Jednou za čas se pořadatelé Kolem Švýcarska snaží velkým stoupáním vyhnout, například v roce přizpůsobili trať Fabianu Cancellarovi a on opravdu vyhrál. Letos je to podobné. Kopcům se samozřejmě ve Švýcarsku nevyhnete úplně, ale oba dojezdy na vrcholu jsou v mírném stoupání. Časovky by měly udělat mnohem větší rozdíly. 

1. etapa Frauenfeld - Frauenfeld (18 km)

Vše začíná týmovou časovkou na 18 kilometrů. Zvykem býval technický prolog, ale kvůli Tour de France, kde se časovka družstev pojede, se tentokrát začíná jinak. Vítěz je znám skoro jistě předem, tým BMC bere na domácí závod své nejlepší cyklisty. 

2. etapa Frauenfeld - Frauenfeld (155 km)

Druhá etapa je tradiční. Krouží se na okruhu v okolí Frauenfeldu, celkem čtyři kola s celkovou délkou 156 kilometrů. Přežijí kopcovitý profil všichni sprinteři, nebo vyhraje Peter Sagan? 

3. etapa Oberstammheim - Gansingen (182 km)

Třetí etapa je podobná etapě druhé, jen možná o něco těžší a navíc s mnohem těžším dojezdem. Peter Sagan bude velkým favoritem. 

4. etapa Gansingen - Gstaad (189 km)

Čtvrtá etapa směřující do luxusního horského střediska Gstaad je většinou nenáročná, až v závěru cyklisté vystoupají na kopec 2. kategorie a následuje netechnický sjezd do cíle. Uspět může únik, klasikáři i odolní sprinteři. 

5. etapa Gstaad - Leukerbad (155 km)

První horský dojezd je připraven na pátou etapu s cílem v Leukerbadu. Cílové stoupání je dlouhé aa mírné a těžko udělá mezi nejlepšími závodníky větší rozdíly. 

6. etapa Fiesch - Gommiswald (186 km)

Čtvrteční šestá etapa je vysokohorská, cyklisté překonají slavná stoupání Furkapass a Klausenpass, ale konec etapy je rovinatý, až na samotný klasikářský závěr. Etapa může mít vliv na celkové pořadí, ale větší rozdíly se neočekávají. 

7. etapa Eschenbach/Atzmännig - Arosa (170 km)

Druhý vrchařský dojezd je také z většiny nenáročný. Dojezd do Arosy je sice velmi dlouhý, ale průměrné stoupání je jen 4,1 %. Samotný konec je o něco těžší a snad uvidíme útoky vrchařů. Všichni se pravděpodobně budou šetřit na posledních pár kilometrů etapy. 

8. etapa Bellinzona - Bellinzona (123 km)

Předposlední etapa je nejsnazší a pravděpodobně skončí hromadným dojezdem sprinterů. 

9. etapa Bellinzona - Bellinzona (34 km)

Vše nejspíš rozhodne až závěrečná časovka na 34 kilometry v Bellinzoně. Je rovinatá a relativně dlouhá. Záležet bude na tom, kolik kdo ušetří sil a s jakou formou do Švýcarska přijede. Ale největší rozdíly vzniknou až zde. 

Favorité 

Nejlepší tým pravděpodobně přiveze BMC. Lídrem bude Richie Porte, ale startuje i Tejay van Garderen, který na Kolem Kalifornie ukázal výbornou kondici a časovkářské schopnosti. Greg Van Avermaet by se mohl pokoušet o etapu, ale hlavně bude pomáhat svým lídrům. 

Porte a van Garderen nejlépe kombinují vrchařské a časovkářské výkony, proto jsou favority. Ale velmi těžkým soupeřem by mohl být Ion Izagirre, lídr Bahrain Merida. Baskický univerzál má vynikající časovku a je dobrý v kopcích. Stejně jako ostatní se připravuje na Tour de France, ale týdenní etapáky jsou jeho specialitou. Izagirre má za sebou dobré výsledky na jarních závodech a pódium by mu mohlo vyjít, ale Porte bude pravděpodobně v časovce o něco lepší. 

Vítězství obhajuje Simon Špilak z Katusha Alpecin. Slovinec je opravdovým specialistou na švýcarské týdenní etapáky, ale loni uspěl v horách. V časovce je také velmi dobrý, ale bude stačit na nejlepší? Vítězství není pravděpodobné.  

Po zdravotních problémech se k závodění vrací Wilco Kelderman, lídr Sunwebu. Dosáhnout na pódium bude těžké, protože naposledy závodil na Tirreno - Adriatico, ale Kelderman se umí připravit a měl by patřit k nejlepším. Stejně jako jeho krajan Bauke Mollema. Lídr Trek-Segafredo je sice hodně nestabilním časovkářem, občas zajede výborný výsledek, jindy zase propadne, ale čelní pozice by mu neměly uniknout. 

Bez Primože Rogliče na startu bude mít úplnou volnost Steven Kruijswijk z LottoNL Jumbo. Finální časovka jej zrovna nefavorizuje, není čistokrevným bojovníkem s chronometrem, ale odepisovat předem ho nemůžeme. Podobně je na tom Jakob Fuglsang z Astany. Loňský vítěz Critérium du Dauphiné letos zvolil odlišný program a potřeboval by více těžkých kopců. V časovce těžko bude konkurovat Portemu a dalším, ale třeba překvapí. 

Movistar měl nasadit všechny své tři lídry, jenže Alejandro Valverde nakonec pojede La Route d'Occitanie (Route du Sud) ve Francii. Ve Švýcarsku se tedy sejdou Mikel Landa a Nairo Quintana, jejichž hlavním cílem nebude úspěch v celkovém pořadí, ale příprava na Tour de France. Oba jsou průměrnými časovkáři a těžko si představit, že by v kopcích dokázali udělat větší rozdíl. Přesto možná budou odvážní a zkusí něco zajímavého v horských etapách. 

Startují také jezdci, kteří už za sebou mají Giro ďItalia. Například Jack Haig v Itálii zářil jako nejlepší domestik a pro Švýcarsko dostal důvěru týmu Mitchelton-Scott. Pomáhat mu bude i Roman Kreuziger. Za BORA-hansgrohe startuje Patrick Konrad, ale stejně jako Haig se mu může stát, že jeho tělo nebude po Giru dobře reagovat na další závodní nasazení. 

Kolem Švýcarska je oblíbeným podnikem pro sprintery a letos jich uvidíme spoustu. Peter Sagan je rekordmanem závodu s 15 triumfy a nahrávají mu zkušenosti, profily i motivace, protože z Kalifornie odjel s prázdnou. Největším soupeřem by mu měl být Fernando Gaviria z Quick-Stepu. Dále Arnaud Démare, Michael Matthews, André Greipel, Alexander Kristoff, Magnus Cort Nielsen, John Degenkolb, Sonny Colbrelli a v těžších etapách i Greg Van Avermaet. Hromadné dojezdy by mohly být velice zajímavé. 

Foto Sirotti