Po zdravotních trablích, ale i nárůstu formy týmového svěřence Petra Fialy si tak na dlouhé trati 163 km vychutnal první letošní triumf – v posledním závodě RoadMarathonu. „Cítil jsem už dobrý nohy,“ usmíval se unaveně ještě dva dny po víkendu. „Tradičně jsem zaútočil na Kelčovském sedle, odjeli jsme ve čtyřech, s Petrem (Fialou) ještě Swaczyna a Hradecký.“ Kolem přehrady se sjela v dešti ještě silnější skupina. Na Pustevny se stoupalo v zimě a dešti jako před měsícem po většinu Gira. Mlha, jen okolo deseti stupňů, přestože zbytek země ležel na slunci u vody. „Jeli jsme tempo, aby nám nebyla zima a ono se to proměnilo v útok. Zbyli jsme za chvíli už jen se dvěma kluky z krátké trati a pak víc než šedesát kiláků jeli sami ve dvou. Věděli jsme, že nás na druhý den čeká mistrák, ale raději jsme pořád jeli, abychom o náskok nepřišli. Nevěděli jsme přesně, jak jsme na tom a v údolích táhlo,“ pokračoval pozdější vítěz.

Poctivě střídali, jak jsou zvyklí, i když to nervali na hranu. Místy až 420 wattů, šest sedm minut… V posledním kopci na Kasárna už viděli, že se velká radost blíží. Fiala už v týdnu říkal, že by svého parťáka, mentora a kouče rád dovezl k vítězství. „Petrovi jsem navrhoval: Jeď, můžeš vyhrát všechno (Fiala byl letos nejlepší na Brdech, Mamutovi i Krakonošovi, pozn. red.). Na kiláku do cíle mně nastoupil a pak ze srandy shodil řetěz. Nic jsme si neříkali, chytili jsme se za ramena a jeli spolu vedle sebe. On mě pak trošku popostrčil, nechtěl být na čáře první,“ líčil vděčně Kollert (cílový čas 4:42:40), který se teď chystá na francouzskou L´Étape. Ještě jako pátý dojel skoro padesátník Vladimír Uličný (-9:33), jejich týmový druh z Xeela. „Máme opravdu velkou radost,“ shodují se i nad prvním místem z týmů. Fiala se stal vítězem RoadMarathonu 2023.

O den později nastoupili do mistrovského závodu ve slovenských Tlmačích. A po 228 zde převážně plochých kilometrech dojel Petr Fiala v první skupině sedmý. Možná ho trochu přepadlo zklamání: Kdybych býval nejel v Beskydech… Ale i tak zajel skvěle, předstihl i všechny členy týmu ATT Investments, kde mu předloni neprodloužili angažmá… Kollert jednou spadl, pak měl defekt předního kola, ale dotáhl ztrátu. V posledním z osmi okruhů se už v natahovaném pelotonu neudržel a dojel s devítiminutovou ztrátou.

Třetí v Beskydech skončil obhájce prvenství, domácí spíše biker Dominik Buksa (-5:57) a čtvrtý Petr Swaczyna (Ostra/Multicraft Čeladná, tým Jaroslava Kulhavého). Soupeři jeli pohromadě, ale možná nespolupracovali tolik, aby dokázali stáhnout dokonalou týmovou harmonii na špici. Ze čtyř statečných žen byla nejlepší Jitka Raková (Cyklo team Killi, 5:55:27) před zkušenou Hanou Rippelovou (-7:17), která tak potvrdila celkové vítězství v RoadMarathonu.

Fotogalerie Jiří70

Na střední 121 km dlouhé trati, součásti série RoadRace, vyhráli Patrik Kubala (3:30,22, CC Martin) a známá polská účastnice přeshraničních závodů Angelika Wrobelová (4:03:22, Jas/Kólka). Z řady zajímavých účastníků zaujal desátým místem absolutně s odstupem jen 4:07 minuty na vítěze, a třetím v kategorii třicátníků, Tomáš Maceček, český reprezentant v horském běhu.

„Jel jsem už potřetí, vychází mi to nějak do plánu vždycky po třech letech,“ usmíval se spokojeně. Teď má dva týdny za sebou účast na mistrovství světa na Stubaii, kde běžel 89 km. „Moc se mi líbí atmosféra těchhle závodů a tady to dobře znám,“ říkal místní rodák, který pracuje v Praze. „Kolo mě baví, používám ho jako zpestření tréninků. Vyrazím tak jednou týdně, letos mám najeto asi 1500 kiláků na silničce i na horáku, na rovině by to bylo horší,“ pokračoval. „Věděl jsem, že chci být vpředu už od začátku, že pak nemusíš nic docvakávat. Držet se, dokud to jde. V Kelčovském sedle se pole rozdělilo, chytil jsem se druhé skupinky. Tempo se zklidnilo a znovu se závodilo až na Pustevnách. Tam jsem se cítil dobře i na čele a ujel jim. Ve sjezdu se na mokru dost lidí bálo, mě to nedělá problém,“ popsal zážitky běžec, který má teď před sebou mistrovství Evropy ve sky runningu v černohorském Prokletje.

„Pocity mám skvělé, všechno klaplo i přes nějaké opravy na silnicích. Měli jsme přes tři sta lidí i navzdory počasí. I když opravdu ošklivo bylo jen na severní straně hor, asi třicet kilometrů. Start i cíl proběhl za sucha. Za rok budeme slavit třicáté narozeniny, těšte se,“ hodnotil spokojeně Libor Hrdina, šéf pořádajícího občanského sdružení Kolečko.

Po zrušení Temelína jsou další závody RoadRace na programu po dvouměsíční pauze 27. 8. Lawi tour Classic (95 km), 2. 9. Tour de Zeleňák (106 a 54 km) a 10. 9. Ráfkárna v Hradci Králové (42 a 24 km).

Výsledky Beskyd tour