Zatímco podniky Dubai Tour a Abu Dhabi Tour pořádají Italové z organizační skupiny RCS sport, Kolem Ománu patří pod francouzské A.S.O. a má delší historii. Jezdí se od roku 2010, kdy vyhrál Fabian Cancellara. Poté se závod stal o trochu těžší a vítězili vrchaři, včetně Petra Velitse v roce 2012 a Chrise Frooma v letech 2013 a 2014. Loni zvítězil ocela nečekaně Ben Hermans, v té době hájící barvy týmu BMC. Obhajovat ale nebude, jeho současný celek Israel Cycling Academy totiž má jiný program a na závodech v arabských zemích nejspíš ani není vítán, ačkoliv vztah Izraele k Ománu není tak napjatý, jako s jinými zeměmi v regionu.

Trasa

1. etapa

Úvodní etapa závodu měří 162 kilometry a po většinu trasy spíše klesá až k Univerzitě sultána Kábúse blízko pobřeží. Hromadný dojezd pelotonu je téměř jistý. 

2. etapa

Druhá etapa už bude náročnější. Startuje se u Univerzity sultána Kábúse a po 167 kilometrech končí v Al Bustanu. Na trati jsou čtyři vrchařské prémie. Stoupání jsou to sice krátká, ale to poslední je jen 5 kilometrů před cílem a z vrcholu zbývají do cíle jen 4 kilometry. Je to etapa pro klasikáře.

3. etapa

Třetí etapa je zvlněná, ale dojezd bude pravděpodobně hromadný. Jen možná ne pro typické sprintery, ale rychlé klasikáře. Ačkoliv to z profilu není zřejmé, mělo by se dojíždět do krátkého stoupání. Profily nejsou vždy přesné. Podobně jako v Dubaji, i v Ománu se jedna etapa dojíždí u přehrady. V tomto případě u přehrady Wadi Dayqah. Celá etapa měří 180 kilometrů. 

4. etapa

Čtvrtá etapa je mnohem kratší, než etapy předešlé, měří jen 117,5 kilometru, ale bude hodně náročná kvůli zavěrečným okruhům vedoucím přes stoupání Al Jabal. To se pojede třikrát a kvůli tomu je etapa vhodná pro klasikáře.

5. etapa

Rozhodující bude bezpochyby pátá etapa s cílem na Zelené hoře. Tradiční horský dojezd stanoví časové rozdíly mezi vrchaři. Stoupání Zelená hora měří 5,7 kilometru a má v průměru 10,5 procenta. Závodníci budou muset překonat úseky s 13,5 procenty.   

6. etapa

Poslední etapa by už nic změnit neměla. V Matrah Corniche se očekává hromadný dojezd pelotonu. 

Favorité

Závodu se zúčastní několik velkých hvězd. Tou největší je Vincenzo Nibali, který zde už jednou vyhrál a a na celkový výsledek by měl jet i letos. V Dubaji se jen rozjížděl, ale tady by už mohl být připraven jet o vítězství. Zejména v situaci, kdy mnoho dalších špičkových vrchařů do Ománu nedorazilo. Závod totiž má velkou konkurenci v evropských závodech Kolem Algarve a Kolem Andalusie, které začínají o den později.

Na domácí Abu Dhabi Tour ladí jezdci UAE Emirates a Rui Costa by mohl být připraven už v Ománu. Fabio Aru přijede až přímo na Abu Dhabi Tour a Daniel Martin je v Portugalsku, takže Costa je jasnou jedničkou bohaté sestavy. 

Astana přivezla velmi silný tým do kopců, ve kterém jsou kromě Jana Hirta i Miguel Angel Lopez a Tanel Kangert a další nováček Omar Fraile. Hirt má za sebou dvoutýdenní soustředění na Kanárských ostrovech, na ostrově Tenerife ve vysoké nadmořské výšce. Nejpíše tedy nebude úplně čerstvý a do formy se obvykle dostává postupně v sezóně. Přesto jsme zvědaví, jak si povede. 

Závody v Asii má hodně rád Nicholas Roche, který by měl být lídrem BMC na celkové pořadí.

Oproti Dubaji bude v Ománu o dost méně sprinterů, ale konkurence bude přesto velká. Ve startovní listině jsou Mark Cavendish (Dimension Data), Alexander Kristoff (UAE Emirates), Nacer Bouhanni (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Max Walscheid (Sunweb), Magnus Cort Nielsen (Astana), Adam Blythe (Aqua Blue Sport) a Bryan Coquard (Vital Concept). A také klasikáři budou na startu, Omán si oblíbil Greg Van Avermaet (BMC) a startuje i Niki Terpstra (Quick-Step Floors).   

Závod začíná v úterý 13. února. Závod bohužel nemá živé televizní pokrytí. 

Foto Sirotti, A.S.O., Bettini photo