4. etapa Tour de France se dojížděla ve městě Sarzeau, kde je starostou David Lappartient, prezident UCI. Čtveřice uprchlíků pořádně prohnala peloton, dostiženi byli až kilometr před cílem. V dlouhé cílové rovince, která nepříjemně stoupala, byl nakonec nejrychlejší Fernando Gaviria. 

Dojezd etapy byl opět hodně hektický. Čtveřice uprchlíků Guillaume Van Keirsbulck (Wanty Groupe Gobert), Dimitri Claeys (Cofidis), Anthony Perez (Cofidis) a Jerome Cousin (Direct Energie) si vedla mimořádně dobře. Peloton měl spoustu práce, navíc skoro nikdo nechtěl pomoci týmu Quick-Step Floors. Bohužel pro uprchlíky byl závěr proti větru a do mírného stoupání a poslední bojovník Guillaume Van Keirsbulck byl dostižen v posledním kilometru. 

Sprint se pokusili rozjet cyklisté Dimension Data, ale vůbec se jim to nepodařilo a svého lídra Marka Cavendishe (Dimension Data) spíše zbrzdili. Fernando Gaviria měl k ruce už jen Maxe Richezeho (Quick-Step Floors), který musel vyrazit brzo, ale spurt mu rozjel. Zezadu zaútočil André Greipel (Lotto Soudal) a málem Gaviriu a Petera Sagana (BORA-hansgrohe) zaskočil. Gaviria ale rychlost udržel a dojel první. Sagan sprintovat kolem Greipela u pravé bariéry a dojel druhý. 

Za třetím Greipelem už s větším dostupem dojel čtvrtý Dylan Groenewegen (LottoNL Jumbo) a pátý Marcel Kittel (Katusha Alpecin). 

Velké problémy měli někteří lídři a favorité kvůli pádům nedaleko před cílem. 5 kilometrů před cílem spadla velká část pelotonu a zdrželi se zde Rigoberto Uran (EF-Drapac) a také Mikel Landa (Movistar), ale dokázali se vrátit do pelotonu. Hůře skončil Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), který projel cílem se ztrátou 59 sekund. Ale nejhůře dopadl Axel Domont (AG2R La Mondiale). Doemstika Romaina Bardeta se zranil a odstoupil. 

V celkovém pořadí udržel vedení Greg Van Avermaet (BMC). Stejný čas má Tejay van Garderen (BMC) a 3 sekundy ztrácí Geraint Thomas (Sky). V bodovací soutěži udržel vedení Peter Sagan, ale Gaviria zmenšil odstup jen na 4 body. Kromě vítězství v etapě totiž získal i více bodů na rychlostní prémii. Dojel pátý, zatímco Sagan sedmý. 

Vrchařskou soutěž vede nadále Dion Smith (Wanty Groupe Gobert). Nejlepším mladým závodníkem je Søren Kragh Andersen (Sunweb) a nejlepším týmem Quick-Step Floors. 

5. etapa Lorient - Quimper (204,5 km)

Ve středu se konečně dočkáme o něco těžší etapy. Ve zvlněné a klasikářsky náročné etapě je hned pět vrchařských prémií 3. a 4. kategorie a pravděpodobně se bude převlékat puntíkovaný dres. O únik by tentokrát měl být větší boj. A vyloučeno není ani převlékání žlutého dresu. 

Foto Sirotti