„Jsme s průběhem spokojení a chceme takhle pokračovat. Klíčový úsek z Pece do Dolního Dvora chceme určitě zachovat, případné drobné změny budeme příští rok řešit podle uzávěr a oprav silnic,“ hodnotil ředitel závodu Jan Slavíček.

Tři proti jednomu. A zase vyhrál Fiala…

První selekci na dlouhé trase 136 km, součásti série RoadMarathon, ve stoupání na Pomezky rozjeli ambasador seriálu RoadCup Petr Vakoč a mladý Jan Bittner (Merida Mapei). Pohromadě však stále zůstalo okolo třiceti lidí, z kopce se rozpršelo a jelo se opatrně. Rozhodlo se v kruciálním krpálu v Peci pod Sněžkou na Pražskou boudu. Nahoru vyjela už jen trojice Petr Fiala (Xeelo), Vakoč a profesí cyklokrosař Šimon Vaníček (ČEZ Tábor). S menší ztrátou za nimi Michal Kollert a další „blátotlačka“ Robert Hula (Expres.cz/Tufo Kolín). Pod Strážným je však dojeli.

„Měli jsme okolo půl minuty na další skupinu, poctivě jsme střídali, aby nás nedocvakli,“ líčil Fiala. Pokračovalo se nahoru na Hoffmanky, v půlce zaútočil znovu Vakoč a opět zbyli jen tři. „Jelo se vysoké tempo. Zkoušeli si nastupovat směrem k Trutnovu a tohle cukavé tempo využil Michal (Kollert) a dojel nás. Posledních deset kiláků to byla poctivá tvrdá cyklistika, nikomu se ale nepovedlo odskočit.“ Asi 700 metrů před cílem se Fiala natlačil dopředu do sjezdu a zatáčky. „Jel jsem tu poprvé, ale před závodem jsem si tohle důležité místo projížděl a znal ho. Věděl jsem, že tam musím být první a to rozhodlo,“ říkal ještě Fiala (vítězný čas 3:39:28,1), který tak zapsal jarní maratonský hattrick. Vyhrál Mamuta, Brdy a teď Krakonoše.

„Nastoupil jsem tam pozdě, zkusil jsem ho předjet, ale nevyšlo to. Budu to muset zkusit znovu za rok,“ krčil rameny Šimon Vaníček, který jel už počtvrté téměř v domácím revíru, bydlí v nedalekém Žacléři. „Ale bylo to pěkný, tvrdý a poctivý jako vždycky. Na Pražskou jezdím z téhle strany jen jednou za rok, to je fakt síla. A taky závěr byl peklo, jeli proti mně ve třech. Ale fér,“ dodal. Třetí skončil těsně Petr Vakoč.

Fiala s Vaníčkem se potkají i v neděli na silničním mistrovství republiky ve slovenských Tlmačích. Avšak v odlišné situaci. Fiala jede ještě v sobotu dlouhou trasu na Beskyd tour, kde chce pomoci uspět svému kouči a parťákovi Kollertovi. „Používám už přes rok náramek pro měření regenerace ze srdeční variability a podle dat vidím, že mi tyhle double vyhovují. I minulý víkend jsem byl lepší na druhý den,“ vysvětluje. Vaníček naopak končí silniční blok sezony a po týdenní pauze začne v Livignu přípravu na cyklokrosové mistrovství světa v Táboře. „Ale za rok dám silnici nejspíš ještě větší váhu,“ slibuje.

Mezi ženami byla nejlepší slovenská cyklistka Natália Vargová (4:26:57), třináct minut před zkušenou Hanou Rippelovou. 

Na střední 91 km tras, která je součástí RoadRace, vyhrál 26letý Robert Mitáš (2:14:41) z letos propojeného klubu Rexonix/Kovo Praha. O čtvrtstoletí staršího Roberta Nováka a taky Kamila Pekaře porazil až ve spurtu. Nejlepší žena Jana Milec Jiřincová dojela absolutně 41. se ztrátou jen 7:30 minuty na vítěze.

„Byla jsem docela zatuhlá po předchozím double víkendu s L´Etape a Brdy a proto v týdnu spíš odpočívala. A tady se začalo hodně rychle, první hodinu jsme jeli 38 km/h,“ vypráví. „Stoupání na Pomezky už jsem si ale jela svoje a přitom získala na Terezu (Tvarůžkovou) 45 vteřin, to jsem byla moc ráda. Dál už jsem nevěděla, jak na tom jsem. Jen jsem zahlédla kluka, který před tím jel s ní. Z kopce pak jel dolů balík, sprchlo a museli jsme dávat pozor, já jsem bála si vzít i gel. Kluci pak nechtěli jet ke konci, musela jsem jít dopředu,“ pokračovala v líčení zážitků.

Jela tu už popáté a poprvé se ji podařilo vyhrát, k tomu získala vrchařskou prémii na Pomezní boudě napříč kategoriemi a s týmem Trhala fialky dynamitem (spolu s ní se započítával druhý Novák a čtvrtý Lér) obsadila druhé místo. „O tom jsem ani nevěděla, stejně jako o změně trati. Pořád jsem šetřila síly na druhý kopec, ale on tam vůbec nebyl. Připadala jsem si, jako když vás vyvolají ve škole a vy nedáváte zrovna pozor,“ smála se.

Zato teď už studovala profily pečlivěji. „Koukala jsem i na tu dlouhou trasu, je to trošku kratší než dřív. To už bych mohla dát, přemýšlím o motivaci a další rok,“ dodala. Na Beskyd tour se máma rok a půl roční dcerky nechystá z logistických důvodů. „Za rok už to třeba dáme,“ těší se kratší odpočinek.

Druhá bikerka Tereza Tvarůžková (Expres.cz/Tufo Kolín) přijela v následující skupině se ztrátou 3:46. Po zranění, kdy nemohla jezdit na horském kole, to pro ni byla neplánovaná změna programu. Teď ještě míří na mistrovství ČR do Tlmačů a po něm se vrací do světového poháru MTB ve Val di Sole v Itálii.

Kompletní výsledky