Převážila tak (dospělou) stříbrnou medaili Martina Stoška v maratonu horských kol i dokonce evropský titul v elitě Ivety Miculyčové v BMX freestyle, navíc olympijské disciplíně. Loni nečekaná vítězka byla letos velmi zklamaná, vzhledem k úhoru velkých „dospělých“ medailových výsledků české cyklistiky očekávala obhajobu. Český svaz cyklistiky, pořadatel ankety, tipy účastníků nezveřejňuje. O Králi rozhodli funkcionáři, osobnosti i cyklističtí novináři, hlasování v kategoriích zajistili členové svazových sekcí.

loading...

Teprve 20letá Zemanová je velkou nadějí nejen českého cyklokrosu, možná celé cyklistiky, v letošní sezóně potvrzuje svoji příslušnost v minimálně top 10 světových cyklokrosařek (bez omezení věku). Stala se pátou zástupkyní cyklokrosu s korunou po Fišerovi, Šimůnkovi starším, Karlu Camrdovi a Štybarovi. Také teprve čtvrtou ženou mezi vítězi ankety po Kozlíkové, Labounkové a Miculyčové. Ostatně více medailí na velkých akcích pro českou cyklistiku loni získaly ženy, možná i proto ocenění pro ni.

Nenaloží však na ni o to větší očekávání výsledku v prvním únorovém víkendu v Táboře? „Žádný tlak na sebe si neberu. Těším se na to a chci předvést nejlepší výkon a získat medaili. Doufám, že to všichni zvládneme. A kdyby napadl sníh, nebude mi to vůbec vadit,“ řekla Královna české cyklistiky 2023, která zítra odlétá na nedělní světový pohár do španělského Benidormu. Větší rozhovor s ní přineseme v pátek.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v přímém televizním přenosu z Veletržního paláce v pražských Holešovicích. Scénář vkusně propojil příběhy legend české cyklistiky s čerstvými tahouny a nadějemi – letos se slaví 140 let české cyklistiky. A kdo tedy vládl jednotlivým cyklistickým oborům?

Iveta Miculyčová obhájila v polském Krakově titul mistryně Evropy v BMX freestyle, na mistrovství světa jí to ve špatném počasí bohužel nevyšlo a potloukla se. „Spoléhám se na to, co se naučím, a jezdím na jistotu. Vyhrávat ani trik ale nejsou jistota, to se potvrdilo v Glasgowě,“ hodnotila své výkony.

Kristýna Zemanová byla tedy dvakrát bronzová, ať už v cyklokrosovém světě, tak v Evropě, byť zatím jen v kategorii do 23 let. Pět let čekala nedávná česká velmoc tohoto odvětví na světovou medaili! „Ten rok byl pro mě přelomový. Nejlepší holky už mě znají a zdraví, je to příjemné postavit se vedle nich do první řady na startu. Doufám, že doma v Táboře teď využijeme té skvělé atmosféry k dalším úspěšným výsledkům,“ řekla na pódiu po předání ceny. Nejlepší cyklokrosařkou se stala potřetí v řadě.

Břeclavská původem judistka Veronika Jaborníková má stříbro z keirinu na mistrovství Evropy do 23 let a s o tři roky mladší sestrou Annou tam získali stříbro v týmovém sprintu. „Obě se navzájem táhnou a funguje to i v rámci celého našeho týmu,“ komentuje jejich výsledky otec Pavel Jaborník.

O vydařený rok českých handicapovaných cyklistů se nejvíc zasloužila Pavlína Vejvodová, čtyřikrát zlatá, dvakrát na světě, dvakrát v Evropě. „Sport handicapovaných se pořád přibližuje sportu zdravých a oba světy si mají víc a víc nabídnout,“ prohlásil Jiří Ježek, nejlepší paralympijský cyklista historie. „Kolo mi pomohlo vrátit se po autonehodě do života. Na tricyklu teď trénuju normálně zase na silnici. Nemám větší strach, když musím, tak musím,“ řekla nezdolná bojovnice.

