Strade Bianche je od loňského roku novým závodem ve World Tour, tedy nemá smluvní jistotu všech týmů z nejvyšší ligy, ale do Toskánska opravdu všichni chtějí. A tak je i letos startovní listina plná hvězd a dá se očekávat velký souboj a zajímavá cyklistika.

Chianti, to je krásné prostředí ideální k cyklistickým závodům, ale také k jarním tréninkům, vřele doporučuji. Prašné cesty - Strade Bianche závod okořeňují a dělají závod zajímavějším divácky, mediálně, televizně, fotograficky. To je marketingový mix, který pozvedává silniční cyklistiku.

A finále závodu zasazené do centra Sieny na ikonické náměstí Piazza del Campo, kam se musejí cyklisté vydrápat po Via Santa Caterina je ohromující.

Navíc je pro nás, české fanoušky vzrušující, že o druhé vítězství bude bojovat Zdeněk Štybar, který před týdnem ukázal, že má formu.


V roce 2012 jsem jako reportér na motocyklu měl možnost jet celý závod s fotografem Romanem Kanichem, i jeho Toskánsko okouzlilo, podívejte se na článek a fotoreportáž z roku 2012:

V prachu za Spartakem

Byl to první start Petra Sagana, šesté místo Romana Kreuzigera a druhé vítězství Fabiana Cancellary, který drží nejvíc vítězství - tři.

Prašné cesty dělají závod složitějším pro závodníky, ale také doprovod, televizní štáb, fotografy a pořadatele. Ale silniční cyklistika je taková, věhlas získají jen ty závody, které postaví před závodníky nějakou překážku: kopce, větrné roviny, dlážděné, nebo prašné úseky. V Toskánsku jsou nástrahou Strade Bianche, ale i prudké kopce a vítr. Na horizontech opravdu fouká, poziční jízda je složitější díky vyjetým stopám ve štěrku a některá stoupání přinutí mnoho cyklistů i k sesednutí. To všechno dokazuje výše zmíněná fotoreportáž.

 

Trochu toho "bílého prachu" jsem si v roce 2012 dovezl až domů

V Sieně ale včera pršelo a tak bych si letos dovezl asi hodně "bílého blátíčka"

Foto Roman Kanich a RCS sport/LaPresse - Ferrari / Paolone