Gent - Wevelgem je obecně uznáván jako druhý nejdůležitější flanderský závod na kostkách. 251 kilometr dlouhý závod vedoucí přes slavný helling Kemmelberg. Ten se jede hned dvakrát, nejdříve jako osmý úsek na 176. kilometru a poté jako poslední 11. úsek na 217. kilometru. Do cíle z něj však zbývají dlouhé 34 kilometry.  

Gent - Wevelgem často končí spurtem pelotonu, ale loni tomu bylo jinak. Ujela skupina favoritů a po zaváhání Petra Sagana a Nikiho Terpstry, kteří se pohádali kvůli neochotě Terpstry střídat, unikli Greg Van Avermaet a Jens Keukeleire. A Van Avermaet si v cíli s Keukeleirem snadno poradil. Rok předtím také odjela malá skupina a vyhrál Peter Sagan. V roce 2015 foukal mimořádně silný vítr a pršelo, peloton se roztrhal a sólově vyhrál Luca Paolini. Naposledy se ve spurtu pelotonu končilo v roce 2014. Zvítězil John Degenkolb před Arnaudem Démarem a Petrem Saganem. Slovenský cyklista vyhrál sólově o rok dříve. 

Peter Sagan za sebou nemá zrovna povedené účinkování na E3 Harelbeke, ale Gent - Wevelgem je jeho oblíbeným závodem, dvakrát vyhrál a pokaždé jel v popředí. Na pódiu tu byl už pětkrát! Opět ho musíme zařadit mezi největší favority. A motivaci má možná největší v kariéře. 

Quick-Step Floors opět postavil mimořádně silný tým. Startují Niki Terpstra, Philippe Gilbert, Yves Lampaert a sestavu posílil sprinter Elia Viviani, pro případ, kdyby dojížděl pohromadě peloton. Quick-Step Floors určitě bude chtít rozhodnout závod vlastní aktivitou. Na E3 Harelbeke jim to vyšlo skvěle, ale Gent - Wevelgem je méně selektivní a delší závod, útočit brzo bude těžší. A soupeři si na ně budou dávat větší pozor. 

Na E3 Harelbeke byl silný také tým BMC. Jenže jejich taktika nebyla dobrá, Greg Van Avermaet a Jurgen Roelandts opakovaně nastupovali, ale Gilbert a Štybar je ujet nenechali. Stefan Küng se snažil Nikiho Terpstru dostihnout, ale síly na to už neměl. Van Avermaet letos není stejně silný jako loni, na Gent - Wevelgem to bude mít těžké, ale útočit určitě bude. 

Útočit musí také Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Sep Vanmarcke, Gianni Moscon a také Wout van Aert. Jenže spousta týmu bude chtít hromadný dojezd, protože sprinterů je na startu spousta. Jedou Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff, Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, Sacha Modolo, Matteo Trentin, Michael Matthews, John Degenkolb a Christophe Laporte. 

Skončí Gent - Wevelgem spurtem, nebo nejlepší klasikáři opět uniknou? V posledních letech se daří únikům, ve stejný vývoj věříme i letos. Sagan a Van Avermaet mají největší motivaci, Quick-Step Floors největší sebevědomí a nejlepší sestavu. Nebo si to rozdají sprinteři? Bude nejrychlejší Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Arnaud Démare, nebo někdo jiný? 

Foto BORA-hansgrohe/Bettini Photo, Quick-Step Floors/Getty Sport, Sirotti