Třetí světovou medaili, teď stříbrnou, získal Martin Stošek na v maratonu na horských kolech v Glasgowě na 96 km dlouhé trati. Předčil ho tam jen loučící se Henrique Avancini. „Je to náročné připravit se na etapák Cape Epic hned na začátku sezóny a pak na mistrovství světa skoro na konci. Ale takhle nás to baví,“ usmál se vystudovaný fyzioterapeut.

V první dospělé sezóně se dostali do semifinále světového šampionátu v kolové Radek Adam a Tomáš Horák ze Zlína. Skončili čtvrtí. „Obrovský úspěch už byl titul českých mistrů, o takovém výsledku na mistrovství světa jsme ani nesnili,“ řekl student krizového managmentu Tomáš Horák. „Vykloubil jsem si rameno a chtěl skončit. Začal jsem pracovat v Kanadě a po návratu domů jsme k sobě našli cestu zpátky i v kolové,“ popsal Radek Adam možná nejdůležitější moment společné kariéry.

Králem silnice se stal nečekaně 17letý junior Kryštof Král, člen německého Team Auto Eder, development formace Bora/hansgrohe, který dojel dvanáctý na mistrovství světa a sedmý v juniorské Paříž-Roubaix. „Věřil jsem si na mistrovství Evropy, ta trať mi sedla, ale dalo se z toho vytěžit víc (než 42.), a na světě jsem spadl,“ pravil na pódiu. Mezi dospělou elitou se za nejlepší výsledky loňského roku dají označit domácí titul a celkové 8. místo v Norway Tour, 9. v Belgium Tour nebo 13. v Deutschland Tour v podání Mathiase Vacka, druhé místo v etapě Gira jeho bratra Karla či vítězství Josefa Černého v prologu Tour de Romandie.

Jako sedmnáctý člen byla jmenována do Síně slávy české cyklistiky první žena Iva Zajíčková, která se pyšní šesti medailemi ve sprintu na dráze na mistrovstvích světa v sedmdesátých letech. „Cítím se velmi dobře, nemám problém být první mezi muži, vždycky jsem se mezi nimi pohybovala,“ povídala zvesela dáma původem z Brna. Za komunistů emigrovala do Rakouska, aby našla lepší podmínky pro své sportování. Později také dvakrát vystoupala na největší africký vrchol Kilimanžáro.

 

mcr-tabor---roadcyclingcz-- ©filip-bezdek-2024-44.jpg

Kristýna Zemanová

Výsledky ankety Král cyklistiky 2023: 

1. Kristýna Zemanová, 2. Martin Stošek, 3. Iveta Miculyčová.

 

Disciplíny:

BMX

Juniorka – Sabina Košárková

Junior – Jakub Cidlinský 

Žena – Iveta Miculyčová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Marek Neužil


Cyklokros

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Václav Ježek

Žena – Kristýna Zemanová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Michael Boroš


Dráhová cyklistika

Juniorka – Adéla Marková

Junior – Adam Bittman

Žena – Veronika Jaborníková

Muž – Martin Čechman


MTB

Juniorka – Eliška Hanáková

Junior – Ondřej Novotný

Žena – Adéla Holubová

Muž – Martin Stošek (absolutní vítěz disciplíny)


Paracyklistika

Žena – Pavlína Vejvodová (absolutní vítěz disciplíny)

Muž – Patrik Jahoda 


Sálová cyklistika

Juniorka – Julie Tůmová

Junior – Kryštof Nečas

Žena – Michaela Vosičková

Muž – Radek Adam, Tomáš Horák (absolutní vítěz disciplíny)

 

Silniční cyklistika

Juniorka – Kateřina Douděrová

Junior – Kryštof Král (absolutní vítěz disciplíny)

Žena – Kristýna Burlová

Muž – Mathias Vacek

 

Nejlepší junior: Adam Bittman, nejlepší juniorka: Adéla Marková. 

 

Síň slávy ČSC: Iva Zajíčková