Kruté mrazy mají polevit, ale ani tak žádný strach. Cyklokros se podle pravidel „může“ až do mínus čtrnácti. V Táboře se pojede už pošesté ze 73 mistrovských ročníků. Štybar usiluje o osmý titul, ale spíš se dá očekávat, že roli favorita naplní domácí Michael Boroš. Pokud vyhraje, dorovná tak Štybarovu zlatou sedmičku. A nezapomeňte na Adama Ťoupalíka, ten už má také mistrovský dres, i když už z roku 2015. Rekordmankou je však Pavla Havlíková, ta jich má už osm a nejspíš ani ve čtyřiceti na startu chybět nebude. Jenže muselo by se potkat velké překvapení s nezměrnou náhodou, aby třetí prvenství v řadě nezískala Kristýna Zemanová, držitelka bronzů ze světa i Evropy do 23 let. Ta se chystá v klidu doma v Mladé Boleslavi a do Tábora vyrazí až na poslední chvíli.

„Je to lákavé vyrovnat se legendám jako je Štybar nebo Šimůnek (má také sedm titulů včetně těch federálních česko-slovenských, pozn. red.), ale nevytvářím si na sebe zbytečný tlak. Těším se, že to je doma, kde mám to nejlepší zázemí, na trať jenom asi dva kiláky. A doufám, že forma bude gradovat na mistrovství světa. Zatím mi chybí i trochu štěstí,“ řekl Boroš, který už dávno dohnal tréninkovou ztrátu po zářijovém covidu. „Jen bych si přál, aby počasí povolilo a jelo se na blátě. Sníh úplně nemusím,“ dodal.

„Zdeněk toho v cyklokrosu dokázal nejvíc, co mohl a já doufám, že si ten nedělní souboj všichni užijeme,“ přidal ještě na adresu soupeře, kterého v posledním blátivém mistrovském souboji v Holých vrších 2019 porazil. „Předtím, když byl mistrem světa, jsem ale na něj neměl šanci,“ usmál se. Štybar pozvolna chytá cyklokrosový závodní rytmus v Belgii, za měsíc odjel sedm závodů, z toho čtyři z velkých seriálů.

Boryho pád v Zonhovenu.jpg

Adam Ťoupalík sice vyhrál silvestrovský kros v Terezíně, ale předtím jel jen šestkrát tuzemské závody. „Nejsem na tom špatně,“ nebojí se. „Hodně dobře jsem dva měsíce potrénoval, chybí mi jen závodní švih,“ doplňuje po přestupu do nizozemské (silniční) kontinentální stáje TDT-Unibet.

V plánu už měl světový pohár v Zonhovenu, ale nedorazila mu výbava. Teď už má novou závodní kombinézu, ale pojede na vlastním „no name“ speciálu. Krosku od Cannondalu mu teprve ladí… Pro mistrovství světa? „Je to padesát na padesát, rozhodnu se teď v neděli po závodě,“ říká. „Chci mít dobrý pocit ze svého výkonu a přesvědčit tak sebe i lidi v týmu, že můj start na šampionátu bude mít smysl. U nás doma bude skvělá atmosféra a já se nechci jen zúčastnit. Potřebuju cítit, že mám třeba na patnácté místo,“ vysvětluje dvojnásobný světový medailista v mládežnických kategoriích, také táborský rezident. Na trať to má dva kilometry jako Boroš, jen z opačné strany města… Jeho mladší bratr Jakub, který také přemýšlel o startu, vinou menší nemoci cyklokrosovou sezónu končí.

Závodní okruh je už připravený pro mistrovství světa. Podél stojí deset tribun, z toho šest oboustranných. Reprezentační kouč Petr Klouček si jen přeje, aby ještě nasněžilo a umrzlo. „Chce se vyrovnat vyhlášenému Hoogerheide (v Nizozemsku, kde se jelo loni, pozn. aut.), ale úpravami okolí ho už, myslím, předstihlo,“ chválí organizaci. Slibují tu dokonce i nejlepší mycí zónu na světě.

Vystrizek.JPG

Hlavní však bude forma českých reprezentantů. „Největší radost dělá Zemanová, do formy se dostává i Boroš. Pak taky junioři,“ hodnotí trenér Klouček. Především pak pro ty další budou výsledek a výkon na domácím mistrovství velice důležité. Hnedle po něm tam začne soustředění celého týmu. Boroš a Ťoupalík však budou ve Španělsku na tréninkovém kempu, který by měli završit nedalekým světovým pohárem v Benidormu.

„Cyklokrosová sezóna proběhla opět kvalitně, těším se teď dvakrát do Tábora,“ oceňuje prezident cyklistického svazu Petr Marek. „Získali jsme nové partnery a chceme to promítnout do prize money na příští sezónu,“ slíbil Petr Balogh, šéf českého cyklokrosu, když  představil Tomáše Hesse z firmy HSF System. Po třech letech snažení navíc Evropský pohár v Dolních Vítkovicích s kompletním cyklistickým areálem i pro širokou veřejnost svěřil touhu po světovém poháru do tří let.

Český cyklokros žije.

Časový program nedělního MČR v Táboře

10.30 junioři, 
11.45 ženy, ženy do 23 let a juniorky,
13.20 muži a muži do 23 let