Tenkrát v roce 2013, kdy se ještě vyráželo z Teplic ad Metují, dojel 19. se ztrátou dvanácti minut na olympijského šampiona horských kol Jaroslava Kulhavého, který zrovna zvažoval přesun na silnici. Kalojíros jezdil za nejlepší domácí tým, hradecký Author/Bauknecht. Pak působil ve Spartě, teď je bez angažmá, vozí jen dres ZPcyklo Proofy Cycling. Ale cítí se ve formě, kterou chce prodat na mistrovství republiky a přihlásit se (někde) o nový kontrakt.

„Kolu se věnuju naplno, ale situace je těžká,“ říká. Už v sobotu stihl vyhrát gravely, jen umyl kolo a vyrazil znovu. „Tohle byla skvělá příprava na dlouhý mistrák na Slovensku,“ dodal 29letý chlapík z Hněvčevse, malé obce na dohled Českého ráje. „Do kopce mám kousek do Krkonoš a proti větru pořád jezdím k Hradci,“ prozradil ideální přípravu na Sudety.

Tomáš Kalojíros

Podle svých slov si před šedesátým kilometrem odskočil na prémii a pak se vrátil zpět do vedoucí asi třicetičlenné skupiny. Za občerstvovačkou pak vyrazili s Petrem Swaczynou. „Já za nimi dojel na poslední chvíli,“ popisoval třetí z uprchlíků Filip Šlajchrt. „Nádherná trasa světových parametrů, krátké prudké kopce, k tomu gravelové sekce, opravdu hodně těžké. Protože hodně foukalo, bylo nám jasné, že si takhle můžeme pomoct a tak jsme vydrželi až do posledního kopce,“ popisoval Kalojíros. „Tam nám nastoupil, odjel jednoduše, je jinde,“ přidal Šlajchrt. Ten si zbytek vytrpěl, ale zpět do Broumova dojel druhý s odstupem 40 vteřin. Swaczyna zůstal třetí po 4:25. „Počasí vyšlo, jednou jsme i zmokli, ale to bylo osvěžení,“ přidal vítěz.

Filip Šlajchrt

Pětadvacet minut za ním přijel 36. Jan Hruška. „Vozím se, aby mě vosy nedoběhly, jak zpívá Nohavica, a nevyrostl mi pupek,“ smál se čtyřnásobný vítěz Sudet. „Na startu jsem měl snad nejhorší materiál, hliníková kola vedle samých karbonů. A třicet kiláků před cílem jsem píchnul a musel spravovat. Po čtyřech letech! To mě vážně zamrzelo.“

Tehdy naposledy před deseti lety byl sedmý, deset minut za Kulhavým. A jako by teď oslavil 23 let od svého růžového trikotu na Giru, i když v televizi teď etapy nesleduje. Nemá čas, o víkendu zajišťoval pro svůj tým čtyři akce. Je mu osmačtyřicet a nejvíc toho najezdí s dvěma malými dětmi v Malšovickém lese. „Sám dám maximálně trojku (myšleno hodin), někdy čtyřku, ale šestky, sedmičky, to už dávno ne. Ale sem přijet to byla povinnost, i když jsem se rozhodl až den před startem.“

Mezi pěti statečnými ženami na dlouhé trati byla nejlepší Angelika Wróbelová z Polska 5:24:55. Druhá skončila Zuzana Boháčová (-3:27) a třetí Hana Rippelová (-17:30).

Krátkou trať 104 km, součást RoadCupu, vyhrál Štěpán Dalecký za 2:49:55, druhý byl Radek Koblic (-12) a třetí Filip Saidl (-1:07). Pak i triatlonisté, třeba 11. Jan Dubec z Triexpertu (-4:03) a 15. Rudolf Cogan (-7:06), nejlepší padesátník. Bez přípravy poctivě objel i ambasador Tomáš Konečný, bývalý vítěz etapy Vuelty nebo reprezentační kouč. „Z nedalekých Martínkovic je moje žena Judita, znám to tady trochu, ale kopec na polské straně mě i tak dost překvapil,“ říkal. Mezi ženami Denisa Slámová za 2:59:15, o téměř sedm minut předstihla druhou Janu Milec Jiřincovou.

Štěpán Dalecký, vítěz krátké trasy. 

„Napoprvé jsme spokojeni, i když to bylo hodně náročné. Máme ale popsaný celý papír, na čem pracovat, třeba jak efektivně stmelit pořadatelský tým, objel jsem si to celé osobně při závodě,“ hodnotil ředitel Josef Říha z CK Pardubice. „Bezvadná atmosféra, snad bych dal jen víc občerstvovaček, my jsme vepředu stihli jen tu druhou,“ doplnil za účastníky Filip Šlajcht.  „Kraj má potenciál, zaseli jsme semínko. Spolupráce s místními samosprávami byla výborná a opravdu nám pomohla policie. Nejen s povinnou kolonou, ale i hlídkami. Děkujeme i polské straně v čele s Maciejem z Cyklo Bike,“ dodal šéf Říha a zahleděl se do budoucna ke světové maratonské sérii GranFondo. Tam míří.

RoadCup pokračuje Mamut Tour už tuto sobotu v Hostýnských vrších na krátké (90 km) i dlouhé trati (170 km). „Chodíme do práce, ve středu si dáme časovku z Dubí do Cínovce, a pak snad nějak zregenerujeme a s přítelkyní zase přijedeme,“ těší se Filip Šlajchrt, z něhož se při neúčasti Michala Kollerta a Jonáše Vojtěcha klube favorit na čelní žebříčky v poháru.

Výsledky najdete na nasecasomira.cz.