Opět se rozhodovalo mezi závodníky z dlouhého úniku. Trvalo poměrně dlouho, než se podařilo vytvořit hlavní únik dne. 136 kilometrů před cílem 15. etapy Tour de France ujela velmi početná skupina s mnoha hvězdami, opět vyrazili dopředu Peter Sagan (BORA-hansgrohe), Greg Van Avermaet (BMC), Rafal Majka (BORA-hansgrohe), Marc Soler (Movistar), Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida) a mnozí další. 

Už 125 kilometrů před cílem ujel ve stoupání sám Lilian Calmejane (Direct Energie), který pochází z regionu Tarn, kterým se projíždělo. Vyhrál vrchařskou prémii Col de Sié, ale poté byl svým sportovním ředitelem odvolán zpět do skupiny. 

Útočit se opět začalo až v kopcích, 86 kilometrů před cílem. Několikrát se pokusil uniknout Niki Terpstra (Quick-Step Floors), ale pokaždé ho pokryl Peter Sagan a nestřídal. Následně několikrát zaútočil Toms Skujinš (Trek-Segafredo) a další závodníci, ujeli Fabien Grellier (Direct Energie) a Julien Bernard (Trek-Segafredo), ale zajímavý byl až pokus Rafala Majky. Ten si vytvořil malý náskok a na vrchol posledního stoupání Pic de Nore vyjel s náskokem 30 sekund před Magnusem Cortem Nielsenem (Astana) a Bauke Mollemou. Za nimi jela skupina dalších závodníků s Ionem Izagirrem (Bahrain Merida), Michaelem Valgrenem (Astana), Domenicem Pozzovivem (Bahrain Merida) a dalšími závodníky. 

Osamoceného Majku čekalo 40 kilometrů ve sjezdu a po rovině a bylo docela jasné, že to sám nemůže zvládnout. Skupiny za ním se spojily a dojely ho 15 kilometrů před cílem. Ve skupině byli Magnus Cort Nielsen, Michael Valgren, Toms Skujinš, Bauke Mollema, Ion Izagirre, Domenico Pozzovivo, Lilian Calmejane a Rafal Majka. 

Až 8 kilometrů před cílem nastoupil Pozzovivo, ale okamžitě ho pohlídal Magnus Cort Nielsen. O kilometr později zaútočil Bauke Mollema a opět u toho byl Cort Nielsen a taky Izagirre. Těmto třem se podařilo uniknout zbytku skupiny. 1,5 kilometru před cílem Carcassonne zkusil soupeře překvapit Ion Izagirre, ale marně, Magnus Cort Nielsen byl pozorný. 

Dánský cyklista si hlídal první pozici a ve spurtu byl jednoznačně nejlepší a získal svou první etapu na Tour de France. Převahu Astany potvrdil Michael Valgren, který ujel z druhé skupiny a dojel si pro čtvrté místo. 

V pelotonu to byl tentokrát mnohem klidnější závod. Na Pic de Nore sice zaútočil Daniel Martin (UAE Emirates) a dokonce měl na vrcholu stoupání minutu náskoku na hlavní pole, ale ještě před koncem sjezdu byl zpět. Peloton dokončil etapu v poklidném tempu a celkové pořadí se nijak nezměnilo. Žlutý dres v úterý po volném dnu poveze Geraint Thomas (Sky), zelený dres Peter Sagan, bílý Pierre Latour (AG2R La Mondiale) a puntíkovaný Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Movistar zůstává první v hodnocení týmů. Nejbojovnějším mužem etapy byl vyhlášen Rafal Majka. 

Foto Sirotti