Tour de France pojede kromě osmnácti týmů WorldTour také čtveřice profesionálních kontinentálních týmů. Sám Christian Prudhomme, ředitel závodu, zmínil, že letošní výběr byl velmi těžký, protože o čtyři místa na startu usilovalo pět francouzských celků a několik zahraničních. Ale Tour zůstala konzervativní a nominovala Cofidis, Fortuneo - Samsic, Direct Energie a Wanty - Groupe Gobert. Prudhomme nominaci Cofidisu a Wanty odůvodnil jejich postavením v posledním žebříčku Europe Tour. Wanty loni vyhrálo a Cofidis skončil těsně druhý. Belgický tým má navíc ve svém středu francouzského vrchaře Guillauma Martina. Cofidis má Nacera Bouhanniho a posiloval, přišli bratři Herradové z Movistaru a další závodníci. 

Ani o týmech Direct Energie a Fortuneo - Samsic nebylo pochyb. Direct Energie má Liliana Calmejanea, vítěze horské etapy na poslední Tour a veterána Sylvaina Chavanela. Fortuneo - Samsic je mimořádně ambiciózní tým kvůli angažmá nejlepšího vrchaře poslední Tour Warrena Barguila. 

Z kola ven tedy musely dva francouzské týmy, už poněkolikáté zůstal černý Petr týmu Delko Marseille Provence KTM a smůlu má i nový tým Vital Concept. Bryan Coquard podruhé za sebou nepojede Tour, ale dalo se to čekat. Tour na start neprověřené týmy nebere. Coquarda rozhodnutí přesto hodně zklamalo: ,,Nejsme pozváni, i když jsme si ani nestihli připnout startovní číslo. Jsem hodně zklamaný.", napsal na svůj účet na Twitteru. Kritizoval tak fakt, že pořadatelé rozhodli ještě před začátkem sezóny. Vital Concept ale nemá kromě Coquarda co nabídnout, navíc ani sám Coquard doposud nevyhrál žádný velký závod. Pozvané týmy jsou objektivně silnější.

Smůlu má i irský tým Aqua Blue Sport, který zazářil v prvním roce své existence na Vueltě a Kolem Švýcarska. Vedení týmu se snažilo na Tour dostat, ale konkurence byla příliš těžká.

Ale A.S.O. rozdělovalo místa i na další závody. Ani tak nemůže být Bryan Coquard spokojený, protože Vital Concept se nedostal ani na Paříž - Nice. Na nejvýznamnější týdenní závod sezóny Francouzi pozvali Cofidis, Fortuneo - Samsic, Direct Energie a tradičně i Delko Marseille Provence KTM. Místo Wanty, který má na jaře kvalitní program na severu, tak pojede tým sídlící na jihu Francie a jeho pozvání dává smysl. 

Vital Concept uvidíme aspoň na Critérium du Dauphiné. Sem se dostaly celky Cofidis, Fortuneo - Samsic, Wanty - Groupe Gobert a právě Vital Concept. Direct Energie musí před Tour zvolit jinou přípravu. 

Na žádný závod se nedostal Aqua Blue Sport, ale A.S.O. ještě bude rozdávat divoké karty na Vueltu. A zde je irský tým mírným favoritem. Na čtyři místa se ale tlačí několik týmů. Jistotu má Caja Rural - Seguros RGA. Jet chtějí i další španělské celky Burgos - BH a Euskadi - Murias. Také kolumbijská Manzana - Postobon by se sem ráda vrátila. Cofidis je sponzorem závodu, takže místo má asi jisté. Manažer Burgosu tvrdí, že na startu budou. Skoro jistá je prý i účast Euskadi. Kdyby se prosadily tři španělské týmy a Cofidis, tak by na Aqua Blue Sport nezbylo místo.  Počkejme na rozhodnutí pořadatelů. 

Foto A.S.O., Fortuneo - Samsic