Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) byl aktivní od samotného začátku etapy. Snažil se vytvořit hlav i únik a podařilo se mu to. Odjeli dvacet cyklistů, včetně Petra Sagana (BORA-hansgrohe), který vyhrál rychlostní prémii a navýšil vedení v bodovací soutěži. Do skupiny se dostal i Greg Van Avermaet (BMC) ve žlutém dresu. 

Na Plateau des Glières zaútočil Julian Alaphilippe a získal dvacet bodů do vrchařské soutěže. Skupina se poté sjela dohromady, ale Alaphilippe zaútočil i ve stoupání Romme, i zde vyhrál a posunul se do čela vrchařské soutěže. Zde si chvíli pomáhal s Reinem Taaramäem (Direct Energie), ale ve sjezdu estonského soupeře utrhl a do stoupání Col de la Colombière najížděl sám a navyšoval náskok. I na Colombière získal všechny body. 

Do cíle dorazil s náskokem 1:34 před Ionem Izagirrem (Bahrain Merida). Třetí skončil Taaramäe a pouze 1:44 ztratil Greg Van Avermaet, který po heroickém výkonu udržel žlutý trikot a dokonce navýšil vedení. A získal i ocenění pro nejbojovnějšího muže dne. 

Skupinu favoritů celý den kontroloval tým Sky. Udržoval vysoké tempo a téměř nikdo se o nic nepokoušel. V protivětru nebylo možné získat útokem větší náskok. Daniel Martin (UAE Emirates) nastoupil těsně před vrcholem Col de la Colombière, ale brzo byl zpět. Odnesli to však Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Rafal Majka (BORA-hansgrohe), Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin) a také Bob Jungels (Quick-Step Floors), který odpadl už dříve. 

Tito závodníci ztratili na skupinu hlavních favoritů 51 sekundu. Nejhůře však skončil Rigoberto Uran (EF-Drapac), který po dvou pádech v 9. etapě není v dobré kondici a ztratil 2:36 na své hlavní soupeře. Z pořadí si vystoupil i Warren Barguil (Fortuneo - Samsic), který to však měl v plánu už před etapou, aby mohl naskakovat do dlouhých úniků. 

Greg Van Avermaet v celkovém pořadí vede s náskokem 2:22 před Geraintem Thomasem (Sky), třetí Alejandro Valverde (Movistar) ztrácí 3:10. Novým lídrem v soutěži do 25 let je Pierre Latour (AG2R La Mondiale). Søren Kragh Andersen (Sunweb) odpadl už na Col de Romme. 

Julian Alaphilippe se oblékl do puntíkovaného dresu nejlepšího vrchaře. Peter Sagan vede bodovací soutěž s náskokem 101 bodu. Do čela soutěže týmů se posunul Movistar. 

Foto Sirotti