Vybrali jsme desítku nejlepších letošních silničářů. Hlasovat můžete zde: 


Naším favoritem je Alejandro Valverde. Především kvůli vítězství na Mistrovství světa, ale jedno velké vítězství nestačí. Španělský veterán letos vyhrál 14 závodů. To je mezi vrchaři a klasikáři mimořádně vysoké číslo. Valverde vyhrál Kolem Valencie, Abu Dhabi Tour, Kolem Katalánska, dvě etapy na Vueltě a další závody, včetně bodovací soutěže na Vueltě. A je jedničkou ve World Rankingu. 

Peter Sagan dokázal vše, co si na začátku roku předsevzal. Vyhrál momument Paříž - Roubaix, zelený dres na Tour de France a tři etapy. A navíc přidal triumf na Gent - Wevelgem. Celkem osm závodů. 

Elia Viviani má za sebou životní sezónu. Vyhrál neuvěřitelných 18 závodů, z toho čtyři etapy na Giru a tři na Vueltě. Vyhrál také klasiku v Hamburku a celkové pořadí Dubai Tour. 

Chris Froome neměl snadný rok, dlouho se musel hájit z podezření z užívání zakázaných látek, ale vyšel z toho bez trestu a uspěl na Giru i Tour de France. Letos byl opět nejlepším specialistou na třítýdenní závody, první a třetí místo na dvou největších závodech je velký úspěch, ale loňské vítězství na Tour a Vueltě bylo víc.

Froomův týmový kolega Geraint Thomas získal své životní vítězství na Tour de France, navíc vyhrál i Critérium du Dauphiné, ale hned po Tour v podstatě ukončil sezónu. 

Velkou sezónu má za sebou Julian Alaphilippe. Francouzský cyklista vyhrál Valonský šíp, Clasicu San Sebastian, dvě etapy a puntíkovaný trikot na Tour a také etapáky Kolem Británie a Kolem Slovenska. Triumf na monumentální klasice nezískal, ale vyhrál celkem dvanáct závodů. 

Mezi favority na titul nejlepšího cyklisty roku patří také Simon Yates. Brit byl blízko vítězství na Giru, ale zbyly mu jen tři etapy. Vynahradil si to na Vueltě, zde vyhrál jednu etapu, ale hlavně celkové pořadí. Celkem osm závodů. 

Do výběru jsme zařadili také vítěze Kolem Flander, E3 Harelbeke a Le Samyn Nikiho Terpstru. Na kostkách byl letos nejlepší, ale zbytek sezóny už tak slavný nebyl. Nejlepší rok kariéry zažil Slovinec Primož Roglič. Lídr LottoNL Jumbo vyhrál etapáky Kolem Romandie a Kolem Baskicka, vyhrál etapu na Tour de France a skončil celkově čtvrtý. Letos získal osm vítězství. 

Tom Dumoulin letos prohrál hodně velkých závodů. Přesto je za hrdinu, protože jako jediný konkuroval týmu Sky. Druhý byl na Giru, na Tour, na Mistrovství světa v časovce a čtvrtý v silničním závodě. 

Do konečné desítky se nám nevešli skvělí cyklisté. Především Thibaut Pinot, vítěz Kolem Lombardie, dále Vincenzo Nibali, vítěz Milán - Sanremo, Matej Mohorič, vítěz etapových závodů Kolem Německa a BinckBank Tour a nejlepší sjezdař světa. Dále Michael Valgren, vítěz klasik Omloop Het Nieuwsblad a Amstel Gold Race a Miguel Angel Lopez, třetí muž Gira a Vuelty. 

Foto Sirotti