Dramatický závěr 5. etapy Giro ďItalia skončil vítězstvím Enrica Battaglina (LottoNL Jumbo), třetí nejlepší cyklista předcházející etapy. Battaglin porazil ve spurtu čelní skupiny Giovanniho Viscontiho (Bahrain Merida), který v klasikářském dojezdu začal spurtovat jako první za poslední zatáčkou, ale Battaglina za svými zády neudržel. José Goncalves (Katusha Alpecin) těsně před cílem předjel Maxe Schachmanna (Quick-Step Floors) a skončil třetí. Pro Battaglina je to už třetí etapové vítězství na Giro ďItalia v kariéře. 

Ve velmi nešťastnou chvíli, pár kilometrů před cílem, spadl Miguel Angel Lopez (Astana) a musel se dotahovat na peloton. Jenže už to nestihl ani s pomocí Andreje Zeitse (Astana) a Luise Leona Sáncheze (Astana). Cílem projel 43 sekundy za vítězem a hlavními soupeři. 

Rohan Dennis (BMC) udržel růžový trikot před Tomem Dumoulinem (Sunweb) a Simonem Yatesem (Mitchelton-Scott). 

Průběh etapy 

Boj o únik moc tvrdý nebyl, okamžitě po startu odjeli Ryan Mullen (Trek-Segafredo), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Eugert Zhupa (Wilier-Selle Italia) a Andrea Vendrame (Androni-Sidermec). Ti v úniku vydrželi téměř celou etapu, 22 kilometry před cílem sólově zaútočil Vendrame. V tu chvíli měl náskok 1:50 na peloton vedený týmem Lotto Soudal. 

14 kilometrů před cílem postihl peloton velký pád, ve kterém byl i Jan Hirt (Astana), ale především se zde zdrželi Max Schachmann a Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida). Ale těmto dvěma se podařilo vrátit na čelo závodu, hůře dopadl Miguel Angel Lopez. Ten jel rovně v pravotočivé zatáčce 6 kilometrů před cílem. Jenže už se jelo nadoraz, Mitchelton-Scott rozjel tempo a Lopez se ani s pomocí týmových kolegů nedokázal do rozjetého pelotonu vrátit. 

V prudkém stoupání nedaleko před cílem zaútočil Domenico Pozzovivo, ale neujel. Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) si hlídal Tima Wellense (Lotto Soudal) a stále se držel vepředu. Kilometr před cílem nastoupil Diego Ulissi (UAE Emirates), ale Pozzovivo jeho útok zachytil. Rozhodnout se proto mělo až v cílové rovince, do poslední zatáčky vjel na čele Fabio Aru (UAE Emirates) a jako první zde zrychlil Giovanni Visconti. Jeho závětří využil Battaglin a suverénně zvítězil. 

Z favoritů na celkové pořadí neztratil kromě Lopeze nikdo další. Sice opět ztratil Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), ale ten už dříve ze skupiny favoritů vypadl. Závod už vzdal první ze dvou Izraelců - Guy Niv (Israel Cycling Academy).  

Zdeněk Štybar a Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott) dojeli v čase vítěze na 19. a 22. místě. Kreuziger byl s etapou spokojený: ,,Dnes to bylo nahoru dolů, i když prvních 80 kilometrů bylo rovinatých, s nepříjemným protivětrem lehce z boku. A posledních 70 kilometrů bylo v kopcích, únik se sjížděl, poté se zase uvolnilo, bylo to jako na houpačce a v závěru se týmy dohodly únik dojet. Bylo to hodně hektické, na zakroucených silnicích a došlo i k pádům, ale my jsme závodili velmi dobře pozičně a byli jsme mimo nebezpečí. V závěru byl Yates výborně postavený do spurtu. Bylo to hodně technické a nechtěl jsem se tam motat, protože bych se nerad připletl do nějakého pádu." 

Dresy si udrželi všichni dosavadní lídři. Rohan Dennis si opět oblékl růžový trikot, Max Schachmann udržel bílý dres, Enrico Barbin (Bardiani CSF) je nadále nejlepším vrchařem a v bodovací soutěži vede Elia Viviani (Quick-Step Floors). 

Ve čtvrtek je na programu první opravdu horská etapa Giro ďItalia. Výjezd na Etnu je oproti loňskému roku těžší. Takže se dají očekávat i časové rozdíly mezi favority. Jak zvládne první horský dojezd Tom Dumoulin? Udrží Rohan Dennis růžový dres? Polepší si Chris Froome? Bude útočit Miguel Angel Lopez? Zůstane v pořadí Roman Kreuziger? Spousta otázek bude ve čtvrtek odpoledne zodpovězena. 

 

Foto Sirotti