Závěrečnou etapu bylo možno rozdělit na dvě části. Úvodní jen mírně zvlněnou, ovšem se dvěma rychlostními prémiemi, a druhou s dvěma náročnými výjezdy na stejný kopec o délce 12,5 km s průměrným sklonem 6,2%. Sladkou tečkou pak bylo stoupání o totožném sklonu, ovšem jen 2 km dlouhé s vrcholem 6 km před cílem.

Do etapy vstupoval v červeném dresu vedoucího muže v bodovací soutěži ten, kdo se tady po první vítězné etapě dostal do čela závodu, tedy Tobias Foss (INEOS Grenadiers). A jelikož o šanci bojovat o celkovou klasifikaci poměrně záhy přišel, dost stál o to podržet si alespoň tenhle dílčí úspěch. I proto se nekonal denní únik a Foss obě prémie také vyhrál.

438082462_818160567006235_8405327844979614461_n.jpg

Obdobnou práci s udržením dresu si dal vítěz včerejší etapy Simon Carr (EF Education-EasyPost). Ten včera cestou v celodenním úniku, z čehož posledních 45 km bylo sólových, posbíral na vrchařských prémiích tolik bodů, že dnes nastoupil v modrém dresu. A aby si jeho držení pojistil, odjel si z hlavní skupiny za trojicí odskočených pro alespoň 4 body na první ze dvou vrchařských prémií. A přesně tyhle body nakonec skutečně rozhodly, že si domu tohle ocenění skutečně odváží.

Souboj se odehrál ale i o bílý dres nejlepšího mladíka. Nastoupil v něm Antonio Tiberi (Bahrain-Victorious), jenže druhý v této soutěži, mladší z bratrů Paret-Peintrů Valentin měl totožný čas, takže rozhodoval součet umístění. Takže když se v cíli radoval jeho starší bratr Aurelien z vítězství v etapě a Valentin skončil třetí, stačilo by to pouze za podmínky, že by ho Tiberi nepřespurtoval. Což se ovšem stalo.

GLhvzHEXwAA7Chq.jpg

A jak to bylo se soubojem o dres nejcennější, který stejně jako všechny dodala značka Alé? V prvním kopci to zkusil Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) s Giulio Pelizzarim (VF Group-Bardiani CSF-Faizané), k nimž si doskočil ještě Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), který na vrchařské prémii vítězstvím jistil body pro kolegu Carra. 

V druhém nejprve atakoval Tiberi a po něm Wout Poels (oba Bahrain-Victorious). V těchto chvílích se mohl López opřít o skvělou práci zkušeného (31) Carlose Verony. V posledním "brdku" útočil Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL), ale ani on nebyl úspěšný, i když tady už si musel López pomoci sám. Ale šlo mu to opravdu výborně.

GLh1mkBWsAAzSO9.jpg

Jistým překvapením bylo, že jezdci Decathlonu, kteří měli v čelní skupině společně s týmem Bahrainu převahu tří jezdců, sice byli často vidět na špici ve třech, ale o nějaký zásadní nástup se nepokusili. Možná i proto, že původní lídr Ben O´Connor se z nich  dnes jevil jako nejhorší, i když na uhájení konečného druhého místa před třetím Tiberim to o 4 vteřiny stačilo. Chuť si tedy v samém závěru vylepšili vítěznou etapou, z níž měli velkou radost.

Radost měl ale i Juan Pedro López a tým Lidl-Trek, který si tak připsal letošní 15. vítězství a 26letý Španěl své suverénně nejcennější.

GLh-IT9W4AAuiTb.jpg

Aurélien Paret-Peintre: „Tohle je perfektní způsob, jak zakončit tento týden. Z vítězství mám velkou radost. V posledním kilometru jsem věděl, že můžu být jezdcem s nejlepším sprintem. Je také hezké, že Ben O'Connor skončil na druhém stupínku. Měli jsme dobrý týden. Tento týden byl vyvrcholením naší přípravy na Giro, kam směřujeme s velkými ambicemi."