„Bylo to docela těžký. Neznal jsem přesně trasu, jelo se mi dobře a ujel jsem už ve stoupání na Vel´ký Javorník. V závěru jsem asi patnáct kiláků před cílem nastoupil a pěkně se vyvětral. Dojeli mě v cílovém výšlapu. S Petrem Fialou jsme taktizovali a končilo to sprintem do kopce, byl jsem silnější,“ popisoval finiš. „Diváci byli podél trati, skvěle fandili, taky zázemí bylo perfektní, zkrátka všechno,“ ocenil pořadatele.

Jako profíka jej odměnili „pouze“ cenou pro absolutního vítěze. Kalojíros, jak známo, jezdí od jara za slovenský tým RRK Group/Pierre Baguette/Benzinol, vedený Jurajem Saganem. „Chtěli jsme v závodě ukázat dres, ale nejet týmově proti ostatním cyklistům, většinou hobíkům,“ vysvětlil. Ceny tedy přenechal ostatním, sám vzhlíží teď hlavně k zářijovému Okolo Slovenska.

Druhý skončil tedy těsně Petr Fiala, vítěz letošního RoadMarathon Cupu, shodou okolností bývalý člen ATT. Třetí pak už lehce zpět domácí Ĺubomír Murárik (Isadore WLRM). Loňský vítěz Michal Kollert, Fialův mentor a parťák z Xeelo teamu dojel s mírným odstupem osmý (-1:18). „Zraněná ruka mě limitovala. Ve sjezdu z Veĺkého Javorníku jsem trefil dvě nerovnosti, což mě hodně zabolelo. Ztratil jsem kontakt se skupinou a už se mi nepodařilo je dostihnout. Na druhou stranu jsem velmi spokojený se silou v nohou, šlo se mi hodně dobře. Za rok se určitě vrátím,“ říkal.

Mezi ženami byla nejlepší Denisa Slámová (3:13:11), loňská česká mistryně v časovce. „Mám velkou radost z vítězství na krásné a rozmanité trati, po dobu celé jízdy jsem se mohla kochat nádherným okolím. Trochu jsem se obávala technických úseků, ale dopadlo to dobře. Závarečných čtyřicet kilometrů jsem odjela sama, protože jsem vypadla ve sjezdu z Pezinské Baby ze skupiny,“ vykládala. Za ní skončily další Češky, Jana Milec Jiřincová (-1:33) a vítězka z roku 2022 Zuzana Boháčová (Kalas, -9:35).

Na dlouhé trati se projel i legendární obr, hokejový bek Zdeno Chára, dlouholetý milovník cyklistiky, jemuž stavěl Trek kola na míru. Bohužel nedokončil. „Před posledním stoupáním jsem v zatáčce spadl a odřel se. To by tolik nevadilo, ale pohnulo se mi něco s kolem a už to nešlo dál. Jezdecká chyba, jsem na sebe naštvaný, moc jsem chtěl dojet,“ říkal.

Zato na kratší trase dojela až do cíle nedávná fotbalová star Marek Hamšík (89.-1:57,30) i s 55letým otcem Richardem. „Bylo to náročné, v porovnání s fotbalem jiný sport. Ale našel jsem v cyklistice vášeň, jsem fanouškem Tour de France a odteď mě tady uvidíte každý rok,“ povídal bývalý hráč Slovanu, Neapole, čínského Dalianu nebo Göteborgu. Menší porci poctivě absolvoval s rodinou i Peter Velits, druhý z Vuelty 2010 a mistr světa do 23 let 2007, nyní spolumajitel firmy Isadore.

Pro peloton bylo velkou poctou šlapat vedle takových osobností, i když někdy si jich ani nestačili ani všimnout. „Já jel první závod v životě, ale už jsem to chtěl zažít. Nejsem zrovna ve formě, začal jsem na dlouhou a nakonec jsem dal krátkou. V největším kopci na Strminu mi nový Garmin ukazoval 19%, když jsem počítal s devíti, pak se kolem prohnala vedoucí skupina už ze šedesátky. A v závěru v lesoparku jsem na úzkých cestách ve stínu skoro neviděl, pak na Kamzíku dostal křeče do obou nohou, že jsem ani nemohl slézt z kola. Ale bylo to krásný,“ usmíval se Tomáš Klečka, expert na sportovní marketing z Prahy.

Na 60kilometrvé trati vyhrál Tomáš Greschner (slovenský Velocation) za 1:43:24, který zvítězil už předloni a loni byl třetí. Mezi ženami byla nejlepší Bratislavská bohyně Katarína Sivoková (1:50:44).

Třídenního bohatého programu se zúčastnilo celkem 1159 účastníků na kole, z toho 535 na nejdelší trati. Díky kampani, v níž se aktivovaly právě i z Česka známé Bratislavské bohyně, tu o osmdesát procent narostl počet žen se startovním číslem! Novou L´Étape vesnicí na náměstí Eurovea prošlo v báječné atmosféře přibližně 154 000 návštěvníků. „Průjezd ranním centrem metropole i krásnou přírodou blízko ní byl ohromným zážitkem. Je to skvělá reklama do celého světa a propagace krás Slovenska,“ konstatoval nadšeně Václav Mika, generální ředitel Slovakia Travel.

„Určitě to byl nejlepší ročník,“ hodnotil šťastně ředitel závodu Jožo Pukalovič. „Úžasná atmosféra, všichni byli nadšení z dojezdu na Kamzík, kopec uprostřed Bratislavy. Osvědčili se nám novinky, nová L´Etape Village, ranní průjezd městem, rozdělené starty a epický přejezd mostů Apollo a SNP. Máme další nápady, jak akci ještě vyšperkovat, hrajeme si s tím,“ dodal. Příští rok by se mělo jet 25. 8., týden po druhé české L´Étape (17. 8.).

 

Kompletní výsledky 

Dalším závodem RoadCupu je nedělní (27. 8.) Lawi Tour.