loading...

K bronzu chybělo 46 vteřin, to je asi dost. Přitom ke čtvrtému místu už jen 12 vteřin a pořád je to o dvě pozice lepší než při loňské premiéře v Hoogerheide. Navíc zde chyběli obhájci prvenství Nizozemci. Na druhou stranu to je umístění až ve druhé polovině desetičlenného pole, což znamená, že cyklokros takhle nedosáhne na státní dotaci…

Závod přinesl na blátivém náročném terénu velice zajímavou hodinovou bitvu, kde se přelévalo pořadí. Až v závěru jako by se poskládala definitivní výkonnostní mozaika, vyjadřující sílu celé cyklokrosové základny všech věkových kategorií. 

Photo 02.02.2024, 12 59 58.jpg

Kryštof Bažant

Rozjíždějící Ježek (U23) předával Zemanové (U23/elite) sedmý se ztrátou 24 vteřin. Ta držela odstupy povětšinou s muži. Pak naopak Bažant (junior) předjel dámy všeho druhu a do depa vletěl na druhém místě celého pelotonu. Spěšná (U23) se podle očekávání lehce propadla, ale Gottwaldová (juniorky) udržela pátou pozici v kontaktu. Do bitvy o bronz se vydal Štybar (elite), ale brzy bylo jasné, že na třetí místo belgického Vanthourenhouta nedosáhne. Už už se zdálo, že dotáhne Kanaďana Ackerta (U23), jenže na asfaltu ještě nečekaně podlehl mocně dotahujícímu Italovi Bertolinimu. „Špatný, špatný,…“ bručel táta Štybar v cíli.

„Nesedlo mi to, byl jsem moc vystresovaný. Podal jsem průměrný výkon,“ smutnil Václav Ježek mladší. „Nic jsem nestáhla, spíš s muži ztrácela, ale jela jsem, co to dalo, naplno,“ říkala Kristýna Zemanová. „Jelo se mi dobře, najel jsem si plno nových míst do neděle. Dvakrát jsem spadl, ale lidi mě hnali dopředu,“ ucedil Kryštof Bažant. „Trať povolila, prala jsem s tím,“ hodnotila Simona Spěšná. „Bylo to celé hodně klouzavé a blátivé, ale šlo to slušně, lidi byli úžasní,“ dodala Amálie Gottwaldová. „Měl jsem Kanaďana na dosah, ale před schody jsem udělal pár chyb a nepovedlo se to. O Italovi za sebou jsem vůbec nevěděl, v závěru mi došly síly,“ až se skoro omlouval Zdeněk Štybar.

Photo 02.02.2024, 13 26 49.jpg

Zdeněk Štybar

Nikomu se nedá vytknout nedostatek zaujetí, to rozhodně ne. Jen časy v jednotlivých kategoriích potvrzují výsledek. Ježek (U23) osmý, Zemanová (elite) první, lepší byla jen 23 Backstedt, Bažant (junior) čtvrtý, Spěšná (U23) šestá, Gottwaldová (juniorky) pátá, Štybar (elite) šestý, ale před ním i třeba nejlepší francouzský junior. Spíš se dá polemizovat se včerejším tvrzením reprezentačního trenéra Petra Kloučka o nejsilnější možné sestavě. Elite Nosková sice přiletěla až včera ze silniční přípravy s Cofidisem, ale na mistrovství republiky, i když na delší trati, tady Spěšnou porazila. Stejně tak mistr U23 Jindřich nakonec na start postaveného Ježka. A nejspíš také Boroš by při vší úctě k psychologické podpoře legendy asi zajel rychleji než Štybar. Ale to je pouze debata ve stylu „kdyby“…

Photo 02.02.2024, 14 06 30.jpg

Každopádně Francie (23 Lelandis, 23 Groslambert, juniorka Géry, žena 23 Durrafourg, žena Clauzel, junior Sparfel) vyjela emočně vypjaté zlato, vždyť Lelandis na startu shodil řetěz a hned nabral ztrátu. Teprve 17letý junior Sparfel na posledním úseku sice ztratil 7 vteřin, ale udržel nástup sprintu „dospělého“ Masona, takže Britům patří stejně jako loni stříbro. Zato Belgičané s bronzem opět spokojeni nejsou, vždyť nasadili i Cant a Vanthourenhouta. Čtvrtou Kanadu táhlo mládí v čele s 19letými dvojčaty Holmgrenovými, nejstarší byl 24letý Clark. A Italové zabojovali i bez původně nahlášených dospělých jedniček Carasoly a Fontany.

Uvidíme, jak se tahle prologová bitva otiskne do sobotních a nedělních individuálních závodů.

Kompletní výsledky najdete ZDE.