Jak se chystáš na olympijskou sezónu?

Moje zima nebyla zase ideální, už si na to takhle zvykám asi třetí rok. Tentokrát mě v prosinci na Mallorce začalo trápit koleno. Ale už teď na Kanárech jsem o tom sice věděl, ale trénoval plnohodnotně. Nezačalo to tedy dobře, ale velké závody jsou daleko, mám dost času. Motivace je veliká, hlavně aby zdraví vydrželo. Znovu jsem si to ověřil loni, kdy jsem měl taky nějaké problémy, ale jakmile jsem zůstal zdravý, mohl jsem závodit v nejlepší desítce na světě. Doufám, že to takhle půjde i letos.

Také loni jsi plánoval návrat do nejužší špičky, zajel jsi i třetí místo ve světovém poháru v Leogangu, ale pak tě zdraví zase zradilo.

Konkurence je pořád nabitější, někde jinde než dřív. Když vezmu svoji nejlepší sezonu 2021, vyšlo mi všechno. Zimní příprava, první svěťák v Brazílii, a pak jsem se vezl na skvělé vlně. Bylo by super, kdyby se to povedlo i teď. Člověka to nakopne a pak se veze, v hlavě jste na tom dobře.

SI202205151178_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Ondřej Cink na trati světového poháru v Novém městě v roce 2022.

Jak se potýkáš se zdravotními potížemi?

I předloni to začalo slušně, ale hodně mě sundala pylová sezona s alergiemi. Nebyl jsem schopen s tím závodit. Pak se přidaly další potíže, a už jsem se z toho nevyhrabal. Loni mi zabraly léky na alergii, bylo to lepší. Uvidíme letos, nepřemýšlím nad tím, soustředím se jen na trénink.

Olympiáda znamená mimořádnou motivaci, že?

Ten rok bude výjimečný. Jet bych měl už sice na třetí, ale nevím, jestli pak bude ještě další, takže asi na poslední. Nikdy jsem tam ještě nezajel skvělý výsledek. V Londýně jsem byl čtrnáctý jako třiadvacítkář, to bylo výborné, ale ambice jsem později měl vyšší. A nikdy se mi to nepovedlo. V Riu jsem na to neměl, a v Tokiu přišly technické problémy. V Paříži by to mohlo vyjít. Pojedu s cílem na medaili, ale okolo pátého místa by to bylo také pěkné.

Češi by měli získat jedno místo na startu, tedy už jisté pro tebe?

Dá se říct, že jsem splnil nominační kritéria třetím místem loni ve světovém poháru. Splnil je ale taky Honza Zatloukal ve své kategorii do 23 let. Mé nominaci odpovídá i sbírka českých bodů, já jsem přispěl nejvíc. Ale bez ostatních by to taky nešlo, to vím. Co jsem se bavil s reprezentačním koučem, měl bych to místo dostat, ostatní jsou tam proto, kdyby se mi extrémně nedařilo, aby mě nahradili.

Máš tedy více klidu do přípravy?

Trenér Zapletal tohle všechno ví, dává mi důvěru, abych měl čistou hlavu, mohl se lépe soustředit a neřešit měsíc před olympiádou nějaké nominační závody. Z pohledu hlavy je to takhle určitě lepší.

SI202306180749_hires_jpeg_24bit_rgb.jpg

Cink vede skupinu na světovém poháru v Leogangu v roce 2023.

Kam se tedy nejvíc zaměřuješ?

Na mistrovství světa v Andoře, tam jsem to míval rád, i když poslední dva roky se mi tam nedařilo. Což vím proč, jaké byly podmínky, jaké jsem měl problémy se zdravím. Pokud to tam ve dvou tisících nadmořské výšky bude vypadat jako obvykle, jak bych si přál, třicet stupňů a prach, pak budu v klidu, a mohl bych tam zajet. K tomu dál světové poháry v čele s Novým Městem, ale pro tým musím být kvalitně připravený na všechny.

Jak vypadala celá příprava?

Vrátil jsem se ke cvičení v posilovně, které jsem poslední dva roky trochu flákal. Přišla rodina, na cvičení jsem byl líný, soustředil jsem se na to hlavní, jen na kolo, bylo to všechno složitější… Ale teď jsem si vybavil rok 2021, kdy jsem nic nepodcenil. Cyklistika už není jen o kole, ve špičce musíte dělat spoustu jiných věcí. Věřím, že mi to přinese úspěch.

Jak zahájíš závodní program?

Už o víkendu jedu ve Španělsku v La Nucíi, kde se sejde pěkná konkurence, Sam Gaze, Pidcock, Valero Serrano. V olympijském roce chtějí všichni závodit už brzy, je to našlapaný hned od začátku. Pak mě tam po týdnu čekají další dva závody HC kategorie v Chelvě a Banyoles, tedy stejně jako loni. V březnu pojedu najet kilometry na Mallorku, pak domácí závod ve Stupně, na trati, kterou mám rád, a bude pro mě takovým testem. A pak už se chystá světový pohár v Brazílii.