První den se zároveň po osmadvaceti letech oživila tradice závodu O putovní pohár rumburské vzpoury, kontinuitu přivezl i tehdejší poslední vítěz Pavel Ponížil. Okruh měl 12,4 km s převýšením 210 metrů a jel se pětkrát.

Novou trofej získal Filip Šlajchrt (Kolokrám) za 1:36:49. Za ním dojeli týmoví kolegové z Lawi stars, o čtyři vteřiny druhý Jonáš Vojtěch a o šestnáct třetí Filip Endler. 

Milé překvapení. První závod sezony, nevěděl jsem, co čekat od sebe, co od soupeřů,“ vyprávěl skromně vítěz, už čtyřicátník z Teplic, profesí technolog ze sklárny v Dubí. Na kolo vyráží odpoledne po práci, s přítelkyní Pavlínou Schäferovou, předloňskou královnou Road Cupu. Dává až 25 hodin týdně! A po nedávném desetidenním vydařeném soustředění na Mallorce mu to jelo. „Povedlo se mi být vždycky na správném místě. A jak jsem se vyhoupl na poslední horizont jako první, už nezbývalo než založit nejtěžší převod…“ 

Takhle komentoval vývoj Jonáš Vojtěch, vítěz loňského seriálu Road Cupu: „Ve druhém kole se jel rychle kopec a vpředu se utrhla skupina asi osmi lidí, dobře se spolupracovalo. V posledním kole jsem zkusil nastoupit pod kopcem, získal jsem náskok, ale dva kluci mě dojeli, a Filip pak byl nejsilnější přes závěrečný kopec.“ 

Mezi dámami byla nejlepší už maminka Jana Milec Jiřincová (1:54:11), která za sebou nechala 23letá dvojčata Marschnerova z nedaleké Vlčí Hory, studentky mezinárodního marketinku na Technické univerzitě v Liberci a členky rumburského týmu Unlimited KM, Viktorii a za ní ještě šest vteřin Adrianu. A pak i zdejší legendu české Xterry Ivanu Loubkovou. 

Známe se ze závodů a víme, jak jsme na tom podobně. Když se jede s chlapama, chce to se udržet co nejdéle. Ujeli jsme se ségrou, ale pak se za námi objevily další dvě. Jana se udržela a nakonec odjela sama. Říkali nám, že máme minutu, ale už jsme to nedotáhly. Posledních čtyři sta metrů jsme jely špici, Ivana odpadala, vzaly jsme za to znovu, a po dalších dvě stě metrech jsem zůstala sama na druhém místě,“ popisovala Viktoria Marschnerová.

Organizačně jsme to zvládli, po dvanácté už bylo na okruhu volno a v jednu mohla vyrazit elita do Českého poháru. Měli jsme nádherně a oba pořadatelské týmy si pomohly,“ hodnotila spokojeně ředitelka závodu Simona Davídková. „Rádi bychom takhle pokračovali i v dalších letech.

Také ohlasy z pelotonu, jehož pořadí bylo následně součástí Českolipského silničního poháru a Severočeské amatérské ligy, byly báječné. „Krásný závod, krásný zážitky, krásné místo, perfektně zařízený závod. Já nemám co vytknout. Byl to ideální den strávený sportem. Moc děkujeme,“ napsal Iwany Armasaja. „Mělo to opravdu vysokou úroveň. Všichni jsme byli rádi, na jak zajištěném závodě jsme se mohli vyblbnout,“ podtrhnul vítěz Šlajchrt.

Kompletní výsledky najdete ZDE.