I ve 12. etapě Vuelty uspěl dlouhý únik. Tentokrát nechtěl tým Movistar dělat práci za Mitchelton-Scott a peloton nechal početné vedoucí skupině velký náskok. Do úniku se dostali velmi silní cyklisté: Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Mark Padun (Bahrain Merida), Alexandre Geniez (AG2R La Mondiale), Dylan Teuns (BMC), Davide Formolo (BORA-hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Dries Devenyns (Quick-Step Floors), Amanuel Gebregziabher (Dimension Data), Tiago Machado (Katusha Alpecin), Dylan van Baarle (Sky), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo), Valerio Conti (UAE Emirates), Pablo Torres (Burgos - BH), Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA), Lluis Mas (Caja Rural - Seguros RGA), Jesus Herrada (Cofidis) a Mikel Bizkarra (Euskadi - Murias). 

V pelotonu neměl nikdo zájem příliš pracovat a 55 kilometrů před cílem už bylo docela jasné, že etapu vyhraje jeden z uprchlíků a do červeného dresu se oblékne Jesus Herrada, protože odstup činil 11 minut. Cyklisté v první skupině si poté začali nastupovat, ale až 23 kilometry před cílem vyprovokoval únik Victor Campenaerts a rozdělil skupinu na dvě části. V čelní bylo osm cyklistů (Campenaerts, van Baarle, Padun, Teuns, Brambilla, Devenyns, Geniez a Formolo), ale chyběl zde Herrada, který tak musel pro své dobro pracovat ve skupině druhé.    

Campenaerts byl aktivní i později, několikrát nastoupil, ale bez úspěchu. 8 kilometrů před cílem zaútočil ze sjezdu van Baarle a zachytil ho jen Padun, ale v dalším stoupání byli dostiženi zbytkem skupiny. Následně se skupina rozpůlila, vepředu zůstali Padun, Campenaerts, Teuns a Formolo, následně se k nim přidal van Baarle a také Geniez. 

5 kilometrů před cílem byla na čele šestice závodníků, na které čekal ještě velmi těžký konec etapy na úzké cestě. Kilometr před cílem nastoupil Teuns, ale soupeře neutrhl. Rozhodnout se mělo ve spurtu na velmi úzké silnici, jako první začal spurtovat Geniez a výhodnou pozici za jeho zadním kolem měl van Baarle, ale nedokázal toho využít a rychlostně na Francouze nestačil. Třetí skončil Padun a čtvrtý Teuns. 

Za cílovou páskou způsobil popletený novinář nepříjemný pád, který odnesl Dylan van Baarle. Geniez srážku s žurnalistou ustál. Herrada dojel do cíle se ztrátou 2:32 za vítězem, ale s náskokem 9:07 před pelotonem. Získal tak červený dres lídra závodu a do páteční etapy nastoupí s náskokem 3:22 před Simonem Yatesem (Mitchelton-Scott). 13. etapa Vuelty ale končí na vrcholu stoupání La Camperona a Herrada o dres nejspíš zase přijde.     

Ve vedení bodovací soutěže zůstal Alejandro Valverde (Movistar), nejlepším vrchařem je stále Luis Angel Maté (Cofidis) a kombinovanou soutěž vede Valverde. Thomas De Gendt byl vyhlášen nejaktivnějším mužem 12. etapy. 

Foto Sirotti