První mezinárodní akcí na našem území bude dubnová (21. 4.) část série závodů Visegradské 4. Opět by se měla odehrát ve Valticích, jde o závod kategorie 1.2.

Ženy by si zasloužily větší pozornost

O týden později (26. - 29. dubna) se rozjede jeden z největších etapových závodů u nás, severomoravská Gracia. A pokud drží Česká republika tak významný závod, měl by mu Český svaz cyklistiky věnovat i větší pozornost. Ženská silniční cyklistika už dávno není tak malinká, jak byla při vzniku Gracie. UCI tlačí silniční cyklistiku žen dopředu a tak bychom si měli považovat pořadatelů, kteří drží tradici závodu. Mezinárodní cyklistická federace už několikrát nabízela pořadatelům přestup do kategorie první, ale to je pro pořadatele ekonomicky neschůdné. Co kdyby pomohl svaz?

Doufejme, že ke Gracii bude letos přívětivější počasí a vrátí se do osvědčeného scénaře. Nově je opravena silnice na Pustevny (ze směru od Frenštátu) a to je silný náboj královské etapy. Těžký etapový závod na začátku sezóny láká světové týmy, ale nižší kategorie UCI naopak brzdí lepší konkurenci.

Květen, měsíc Závodů míru

V květnu se jezdil tradiční Závod míru a pro letošní sezónu figuruje i v mezinárodním kalendáři UCI, v termínu od 29. 5. do 3. 6. a dokonce hned v kategorii 2.1, ale nepojede se. Další pokus o obnovení velkého Závodu míru se nepodařil.

Ovšem pojede se juniorský Závod míru, zapsaný u UCI v National Cupu (v termínu 3. - 6. května) a pojedou se Závody míru v Jevíčku (pro kadety) a Lanškrouně (pro žáčky). Především závod v Jevíčku je prestižní mezinárodní akcí v této kategoriii, která sice nemá mezinárodní statut UCI, ale objevilo se zde mnoho světových cyklistů, pochopitelně ve svém kadetském věku. Podobně, jako v juniorské kategorii v Terezíně.

A pojede se především Grand Prix Priessnitz spa, který byl v minulých letech spojován s názvem Závod míru U23. Je zapsán v termínu 31. 5. až 3. 6., takže ve stejném termínu, jako potencionální velký Závod míru, který se neuskuteční. Možná ponese jesenická akce znovu poddtitul Závod míru. Stejně jako juniorský ZM je součástí National Cupu - v kategorii U23.

Druhým velkým etapovým závodem žen na našem území je Tour de Feminin - O cenu Českého Švýcarska a platí u něho to stejné jako u Grácie, měli bychom si považovat těchto akcí, silniční cyklistika žen jde nahoru. 

Czech Cycling Tour UCI 2.1

CCT u nás patří k vrcholům silniční cyklistiky, letos se pojede v termínu od 9. do 12. srpna. O tomto závodě více v samostatném článku. Zájem o přímé přenosy vznesl i Eurosport, ale je to pochopitelně ekonomicky velmi náročné.

Mužský mezinárodní kalendář u nás uzavře Okolo jižních Čech / Tour of South Bohemia, pěkný závod propagující turisticky atraktivní jižní Čechy by si asi zasloužil větší pozornost státních agentur propagující Českou republiku a jeji regiony, ale to už je jiná písnička. Která je ve světě na vzestupu, ale u nás se ještě nedotkla státních agentur.

Suma sumárum

Mezinárodní cyklistický kalendář letos obsahuje dva etapové závody pro Elite (už nepočítáme velký ZM), jeden závod pro U23 a jeden závod pro juniory. Dva etapové závody mají zapsané ženy.

Evropský šampionát ve Znojmě

V České republice se uskuteční i Mistrovství Evropy, ale bohužel bez kategorie Elite. Evropská federace stále hledá formát svých šampionátů a letošní Evropa bude opět bez profesionálů, kteří se o titul utkají ve Skotsku. 

Ale i bez mužů bude šampionát zajímavý a máme dvě naděje. Závod se má jet ve Znojmě a k cíli povede náročné stoupání od Dyje ulicí "Napajedla" do centra Znojma. V juniorech by to mohlo vyhovovat Karlu Vackovi a v ženách U23 Nikole Noskové. 

Foto Josef Vaishar/cycling.photography