„Gravely mě baví, máme tady krásná místa, kde Bedřich Smetana složil Mou vlast, a já je chci ukázat cyklistům. Na silničky už by to bylo moc náročné, víc terénu, proto mi přišlo nejlepší tratě oddělit,“ vysvětluje ředitel závodu Radek Beneš. Gravelisti zamíří i na část legendárné cyklokrosové trati v Holých Vrších.

Epicentrum zůstává u zámku ve Vinařicích u Dobrovic. Na silnici vyrazíte (v 10.30) obráceně oproti minulosti, pak se trať vrací do „starých kolejí“. „Máme tam o jeden kopec míň, taky proto, aby se silničky nepotkaly s gravely (ti jedou o pět minut později, pozn. aut.). Zato přibyl jeden náročnější sektor ve Vrbičkách u hřbitova, asi kilometr a půl před cílem, tam se ještě dá na drobném štěrku chytit defekt,“ dodává. 

Jaký rozměr plášťů tedy na novou trať v aktuálních podmínkách doporučuje? „Silnice se dá objet na 25 i 28 mm, ale se 30 mm asi půjdeš nejlíp naproti, že to přejedeš. Gravelisti mají povoleno od 32 mm, optimální bude podle mě 37 mm a výš,“ uvažuje. Může se jet i na cyklokrosovém kole, ale s danou šíří plášťů (od 32). Ale pozor, zůstává silniční provoz, pořadatelé pohlídají křižovatky, doprovodná vozidla vypomohou pouze silničnímu závodu.

Ještě do 19. srpna máte startovné (za 450 Kč) i se stravenkou. „Potřebujeme připravit jídlo s rezervou. Bude to pasta bar s omáčkou jako loni, to nejlíp funguje. Co se týká piva, v areálu startu a cíle se nabídce meze nekladou,“ láká ředitel. Opět chystá soutěž o nejlepší fanskupinu, který loni získali Loučenští. Garp z Bakova nad Jizerou dává sud, k tomu i lahve se speciální etiketa pro nejlepší.

A jak to vypadá s účastí? Po volnějším létě se závodní program v závěru prázdnin rozjíždí L´Etape Slovakia, po ní Lawi Tour Classic. Chystá se jablonecká nezmarka Pavla Havlíková a mladí cyklokrosaři z mladoboleslavského Brilonu i z Hlinska, ti ještě váhají s volbou kola. Správně míří tam, kde bude větší konkurence.

Loni vyhrál ve své blátivé a nejen díky úvodnímu karambolu Luboše Pelánka divoké premiéře Filip Adel (Superior). Už loni jel na X-Roadu, což je endurance kolo, jakýsi hybrid silničky a gravelu a tím tedy jaksi předznamenal letošní ředitelskou volbu. Ženám kralovala Nikola Nosková týden po evropském šampionátu v Mnichově 16. absolutně.