Nemuseli jsme zajišťovat poslední nudnou část. Ale zase nám na poslední chvíli vyfrézovali čáru, to se stává i ve WorldTour. Bylo tam asi pět defektů, to k závodům patří,“ hodnotí šéf organizačního týmu Miroslav Kolář. „Měli jsme samé pozitivní ohlasy, od účastníků, místních lidí i policajtů, kteří nám pomáhali. A to je dobře pro budoucnost,“ dodává. „Nechali kopce a přidali poctivou rovinatou část, líbilo se mi to,“ hodnotí Michal Kollert, zkušený vítěz loňského RoadMarathon Cupu.

V Předmostí na Čekyňském kopci se ve spraši před 140 lety našly mamutí kosti i zbytky obydlí pravěkého člověka Homo predmostensis z doby 25 000 let před naším letopočtem. Archeologická hodnota místa je přirovnávána k Dolním Věstonicím, těší se evropskému věhlasu. Vede tudy naučná stezka se zvonkohrou. Tu ovšem bikeři, kteří projeli přímo pod betonovým modelem mláděte mamuta, nestihli… Silničkáři si jen vychutnali nečekané panorama na obzoru.

Na maratonské trati se očekávala dominance mladíků z hradecké stáje Elkov/Kasper. „Ze začátku se jelo nevyzpytatelně, čekali jsme, že si z nás udělají trhací kalendář,“ říkal pozdější vítěz Petr Fiala. Překvapivě se nic moc nedělo, pole rozpojil až neustále aktivně jedoucí Martin Voltr (RRK Group/Pierre Baguette/Benzinol). Spolu s ním zůstali Fiala a Michal Kollert (oba Xeelo) a více biker Vojtěch Neradil (PSG Mechanix). „Rozjeli jsme tempo, aby nás kluci z Elkova nedojeli,“ popisoval Fiala.

Vpředu se natahoval s Voltrem, Kollert mírně ztrácel, ale dokázal se vrátit. Pak už zbyli dva proti jednomu, Voltr neustále útočil, neměl jinou šanci. „Pěkně jsme se kočkovali,“ potvrzuje Fiala. Sám nastoupil 400 metrů před cílem, věděl, že ho čeká 200 metrů před linií zatáčka. Na kostkách mu tam ale spadl řetěz. „Instinktivně jsem ho nahodil, to byla klika,“ oddychl si. A vyhrál (4:32:51). Skoro jako Roglič v horské časovce Gira! Voltr dojel druhý, Kollert, rodák z Přerova, třetí s desetivteřinovou ztrátou.

Pořád po nemoci nejsem úplně ready a cítil jsem, že jsou kluci silnější. Petr má dobrou koncovku a kondici, v neděli si přidal Choustníka v Jižních Čechách, kde taky vyhrál,“ dodal Kollert. „Byl to pro nás důležitý závod a jsem šťastný, že se to povedlo,“ radoval se Fiala. Přes zimu udělal právě s Kollertem obrovský kus práce v kopcích, sedli si i lidsky jako parťáci. „Jsme jako táta s klukem,“ směje se jedenáctiletému věkovému rozdílu. 

Předloni bývalému sparťanovi na poslední chvíli neprodloužili roční smlouvu v Topforexu. Po zraněních, zlomeninách klíční kosti a obratle, se však vrací do formy. Vedle přípravy s Kollertem (a občas i Petrem Vakočem) už ale i pracuje jako finanční poradce. „Jsou to dlouhé dny, ale dá se to, dokážu na kole odjet stále až pětadvacet hodin týdně. Forma stoupá, proč bych ještě nemohl dostat ještě někde smlouvu,“ neskrývá motivaci 27letý cyklista, třeba i 4. na GP Slovakia - Visegrád 4 Bicycle Race před třemi lety. Podobně jako Tomáš Kalojíros, vítěz posledního RoadMarathonu v Sudetech z minulého víkendu.

První trojice Elkova ve složení Jan Lukeš, Tomáš Obdržálek, Filip Řeha ztratila od šestého místa dál dvanáct minut. Daniel Mráz a Štěpán Telecký (21. s 22.) dokonce jedenadvacet! Vytrápil se i třeba Filip Šlachrt (28. s odstupem 28 minut), úspěšný v úvodních Peklech severu i v Sudety tour. „Přehnal jsem to, málo odpočíval a tělo si řeklo: Dost. Byl jsem rád, že jsem dojel,“ uznal.

V rodinném minitýmu tak měla tentokrát navrch jeho přítelkyně Pavlína Schäferová, druhá na 90 km. „Já jsem se cítila dobře už od rána. Pátek jsme jeli pět hodin v autě a Filip to celé navíc odřídil. Já jsem měla dobrý týden, jela jsem nejvíc dvě hodiny. On si nedá říct a jede čtyři,“ vyprávěla. „Čekala jsem ještě trochu větší kopce. Sudety byly prudší, my jsme z Krušných hor zvyklí. Docela se jelo, já jsem splnila pokyny a držela se ve větru schovaná ve skupině, abych neodpadla. První kopec jsem šlapala podle sebe, aby mě to nezabilo.“ 

Tam ji dojela Eliška Kleiberová, pokračovaly spolu až do konce a rozhodlo se ve spurtu. Vítěznou dámu (2:30:44), Kateřinu Douděrovou (Kulhavý Cycling team), letošní královnu českého poháru v cyklokrosu, ale ani neviděly. Přijela s náskokem čtyř minut. Pro tým z Ústí nad Orlicí to byl double, vyhrál i Vojtěch Seidl (2:19:18).

Ještě pro úplnost – souboj čtyř statečných žen na dlouhé trati rozhodl až finiš. Hana Rippelová zde udolala Annu Rinaglovou (6:02:04, resp. 6:02:11).

Program RoadCupu pokračuje náročným dvojbojem příští týden – v sobotu se jede L´Etape (103 km kratší a 142 km delší) a v neděli Tour de Brdy (67 km). „Dáváme přednost Brdům,“ mají jasno Filip Šlajcht a Pavlína Schäferová. „Ladím formu na L´Etape, ještě troška mi chybí, abych měl pocit, že jsem maximálně připravený na obhajobu,“ chystá se Michal Kollert.

Kompletní výsledky Mamut tour najdete ZDE.

RoadCup 2023