten určuje kolik různých prostředí si můžete vyzkoušet, a taky na konektivitu. Trenažéry Zycle jdou připojit jak přes Bluetooth, tak USB kabelem, což může být pro někoho výhoda.

Na závěr bych ještě přemýšlel o simulovaném sklonu, abych měl jistotu, že trenažér zvládne v případě potřeby předstírat i pořádný kopec.

Na které modely se tedy mám dívat?

Pokud máte kolo a chcete jezdit na něm, dávají smysl menší a kompaktnější trenažéry. Z naší nabídky je to ZPro, do kterého se vkládá kolo celé, nebo ZDrive, který nahrazuje zadní kolo výměnou za realističtější pocit z jízdy. Tyto trenažéry jsou navíc docela kompaktní a jednoduše je uklidíte. 

Zycle ZPro je skutečně kompaktní a vkládá se do něj celé kolo.

Pokud trénink myslíte opravdu vážně, nebo počítáte s tím, že trenažér bude používat celá rodina, můžete uvažovat o kompletním řešení v podobě ZBike. Má nejlepší cenu na trhu bez nějakého kompromisu na kvalitě či funkcích.

ZBike nabízí celou řadu úchopů i elektronické řazení.

Oproti rotopedu disponuje stejnou magnetickou technologií brzdění jako předchozí modely a je tedy absolutně tichý. Navíc stroj během minuty nastavíte pro různé výšky postavy. ZBike má taky velmi dobře řešená řídítka pro střídání úchopů a navíc má zabudovaná tlačítka přehazovačky, která progresivně mění odpor. Takže žádné točení kolečkem pro zvýšení zátěže, podržíte tlačítko a je to. ZBike je furtšlap, takže sice nemá volnoběh, ale zase se na něm člověk lépe naučí techniku šlapání a při zvýšení zátěže si užije nějakou tu setrvačnost.  

Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že zabere nějaké místo. Proto je dobré, pokud ZBike využíváte často, nebo pro něj nadchnete i ostatní členy domácnosti. Což je díky množství virtuálních prostředí snadnější.

Co byste vzkázal těm, kteří by za žádnou cenu trenažér nechtěli?

Já osobně mám tyhle lidi v absolutní úctě. I jako zaneprázdněný člověk se snažím najít si čas a vyjet na švih sám nebo s našimi zákazníky. Na druhou stranu trenažér mi hodně pomohl po zranění, a musím říct, že u mě ve sklepě v zimě rozhodně nezahálí. Tohle vážně záleží na tom, jak vnímáte svůj trénink a jestli vám dává trenažér smysl, nebo ne. 

Equinox Europe, s.r.o. - nabízí zapletená karbonová kola Equator, silniční a gravel kola Pardus a chytré trenažéry Zycle.

equator-cycling.com/cs

pardus-bike.cz