Stejně jako na Paříž - Nice, i na Tirreno - Adriatico se jela etapa s vrchařským dojezdem a také v Itálii se vše podstatné stalo v cílovém výjezdu. Snad až na incident Toma Dumoulina (Sunweb), který spadl a musel vzdát, avšak nic vážného si nezpůsobil. Mikel Landa (Movistar) vyhrál etapu, ale na modrý dres nedosáhl, ten vybojoval zpět Damiano Caruso (BMC), především kvůli technickým problémům Gerainta Thomase (Sky). 

Po páteční, 235 kilometrů dlouhé etapě, si závodníci užili další velmi dlouhý den v sedle. Etapa z Foligna na Sarnano Sassotetto, 10 kilometrů dlouhé stoupání, měřila 219 kilometrů. Na začátku stoupání upadl Primož Roglič (LottoNL Jumbo), rozbil si kolo a přišel o šanci bojovat o etapu. Jako první zaútočil Miguel Angel Lopez (Astana), více než 5 kilometrů před cílem. Zareagovali Fabio Aru (UAE Emirates) a Rafal Majka (BORA-hansgrohe) a Lopeze dojeli. Následně se dotáhl i Ben Hermans (Israel Cycling Academy). Ale tým Sky pokračoval stále ve svém vlastním tempu na čele pelotonu. 

Rafal Majka se snažil ujet svým soupeřům, ale ti se nechtěli nechat snadno porazit. Poté z druhé skupiny zaútočil Mikel Landa a velmi rychle se dostal na čelo. Miguelu Angelu Lopezovi došly síly a propadl se i za druhou skupinu, kde se potkal s Chrisem Froomem (Sky), který stále není v dobré formě. 

Na čele se vytvořila čtveřice Landa, Majka, Hermans a Aru. Ve druhé skupině postihly technické problémy s řazením Gerainta Thomase, lídra závodu. Pro Thomase to byl velký problém, musel si vzít náhradní kolo a ztratil hodně času. Mezitím z druhé skupiny útočil Romain Bardet (AG2R La Mondiale), ale bez efektu. Nástup George Bennetta byl zajímavější. Rychle dojel dopředu a bojoval o etapové vítězství. 

Těsně před cílem zkusil nastoupit Fabio Aru, ale Mikel Landa si dojezd pohlídal a zvítězil. Druhý dojel zklamaný Rafal Majka, třetí skončil George Bennett. Všichni ve stejném čase. Fabio Aru přivedl druhou skupinu se ztrátou 6 sekund. 

V celkovém pořadí se opět vše změnilo. Geraint Thomas se propadl na páté místo s odstupem 26 sekund. Vede Damiano Caruso, ale jen o sekundu před Michalem Kwiatkowskim (Sky). Třetí Wilco Kelderman (Sunweb) ztrácí 11 sekund. Mikel Landa je 20 sekund za Carusem. 

Leopold König (BORA-hansgrohe) dojel na 40. místě se ztrátou 5:43, Zdeněk Štybar (Quick-Step Floors) skončil 84., +16:01. 

Nedělní etapa bude klasikářská a věnována Michele Scarponimu, končí totiž v jeho domovském městě Filottrano. 

Foto BORA-hansgrohe/Bettini Photo