„V našem kraji najdete nádherné aleje téměř na každém kroku. Aleje mám rád a pohled na vzrostlé stromy kolem cest během jízdy na kole mě nabíjí radostí a novou energií. Přijeďte se sami přesvědčit na Tour de aleje do Přibyslavi,“ říká starosta Přibyslavi Martin Kamarád, který nad akcí převzal záštitu.

Benefiční závod bude rozdělen do tří tras podle délky a náročnosti a provede účastníky nejkrásnějšími alejemi v okolí Přibyslavi. Mini trasa měří 3,5 kilometru a trasa pro machry 30 kilometrů. Start je od přibyslavské sportovní haly v 11 hodin, cíl je u Žižkovy mohyly a u rybníku Řeka podle zvolené délky trasy.

Rodinná vyjížďka v pohodovém tempu nabídne například průjezd Lipovou alejí u Žižkova pole, na jejíž záchraně se Arnika podílela, Ranskou alejí ve Starém Ransku a dalšími kouzelnými kouty Vysočiny. Startuje se v 11:30 také od přibyslavské sportovní haly.

Prázdninová cyklojízda po malebné krajině Vysočiny nebude pouze sportovním zážitkem. Během zastávek se účastníci dozví zajímavosti o stromech, alejích a okolní přírodě. Nakonec se o aleje naučí pečovat. Průvodci budou spolky Arnika, Auto*Mat, MAS Havlíčkův kraj, ČSOP Chotěboř, správa CHKO Žďárské vrchy, Společnost pro krajinářskou a zahradní tvorbu a Mimolesní.

V cíli cyklojízdy a závodu u rybníka Řeka pak budou moci malí i velcí strávit příjemné odpoledne s poznávacími soutěžemi, divadlem, šplháním do stromů, ukázkou práce arboristů nebo zkoumáním přírody pod mikroskopem. Program připravují spolky Arnika, Auto*Mat, Hnutí Brontosaurus, projekt Lípy republiky, arboristé ze Společnosti pro krajinářskou a zahradní tvorbu, Zelený dům Chrudim, Zvonečník a další. V areálu kempu Moře navíc do konce července probíhá výstava Chraňme aleje pořádaná Arnikou. Speciální exhibici předvede patron závodu, mistr světa v Cyklotrialu Marek Pochtiol.

„Aleje lemují cesty už stovky let. Poskytovaly stín, ukazovaly cesty sněhem zaváté, dávaly ovoce pocestným a příbytek ptákům a mnoha živočichům. Dnes navíc zachycují prach a čmoud z cest i hluk projíždějících aut. Tak jako dřív i dnes nás vedou k cíli a nejinak tomu bude během Tour de aleje,“ láká ke startu letošní patronka a účastnice Hana Veronika Konvalinková ze Strany Zelených Vysočina a z Občanského sdružení Javořice.

Na start Tour de Aleje jsou druhý prázdninový víkend zváni nejen obyvatelé Přibyslavi a okolí, ale lidé ze všech koutů republiky. Cyklisté navíc startovným podpoří celostátní kampaň Arniky Zachraňme stromy[i].

Sponzoři a partneři akce

Hlavními sponzory jsou lokální firmy Apoly s.r.o a Envirex. Výherci závodu a dalších kategorií se mohou těšit na cyklodoplňky a vybavení od firmy J+P Sport, pásek z recyklovaných cykloduší Boio, pivní balíčky pivovarů Rychtář a Revolta. Všichni cyklisté se budou moci posílit energetickými tyčinkami a nápoji od firmy EMCO a Catus, bylinkovými sirupy Kitl a únavu svalů zahnat gelem pro sportovce s léčivou arnikou od firmy Alpa. Plánování dalších výletů usnadní mapky od Týmu silniční bezpečnosti. Děti ocení drobnosti na kolo a pudinky Amylon.

Kampaň zachraňme stromy : www.arnika.org/stromy

Více o alejích:  www.aleje.org