V boji o etapové vítězství tentokrát uspěl dlouhý únik. Ujela velmi početná skupina, ve které byly i některé velké hvězdy: Peter Sagan (BORA-hansgrohe), Greg Van Avermaet (BMC), Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), Philippe Gilbert (Quick-Step Floors), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a mnozí další, včetně pěti jezdců týmu Direct Energie a čtyř závodníků Cofidisu. 

Peloton nechal skupině spoustu času a brzy bylo jasné, že ve skupině jede i budoucí vítěz etapy. A proto se začalo závodit velmi brzo. Už 62 kilometry před cílem ve stoupání zaútočil Gorka Izagirre (Bahrain Merida). Vyhrál vrchařskou prémii Berthel a 55 kilometrů před cílem se na něj dotáhli Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) a Tom Jelte Slagter (Dimension Data). Za nimi museli pracovat Yves Lampaert (Quick-Step Floors) pro svého lídra Alaphilippa a Stefan Küng (BMC) pro Damiana Carusa (BMC). 

Vedoucí trojice nespolupracovala dobře, Slagter nechtěl střídat a tím rozčílil své kolegy v úniku. Jasper Stuyven proto radši nastoupil a sám ujel. Za ním se vydal Izagirre, ale už ho nedostihl. Naopak ho dojel zbytek skupiny, kde se držel i Peter Sagan. 

Stuyven pokračoval sám a vypracoval si dobrý náskok. Stíhací skupina nespolupracovala, Philippe Gilbert byl nucen tahat pro Alaphilippa, ale pod cílové stoupání v Mende si Stuyven přivezl náskok 1:40. Soupeři ve skupině věděli, že je to nebezpečný odstup a už na začátku tříkilometrového stoupání zaútočil Thomas De Gendt. Dojel ho Omar Fraile a pokračoval sám. 

Fraile dlouho dojížděl unaveného Stuyvena, mezitím 2,5 kilometru před cílem zaútočil Julian Alaphilippe. Všichni trpěli, nikdo nepřevyšoval ostatní. 2 kilometry před cílem dojel Fraile Stuyvena a okamžitě mu nastoupil. Na vrchol stoupání přijel sám na prvním místě. Alaphilippe dostihl Stuyvena a společně pronásledovali Fraileho, ale ten už si vítězství vzít nenechal a do cíle dorazil s náskokem 6 sekund. 

Alaphilippe ve spurtu porazil Stuyvena, který byl po zásluze vyznamenán oceněním pro nejbojovnějšího muže dne. Belgičan se psychicky nezlomil, ani když ho předjel Fraile. Peter Sagan si dojel pro čtvrté místo, pátý skončil Damiano Caruso. 

Roglič získal. Martin ztratil 

Jezdci na celkové pořadí závodili v těžkém cílovém stoupání až o 18 minut později. Velkou smůlu měl Daniel Martin (UAE Emirates), kterého postihl defekt těsně před kopcem a v cíli ztratil 1:51 na nejlepšího může pelotonu. 

V klasikářském dojezdu měli problémy mnozí lídři. 3 kilometry před cílem zaútočil Mikel Landa (Movistar), ale mnohem lepší byl nástup Primože Rogliče (LottoNL Jumbo). Ten všem ujel, ačkoliv jen o málo. Útok Rogliče dostal do problémů Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale), Mikela Landu, Jakoba Fuglsanga (Astana) a další. 

Zaútočit zkusil Tom Dumoulin, po něm i Chris Froome a Geraint Thomas. Až na vrcholu stoupání utrhli jezdci Sky Naira Quintanu (Movistar). Dumoulin se udržel jen s vypětím všech sil. Roglič dojel s náskokem 8 sekund před Froomem, Dumoulinem a Thomasem. Quintana ztratil 18 sekund. Steven Kruijswijk (LottoNL Jumbo) a Romain Bardet zaostali o 22 sekund a Jakob Fuglsang a Mikel Landa o 37 sekund. 

Celkové pořadí se nijak zásadně nezměnilo, pouze Jakob Fuglsang vystřídal Daniela Martina na desátém místě. Nyní před ním vede o 40 sekund. A samozřejmě Primož Roglič si polepšil, na čtvrté příčce vede před Bardetem o 43 sekundy, ale na Thomase stále ztrácí 2:38.

V ostatních soutěžích si lídři polepšili. Peter Sagan jasně vede bodovací soutěž, v puntíkovaném dresu pokračuje Julian Alaphilippe a v bílém dresu Pierre Latour (AG2R La Mondiale). Tým Movistar je nadále nejlepší sestavou Tour de France. 

Foto Sirotti