Jejich společně oblíbený a domácí závod ve Stupně se přizpůsobuje na míru právě Cinkovi. Pojede se už 31. března v UCI kategorii C2. Tedy, aby se mu trefil do kalendáře a nabídl další možnost získat body do olympijského žebříčku. Česko má, jak známo, v úzkém poli pouze jediné místo pro muže a jediné pro ženy, a to ještě na hraně. Uzávěrka nominací je v květnu.

Cink tedy zde může zabodovat nejen sám, ale využít i národního koeficientu dalších jezdců. „Budu tam. Je to moje srdeční záležitost a taky se termín řešil pro mě. Doufám, že mi vyjde i Vimperk na závěr,“ říká Cink, který už příští týden startuje sezónu třemi závody ve Španělsku. „Chceme pomoci i dalším českým týmům, aby měli doma kvalitní závody a nemuseli za nimi cestovat za hranice,“ dodává Paur.

Závodní plán vedle Stupna doplní neokoukané destinace Stříbro 13. 4., Aš 1. 6., nová trať v Ústí nad Labem 24. 8. (všechny C3) a osvědčený Vimperk 15. 9. (C2).

374240431_798574915390906_5662696690267744632_n.jpg

Každý z nich nabízí velkorysý víkendový program. Už v pátek bude možné najíždět tratě. V sobotu proběhnou závody hobíků a elity, v neděli všechny dětské kategorie od 6 let. „Aby to nebylo našponovaný, každý si užil to svoje a ještě se mohl podívat i na elitní závodníky a inspirovat se jimi,“ vysvětluje Jaroslav Ryba, technický ředitel seriálu, dlouholetý šéf týmu ze Stupna. Český pohár v olympijském cross-country se jezdí sice už od roku 1991, ale mnoho dalších závodů ve skutečně bikových terénech v Česku nenajdete. Na rozdíl od maratonů všeho druhu. Proto chce dát šanci i výkonnostně širšímu poli. „Až po dojetí vítěze do cíle budeme stahovat závodníky o kolo zpět, to už by nám časový pořad víc nedovolil,“ vysvětluje Paur.

„Trošku nám ztížil práci kůrovec, ale už začínáme chodit na brigády a aspoň nemusíme stříhat trávu,“ usmívá se Daniel Stanke ze Stupna. „Okruh bude určitě těžší než loni,“ slibuje Jiří Kalista ze Stříbra. Na velkolepou otočku na dřevěné stěně  4x13 metrů se sklonem 70 stupňů, lákají Adamové Stašek a Marek z Aše. Centrum města s nádhernými výhledy a hrad Střekov nad Labem přinese Jan Vácha, cyklokoordinátor města Ústí nad Labem. A jméno Jiřího Lutovského, dlouholetého trenéra sportovního gymnázia ve Vimperku, je zárukou kvality.

o_nas_1.jpg

Nadšení pořadatelé seriálu pak slibují vysoký standard závodnického servisu včetně mycích zón. Vysoké standardy UCI závodů doprovodí účast mezinárodních rozhodčích, ale i povinné prize-money 56 200 Kč (C2) a 31 400 Kč (C3). „Každý závod vyhlásíme a odměníme pět jezdců ve dvaceti kategoriích. Celá režie jednoho podniku vyjde na 500 až 700 000 korun,“ doplňuje Paur. Na 9. listopadu se pak chystá společná závěrečná párty v Plzni i s přidruženým Plzeňským pohárem horských kol.

A příští rok chtějí nejméně Stupno a Vimperk do C1, což by znamenalo i řádné lákadlo pro přední zahraniční závodníky. Tak se těšíme, registrace už běží.

Více najdete na www.joycycling.cz