Průběh letošního ročníku byl dramatičtější, než bývalo v posledních letech zvykem. Spousta týmů a závodníků se snažila útočit na Alejandra Valverdeho a tým Movistar daleko před cílem. A mělo to efekt, španělský celek nedokázal kontrolovat průběh a úspěch uprchlíků nebyl daleko. 

Největší problémy nadělala Movistaru a Valverdemu skupina uprchlíků s Vincenzem Nibalim (Bahrain Merida) v čele. Šestičlenná skupina s Nibalim, Jackem Haigem (Mitchelton-Scott), Anthonym Rouxem (Groupama-FDJ), Maxem Schachmannem (Quick-Step Floors), Tanelem Kangertem (Astana) a Cesarem Benedettim (BORA-hansgrohe) si vytvořila poměrně velký náskok, protože dlouho táhl peloton pouze Mikel Landa (Movistar), jediný domestik, který Valverdemu do závěru zbyl. 

Při předposledním průjezdu cílovým městem Huy měla Nibaliho skupina náskok 40 sekund na peloton. Landa dřel a dokázal stáhnout pokus Michala Kwiatkowského (Sky) a také utrhnout spoustu silných závodníků, překvapivě mezi nimi byl i Daniel Martin (UAE Emirates), loni druhý muž Valonského šípu. 

23 kilometry před cílem vyrostl náskok první skupiny na 45 sekund a Landovi začali pomáhat jezdci Dimension Data, ale favorizované celky Lotto Soudal a BMC se stále šetřily. A 17 kilometrů před cílem náskok překročil jednu minutu. Reagovat už musely i jiné týmy, Landovi moc sil nezbývalo, ale předvedl fenomenální výkon. Jedním ze závodníků, který mohl být díky přítomnosti svého kolegy v úniku úplně v klidu, byl Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). Hlídal si čelo malého pelotonu a čekal na vývoj závěrečných kilometrů. 

Na čelo pelotonu najeli jezdci Lotto Soudal a rychle stáhli většinu odstupu od první skupiny. Pomáhal jim Michal Kwiatkowski a 13 kilometrů před cílem se náskok snížil na půl minuty. V předposledním stoupání Côte de Cherave zaútočil Jack Haig a utrhl Rouxe a Benedettiho, kteří strávili v úniku celý den. V hlavní skupině začali spolupracovat jezdci Quick-Step Floors a BORA-hansgrohe. Na vrcholu Côte de Cherave už měli vedoucí jezdci jen malý náskok. 

Ve sjezdu se podařilo ujet Jacku Haigovi a Maxi Schachmannovi, 10 sekund za nimi jeli Nibali a Kangert, ale hlavní skupina se rychle blížila. Nibali a Kangert byli dostiženi hned na začátku Mur de Huy. Také Haig ztuhnul, ale Schachmann jel skvěle a pokračoval na čele. Tempo skupiny za ním rozjížděl tým Lotto Soudal a na čele byli hlavní favorité Jelle Vanendert (Lotto Soudal), Tim Wellens (Lotto Soudal), Alaphilippe i Valverde. 

Vanendert dojel Schachmanna a zaútočil Julian Alaphilippe. Valverde v tuto chvíli zaváhal, nebyl hned za Francouzem a musel stahovat ztrátu, to se mu sice podařilo, ale Alaphilippe zůstal na čele a na krátké rovině před cílem už se vzdal a Alaphilippe zvítězil. Vanendert dokázal udržet třetí místo a Roman Kreuziger dojel na skvělém čtvrtém místě. 

Pátým místem překvapil Michael Matthews (Sunweb), šestý skončil Bauke Mollema (Trek-Segafredo), sedmý Tim Wellens a osmou pozici vybojoval Schachmann. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) projel cílem devátý a desítku uzavřel Patrick Konrad (BORA-hansgrohe). 

Kreuziger zajel svůj nejlepší výsledkem v kariéře a před Lutych - Bastogne - Lutych patří k největším favoritům: ,,Jako tým jsme závodili velmi dobře. Jack Haig odjel s větší skupinou a mohli jsme být v klidu vzadu a čekat, co Alaphilippův a Valverdeho týmy udělají. Pak byl závod poměrně jednoduchý, kluci na mě dávali pozor, byl jsem vždy ve správné pozici a v závěrečném kopci jsem byl v háku Alaphilippa, ale bohužel tento kopec mi úplně nesedí. Mrzí mě, že jsem nebyl na pódiu, ale je to jeden z nejlepších výsledků, které jsem tady zajel. A byl to určitě dobrý trénink směrem k neděli. Před nedělí můžu být klidný a můžu věřit, že forma opravdu je a těším se na závod, protože mám teď dva dobré výsledky z Arden a bylo by dobré to zakončit dobře na Lutychu."

Foto Sirotti