Elkov Author má zase sebou velmi úspěšnou loňskou sezonu, na kterou navázal i v letošním roce, kdy po celé Evropě úspěšně sbíral vítězství a také potřebné body do UCI rankingu. Mezinárodní cyklistická unie tuto neděli uzavřela bodování a oznámila nominaci na blížící se šampionát, který se uskuteční v rakouském Innsbrucku. Vzhledem k tomu, že závodníci hradecké stáje dlouhou dobu figurovali v žebříčku UCI jako nejlepší evropský kontinentální tým, tak byla kvalifikace do společnosti nejlepších světových týmů očekávaná. 

"Pro náš tým je to velký úspěch, který je odměnou za dlouhodobou práci a také odrazem výborné atmosféry a spolupráce mezi závodníky. Objektivně nebude možné v Innsbrucku pomýšlet na nejvyšší příčky, vždyť pojedeme proti nejlepším celkům světa, na druhou stranu tam určitě nepojedeme s cílem pouhé účasti, jelikož na startu budou i týmy, které běžně na jiných závodech porážíme," popsal své pocity po oznámení nominace ředitel týmu Elkov Author Vladimír Vávra.

Letošní mistrovství světa se uskuteční v tirolském Innsbrucku v termínu 23. do 30. 9. a týmová časovka je na programu hned první den. Na týmy čeká trať z Ötztalu do Innsbrucku o délce 62,8 km s celkovým převýšením 427 metrů, kdy klesající charakter trati naruší na 40. kilometru stoupání o délce více než 5 kilometrů s průměrným sklonem 8 %. Elkov Author ještě nemá zcela jasno o nominaci, ale v soupisce by se měli určitě objevit zkušení časovkáři jako Jan Bárta nebo letošní mistr České republiky Josef Černý.

“Měl jsem už možnost si celou trať projet a musím říci, že je opravdu pěkná. Jediné čeho se bojím, je termín závodu, kdy už v okolí Innsbrucku může být poměrně nevlídné počasí. Určitě se budeme chtít poprat o co nejlepší výsledek a je více než jasné, že o mistrovském titulu bude rozhodovat jediné stoupání,” hodnotí trať letos dvojnásobný mistr České republiky Josef Černý.

I na něj čeká už za týden domácí soustředění, které by mělo cílit právě na sladění týmu pro časovku, kdy bude nutné vyřešit například co nejideálnější pořadí jezdců ve skupině, aby mohli v neděli 23. 9. v Innsbrucku protnout cílovou pásku v co nejrychlejším čase. Pro závodníky týmu Elkov Author to velmi pravděpodobně nebude jediná účast na letošním MS. Vzhledem ke stabilně dobrým výsledkům lze očekávat nominaci jednotlivců i do dalších kategorií, které se pojedou již v národním dresu.

Foto ELKOV Author/Jan Brychta