López byl už loni propuštěn z týmu Astana Qazaqstan kvůli podezřením z užívání a distribuce dopingu a jinou smlouvu v prfesionálních týmech dvou nejvyšších divizí nezískal. Musel proto vzít místo v kolumbijském kontinentálním týmu Medellín-EPM, za který od začátku letošního roku vyhrál už dvacet závodů, včetně dvou na úrovni Pro. Byl však stále vyšetřován a UCI nyní rozhodla o dočasném zákazu závodění. 

UCI vydala následující prohlášení:

Na základě vyšetřování, které provedla Mezinárodní testovací agentura (ITA), včetně důkazů získaných od španělských orgánů činných v trestním řízení (Guardia Civil) a Španělské antidopingové organizace (CELAD) během vyšetřování případu doktora Marcose Maynara, dnes UCI oznámila Miguelu Ángelu Lópezovi podezření z možného porušení antidopingových pravidel (ADRV).

Po přezkoumání informací a materiálů poskytnutých ITA 26. června a 7. července 2023 bylo kolumbijskému jezdci oznámeno potenciální ADRV za užití a držení zakázané látky v týdnech před závodem Giro d'Italia 2022.

UCI se rozhodla jezdce dočasně suspendovat až do konečného rozhodnutí.

Od 1. ledna 2021 byla činnost antidopingového programu UCI delegována na ITA. Vyšetřování potenciálních ADRV tak provádí nezávisle ITA a po jeho ukončení je jeho výsledek postoupen UCI pro účely řízení výsledků. V této fázi řízení nebudou podávány žádné další informace.