Benefiční závod odstartoval od přibyslavské sportovní haly s cílem v Havlíčkově Borové nebo u rybníku Řeka podle zvolené obtížnosti.

Vítězové v kategorii Machři:

  1. místo - Tomáš Kyrš a Monika Limonová
  2. místo - Miroslav Uzel a Barbora Závodná
  3. místo - Adam Pochtiol, Milan Tuláček a Bohumil Novák

Vítězové v kategorii Junior:

  1. místo - Prokop Kamarád
  2. místo - Kryštof Dvořák

Druhá část programu se nesla v pohodovém tempu. Během rodinné vyjížďky se zastávkami se peleton mohl dozvědět zajímavosti i něco z historie nejkrásnějších stromořadí na Vysočině. V cílové rovince v kempu Moře strávili účastníci příjemné odpoledne s poznávacími soutěžemi, šplháním do stromů, zkoumáním přírody pod mikroskopem, divadelním představením a exhibicí mistra světa v cyklotrialu Marka Pochtiola. Cyklisté startovným podpořili celostátní kampaň Arniky Zachraňme stromy[i].

„Věřím, že Tour de aleje poukáže na to, že aleje jsou krásnou a nedílnou součástí naší krajiny. Jsou pevně spjaty s životem místních lidí, kteří na jejich ochranu věnují nemalé finanční prostředky. Doufám, že cyklojízda přispěje i do debaty, kdy staré a vzrostlé stromy chránit a ošetřovat a kdy je naopak nahradit výsadbou novou, aby tu aleje byly i pro generace našich vnoučat," uzavírá Martin Kamarád, starosta Přibyslavi.

„Tour de aleje je skvělá akce s velkým přesahem, protože upozorňuje na význam alejí nejen kvůli estetice. Význam stromů dnes vzrůstá kvůli změnám klimatu. Jsou to stromy, které nám pomáhají překonat vedra, sucho, velké přívalové srážky a další výkyvy počasí. Jsem moc ráda, že jsem se mohla s rodinou zúčastnit této skvěle zorganizované akce. Arnice děkuji za pozvání a těším se už teď na další ročník," dodává letošní patronka Hana Veronika Konvalinková ze Strany Zelených Vysočina a z Občanského sdružení Javořice.

„Letos vyšlo krásné počasí, díky čemuž si všichni mohli atmosféru malebné přírody a alejí Vysočiny náležitě vychutnat. Děkujeme všem za účast, gratulujeme vítězům a už nyní se těšíme na další ročník,“ říká organizátorka akce Natálie Pivoňka Faltýnová.

Kampaň zachraňme stromy: www.arnika.org/stromy