Tlak veřejnosti, fanoušků a vedení týmu musí být na Fabia Arua ohromný. Je jedním z největších favoritů a největší domácí nadějí. On a Domenico Pozzovivo jsou jediní italští kandidáti na celkové vítězství, či pódium. Navíc startuje v dresu mistra Itálie a jako lídr bohatého celku UAE Emirates. Tým ze Spojených arabských emirátů přistoupil na vysoké finanční požadavky Fabia Arua, ale rodák ze Sardinie se zatím moc nevyplácí. 

UAE Emirates před letošní sezónou výrazně posiloval. Bohatí sponzoři navýšili rozpočet bývalého Lampre a dohodli se na smlouvě s hvězdami Alexandrem Kristoffem a Danielem Martinem. A dlouho vyjednávali s Fabiem Aruem, o kterého však stále usilovala i Astana a zájem měl i Trek - Segafredo. Aru proto požadoval tři miliony eur ročně, což mu týmy Trek a Astana odmítly dát. Vítěz Vuelty 2015 se proto na tři roky upsal UAE Emirates. 

Jenže všechny tři slavné posily letos nezáří. Alexander Kristoff zajistil jediná dvě letošní vítězství v etapách Kolem Ománu a Abu Dhabi Tour. Jenže na severských klasikách nebyl vidět. Daniel Martin nezajel žádný týdenní etapový závod a také v Ardenách neuspěl. Fabio Aru se snaží, ale ani on nic nevyhrál. A před Girem na své nejvážnější soupeře ztrácí. 

Sezónu začal na Abu Dhabi Tour, domácím závodě svého týmu a velmi důležitém závodě pro sponzory. A nepředvedl se, skončil až 13. Následovalo 12. místo na Tirreno - Adriatico, pád, zranění a odstoupení z Kolem Katalánska a naposledy byl v akci na Tour of the Alps v Itálii a Rakousku. 

V Alpách se hodně snažil a útočil, ale stejně byli jeho největší soupeři lepší. V dlouhých kopcích ztrácel a nakonec skončil šestý celkově za Thibautem Pinotem, Domenicem Pozzovivem, Miguelem Angelem Lopezem, Chrisem Froomem a Georgem Bennettem. A se všemi se potká i na Giru. Navíc zde zářili jezdci Astany, odkud loni odcházel za nepříjemných okolností. Aruovo jaro mělo k ideální přípravě velmi daleko. 

Zatímco Astana je letos mimořádně silná a vyhrála už třináct závodů, v UAE Emirates tak velkou podporu mít nebude. Tým zatím nepotvrdil finální sestavu, ale očekává se účast Darwina Atapumy jako hlavního domestika do kopců. Pojede také Slovinec Jan Polanc (loni celkově 11. a vítěz etapy na Etnu) a pravděpodobně i Diego Ulissi (vítěz šesti etap Gira), dále mladí univerzálové Valerio Conti a Vegard Stake Laengen a zkušení Marco Marcato a Manuele Mori. 

Při své poslední účasti na Giru v roce 2015 Fabio Aru hodně těžil ze síly týmu Astana. Skončil celkově druhý za Albertem Contadorem a před velmi silným Mikelem Landou. Také vyhrál dvě etapy a bílý dres pro nejlepšího závodníka do 25 let. Vyhrát letos dvě etapy a skončit druhý celkově by byl veliký úspěch. S tím by Aru musel být spokojený. Ale je to reálné? 

Pro atraktivitu závodu by bylo skvělé, kdyby byl Aru v dobré formě. Málokdo je v kopcích tak agresivní a bojovný. Útočí, i když se necítí nejlépe a nepřemýšlí tolik nad dalšími etapami a nešetří za každou cenu síly. To sice může vést k náhlému propad ve výsledcích (jako na Tour 2016) a stalo se mu to i loni na Tour de France. Chvíli vedl, ale postupně se propadl na pátou příčku. Pro fanoušky je jeho pojetí závodění zajímavé. Nemusí být fyzicky

silný, ale nikdy se nevzdává. 

Navíc není pochyb o jeho potenciálu. Je jedním z pouhých třech vítězů třítýdenních závodů na startu Gira. Těmi zbylými jsou Chris Froome a Tom Dumoulin. Není dobré ho podceňovat, ačkoliv se mu nedaří. A sám Aru se cítí dobře, jak řekl po konci Tour of the Alps: ,,Jsem nyní velmi spokojený s formou. Zbývá asi měsíc do konce Gira a je velmi důležité mít energii na závěr závodu. Strávil jsem hodně času na vysokohorském soustředění a v závodě za to zaplatil, ale byl jsem aktivní a to je dobré znamení." 

Giro je prvním vrcholem sezóny, dalším bude Vuelta a snad i Mistrovství světa v Innsbrucku. Trať světového šampionátu si Aru sám vyzkoušel v poslední etapě Okolo Alp a po etapě se vydal na projížďku poslední stoupání Gramartboden, s maximálním sklonem kolem 28 %. ,,Musím říct, že je to opravdu těžký výjezd. Sklon je těžký od začátku kopce, celých 2700 metrů, ale posledních 500 metrů je velmi těžkých. Důležité bude vybrat správné převody a kvůli tomu je dobré, že jsem si kopec vyjel. Bude to těžké mistrovství pro vrchaře a to je skvělé. Itálie bude mít silný tým.", dodal k trati. 

Ale vše postupně. Nyní je na řadě Giro ďItalia a útok na první vítězství na domácím závodě. 

Foto Sirotti