Všichni lidé, i ti, kteří se o cyklistiku a jízdní kola zajímají jen okrajově, jistě vědí, co je to bikepacking. Pokud tento pojem neznáte, rádi bychom vám napověděli: jedná se o cykloturistiku v minimalistické podobě. Jde o to, abyste všechna zavazadla sbalili do co nejmenších brašen, které nebudou příliš překážet při manipulaci s kolem. Na rozdíl od klasické cykloturistiky, při které často cestujeme s těžkými brašnami umístěnými na zadním a předním nosiči, je bikepacking především o obratnosti. Vybavení potřebné pro kempování je na kole přivázáno v kompaktních brašnách, takže ho při jízdě téměř necítíte. Existují brašny na řídítka, brašny na rám, brašny pod sedlo a dokonce i brašny, které se připevňují na přední vidlici. Zdá se, že tento způsob cestování cyklisty oslovil a přiměl mnohé z nich k tomu, aby se vydali na trochu delší cesty než jen jednodenní výlety po známých trasách. Velmi populární víkendové výlety na jednu nebo dvě noci nevyžadují mnoho balení a plánování. Je to skvělý způsob, jak si odpočinout po náročném týdnu a možnost relaxovat mimo přeplněné město.

Jak začít dobrodružství s bikepackingem?

Je to vlastně velmi jednoduché. Jediné, co opravdu potřebujete, jsou správné brašny na kolo a několik základních turistických potřeb. Všechny tyto potřeby najdete v dobrých outdoorových a cyklistických obchodech, například v 8a.cz. Bikepacking lze provozovat na jakémkoli typu kola. Přestože se dnes nejčastěji jezdí na gravel kolech, mnoho bikepackerů se vydává do náročného terénu také na MTB nebo fatbikách. Bikepackingové brašny na kola lze také snadno připevnit na většinu silničních kol, pokud se nejedná o závodní modely se specifickou konstrukcí. Kolo tedy není problém a ve většině případů můžeme na první cestu vyrazit na kole, které náhodou vlastníme.

Pokud jde o kempingové vybavení, nejlepší jsou nejmenší a nejlehčí modely. Pokud patříte mezi milovníky trekingu, měl by do vaší kolekce patřit také malý stan, lehký plynový vařič nebo kompaktní spacák. Takové vybavení je ideální i pro bikepacking. Pokud však takové příslušenství ve své kolekci nemáte, budete muset své vybavení doplnit. Při výběru způsobu spaní stojí za zvážení hamaka. Získávají si oblibu nejen mezi cyklisty, ale i turisty, protože nabízejí překvapivý komfort spánku. Kromě toho nezabírají příliš mnoho místa v zavazadle, a pokud strávíte noc v lese, najít místo na spaní je mnohem snazší, než když jdete se stanem. Na svůj první bikepackingový výlet jste si již spravili chuť. Takže si na internetu prohlédněte potřebné příslušenství, nasaďte si cyklistické brýle a přilbu a vydejte se vstříc dobrodružství - opravdu to stojí za to!