Loni tým dosáhl na jeden z největších úspěchů své historie, když Rigoberto Uran skončil celkově druhý na Tour de France a vyhrál etapu. Paradoxně to vedlo k nejistotě ohledně budoucnosti týmu, protože Cannondale už nebyl ochotný tým dále financovat a náhradní sponzor, sázková kancelář Unibet, na poslední chvíli od dohody ustoupila. Začala zoufalá snaha tým zachránit a podařilo se to díky partnerství s vzdělávací společností EF Education First. Ta získala podíl v týmu a zajistila budoucnost. 

Přesto nejistota ohledně existence týmu způsobila odchod několika závodníků, citelným oslabením je přestup Dylana van Baarleho do Sky, odešli i talentovaní Italové Davide Formolo (BORA-hansgrohe), DC Davide Villella (Astana) a Alberto Bettiol (BMC), ale ostatní klíčoví závodníci zůstali. Největší hvězdou týmu zůstává Rigoberto Uran. Kolumbijec se stoprocentně soustředí na Tour de France. Loni mu příprava na červencový závod vyšla velmi dobře, letos se úspěch pokusí zopakovat. ,,Rigo je velmi přizpůsobivý závodník, letošní Tour mu bude hodně vyhovovat. Věříme, že bude konkurenceschopný.", svěřil se Jonathan Vaughters, šéf týmu. 

Druhým velkým cílem týmu je Giro ďItalia, kam vyšle Kanaďana Michaela Woodse. Tento bývalý profesionální běžec na důvěru týmu po sedmém místě na poslední Vueltě. Woodsovi, výbušnému vrchaři, by italský závod měl vyhovovat. Ale úspěchem bude umístění v první desítce, pódium, nebo dokonce vítězství, by bylo velkým překvapením. 

EF - Drapac ale neusiluje na velkých závodech jen o celkové pořadí, ale také o jednotlivé etapy. Pierre Rolland loni vyhrál etapu na Giro ďItalia. Letos se soustředí na druhou polovinu sezóny, aby byl čerstvý na Tour de France a Vueltu. Francouz už vzdal snahu uspět v celkovém pořadí třítýdenních závodů, ačkoliv v tom vůbec nebyl špatný. Rolland začne v Abu Dhabi, poté pojede Paříž - Nice, Kolem Katalánska, Lutych - Bastogne - Lutych, Kolem Romandie, domácí šampionát a poté už Tour de France. 

Rolland doufá, že se poté ukáže i na Vueltě, ale ta je ještě daleko a hodně se toho může změnit. Na Tour de France chce vyhrát etapu a zkusí i vybojovat puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Jenže stejný cíl bude mít i Warren Barguil a bude favoritem. 

Na klasiky bude lídrem Sep Vanmarcke, aspoň tedy co se týče kostkových klasik. Loni na jaře neuspěl, na Kolem Flander spadl a byl také nemocný. Spolehlivým závodníkem je Sebastian Langeveld, který dojel třetí na Paříž - Roubaix a umí i vítězit. Vanmarcke a Langeveld jsou silnou a zkušenou dvojicí, EF - Drapac určitě není na kostkách bez šancí. Navíc se vrátil Matti Breschel, další velmi zkušený klasikář a jistý potenciál stále má i Taylor Phinney, ačkoliv šampión z něj už asi nebude. A ambice uspět na velkých jednorázových závodech má i sprinter Sacha Modolo. Ital odešel z UAE Emirates a je znám jako vynikající sprinter, vítěz dvou etap na Giro ďItalia. Už loni se více objevoval na kostkových klasikách a na Kolem Flander vybojoval nečekané šesté místo. 

Ve hromadných dojezdech se jezdci amerického týmu v posledních letech moc často neukazovali, ale Modolo a také Brit Daniel McLay to letos změní. Loni tým vyhrál jen čtrnáct závodů a rok předtím dokonce jen deset. Se sprintery by se tato statistika měla vylepšit. 

Pro kopcovité a ardenské klasiky nemá EF - Drapac příliš závodníků, ale Rigoberto Uran umí zajet a přišel také zkušený Daniel Moreno. Navíc by se měl zlepšovat i Michael Woods. 

Foto Sirotti, EF - Drapac