Amstel Gold Race se podruhé pojede na upravené trati, která nekončí na Caubergu, ani pár kilometrů za tímto slavným stoupáním. Cauberg býval v posledních letech rozhodujícím místem, favorité většinou čekali na poslední výjezd Caubergu. To bývalo pravidlem v době, kdy se končilo přímo na vrcholu, ale i po světovém šampionátu v roce 2012, kdy se končilo kousek za vrcholem. 

Pořadatelé chtěli závodníky vyprovokovat k větší aktivitě v průběhu závodu, takže poslední Cauberg vypustili a končí se v Berg en Terblijt. Jinak se trať nemění, jen konec je o něco jednodušší a jezdci, kteří chtějí selektivní závod, musí útočit dřív. Změna byla úspěšná, jak se ukázalo už loni. Na čele zůstali jen Philippe Gilbert a Michal Kwiatkowski a Belgičan byl ve spurtu rychlejší a získal čtvrté vítězství. S malým odstupem dojela skupina, v níž byl nejlepší Michael Albasini. 

35 strmých výjezdů není jedinou obtíží trati. Jede se na úzkých silnicích, se spoustou zatáček a proto je důležitá poziční jízda v pelotonu. V Nizozemsku se také vyžívají v různých typech zpomalovačů, takže je třeba dávat velký pozor. Je to velmi stresující závod, ale pokud má někdo zkušenosti, ušetří spoustu sil.

Nastupovat a útočit se bude dlouho před cílem, ale rozhodující by měla být stoupání Cauberg (17 kilometrů před cílem), Geulhemmerberg (13 kilometrů před cílem) a poslední Bemelerberg (5 kilometrů před cílem). Ale záleží i na týmové taktice, celky s více lídry mají velkou výhodu, pokud toho dokážou využít. 

Favorité 

Čtyřnásobný vítěz Philippe Gilbert je historicky druhým nejúspěšnějším cyklistou na Amstelu, takže patří mezi favority, ale v ideální formě nenastoupí. Letos je na tom v porovnání s loňským rokem hůř, navíc má za sebou Paříž - Roubaix a ani týden odpočinku mezi těmito závody nebývá dost. Loni Roubaix vynechal a Amstel vyhrál, letos mu už nevěříme. 

Quick-Step Floors ale má i jiné závodníky, především Juliana Alaphilippa. Francouz je ve skvělé formě, což prokázal na Kolem Baskicka, ale na Amstelu bude konkurence větší. Útočit dále od cíle můžou i Niki Terpstra a Bob Jungels. 

Michal Kwiatkowski vyhrál v roce 2015, loni skončil druhý a letos se bude snažit napravit nepříznivou bilanci týmu Sky na jarních jednorázovkách. Ani v jednom ze třech monumentů nedojel jezdec týmu Sky v první desítce, což jsou nejhorší výsledky v historii britského celku. Ale Kwiatkowski je velkým favoritem, Amstel umí, na Ardeny ladil formu a letos už několik závodů vyhrál. Navíc má k ruce velmi kvalitní závodníky, především Wouta Poelse a Sergia Henaa. Kwiatkowski si s kopci poradí a je schopný vyhrát i spurt malé skupiny. 

Alejandro Valverde ještě nikdy holandskou klasiku nevyhrál a ve výsledcích mu tento závod hodně chybí, vždyť Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych vyhrál dohromady už devětkrát! Valverde je letos snad nejlepší v celé kariéře, pro Valonský šíp a Lutych je největším favoritem, ale Amstel mu nějak nesedí. Loni zmeškal rozhodující únik a nejlépe dojel druhý v letech 2013 za Romanem Kreuzigerem a v roce 2015 za Michalem Kwiatkowskim. Valverde nesmí čekat až na konec závodu, musí být aktivní a ve spurtu malé skupiny teoreticky může porazit kohokoliv. 

Údernou dvojici nasadí tým Lotto Soudal. Belgický celek ovládl klasiku Brabantský šíp, Jelle Vanendert připravil pozici k útoku Tima Wellense a Tiesj Benoot hlídal soupeře při protiútocích. A vyšlo to perfektně, Wellens vyhrál a Benoot skončil třetí. Oba dva mladí Belgičané jsou ideálními typy pro Amstel Gold Race. Ale nepatří mezi nejrychlejší a musí proto útočit daleko před cílem. To je jim také vlastní, Tim Wellens se vlastně v žádné delší klasice nedokáže udržet a útočí většinou až příliš brzy. Také mu nejvíce vyhovují závody do 200 kilometrů, 261 kilometr dlouhý Amstel možná bude příliš. Doufejme, že Wellens a Benoot předvedou zajimavý a útočný výkon. 

Benoot kvůli Ardenám vynechal Paříž - Roubaix, protože dobře ví, že Roubaix není dobrou přípravou pro kopcovité klasiky. Z toho si ale nic nedělají Peter Sagan a Greg Van Avermaet. Oba se na start Amstelu postaví a oba chtějí zajet. Sagan už v roce 2012 dojel třetí, ale to nejel Roubaix. Na druhou stranu se tenkrát končilo na Caubergu a nový finiš by mu měl vyhovovat více. Rozhodně není bez šance, ale podstatné bude, jak vážně bude Amstel brát. Jestli je už spokojený s jarem, nebo jestli chce před odpočinkem a přípravou na léto ještě jeden velký závod vyhrát. 

Greg Van Avermaet jezdí Amstel pravidelně, ale nikdy se na pódium nedostal. Loni byl v životní formě a stejně mu specialisté na Ardeny ujeli, těžko to letos bude lepší. Ale BMC má v týmu ještě Dylana Teunse, který je pravou jedničkou. Teuns se na následující tři závody pečlivě připravoval a už v Baskicku bylo zřejmé, že se mu daří. 

Mezi závodníky, které je dobré pečlivě sledovat patří také Michael Matthews, Michael Valgren, Nathan Haas, Sonny Colbrelli, Michael Albasini, Daryl Impey, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, dvojnásobný vítěz Enrico Gasparotto, Daniel Martin a Rui Costa. Ale závodníků s potenciálem vyhrát je ještě mnohem víc (Dillier, McCarthy, Uran, Vichot, Coquard, Izagirreovi, Slagter a tak dále).

Také Roman Kreuziger se postaví na start. ,,Jsou to moje oblíbené závody.", říká o všech ardenských klasikách. ,,Věřím si, dobře jsem potrénoval na Kanárských ostrovech, kamnza mnou přijel na část kempu trenér Alex Campier. Tyhle klasiky jsou hodně náročné, nejen fyzicky, ale stojí i dost psychických sil. Jedete na plný plyn celý den, pořád se maximálně soustředíte. Ale máme silný tým a hodně karet pro útok, ať je to Albasini, já nebo Impey. Od Paříž - Nice jsem nezávodil, cítím, z jsem připraven a že mám dobré nohy." 

Favorité Amstel Gold Race: 

⭐⭐⭐⭐⭐ Michal Kwiatkowski

⭐⭐⭐⭐ Alejandro Valverde, Tim Wellens

⭐⭐⭐ Julian Alaphilippe, Michael Matthews, Dylan Teuns, Tiesj Benoot

⭐⭐ Philippe Gilbert, Peter Sagan, Nathan Haas, Michael Valgren, Michael Albasini 

⭐ Greg Van Avermaet, Vincenzo Nibali, Sonny Colbrelli, Dan Martin, Enrico Gasparotto, Rui Costa, Bauke Mollema, Roman Kreuziger

Foto Sirotti