edná se o první start jakékoliv Grand Tour mimo evropské území. Už mnohokrát se spekulovalo o startu různých Grand Tours v Americe a Asii, ale poprvé se tak stane až nyní. Izrael o Grande Partenza usiloval v rámci velké kampaně na podporu cestovního ruchu. Na prezentaci byli přítomni i bývalí vítězové Gira Alberto Contador a Ivan Basso a také starosta Jeruzaléma Nir Barkat a ministr sportu Miri Regev.

Vše zahájí 10,1 kilometru dlouhá individuální časovka. Bude to velmi technicky složitá a nejspíš i profilově náročná časovka v samém centru Jeruzaléma.  

Druhá etapa odstartuje v Haifě a po 167 kilometrech skončí v Tel Avivu. Etapa bude vhodná pro sprintery a hromadný dojezd je velmi pravděpodobný, ale na trase bude i první vrchařská prémie Zikron Yako. 

Etapa třetí bude velmi dlouhá, měří 226 kilometrů, startuje v Be'er Ševa a končí na pobřeží Rudého moře v Eilatu. Etapa povede pouští Negev a opět se očekává hromadný dojezd. 

Poté je naplánován první den volna a přesun na italské území. Logisticky se bude jednat o velmi náročnou akci, přesun závodníků nebude nijak složitý, ale pro ostatní personál a techniku to bude jiné. Přesto se nejedná o nejdelší přesun v historií Giro d'Italia. Přelet z irského Dublinu do jihoitalského Bari byl delší.

Z pohledu bezpečnosti by start v Izraeli neměl být problém ani podle místních orgánů, ani podle pořadatelů Giro d'Italia. A problém s místem startu by neměli mít ani sponzoři týmů Bahrain Merida a UAE Emirates. Téměř jistý je naopak start týmu Israel Cycling Academy, za který jezdí Daniel Turek a který výrazně posiluje. Příležitost by ale mohl dostat i český cyklista.

Grafika a foto RCS sport