Bažant vyrazil v nejpočetnějším poli šampionátu mezi 74 jezdci sebevědomě. Sice mu ujela dvojice favoritů Aubin Sparfel a Stefano Viezzi, ale on se dlouho statečně přetlačoval s Keije Solenem, kterého letos dokázal porazit jen jednou. V polovině závodu mu začal lehce odjíždět, jenže před posledním kolem utrpěl Sparfel těsně za depem defekt zadního kola a musel jet dlouho na prázdném. Tím se propadl až na čtvrtou pozici. Vedení uhájil zítra 18letý Stefano Viezzi z Itálie před dotahujícím nizozemským silničářem Solenem (-9). Bažant udržel třetí místo (-31). Sparfel, který letos vyhrál 12 závodů, a stal se tady hrdinou zlatého finiše francouzského týmu, už neměl víc sil (-48). Druhý nejlepší český junior byl 34. Jan Janout (-5:36).

MS Tábor 2024, Junioři, Filip Bezděk-5.jpg

Stefano Viezzi 

Bažant tak navázal na stříbro Tomáše Kopeckého z nizozemského Valkenburgu 2018. „Nechal jsem tam všechno, bylo něco úžasného slyšet své jméno na slavnostním vyhlášení a mít medaili na krku,“ řekl 16letý spíše biker z týmu Cyklostar/Pirelli Jaroslava Žitného. „Start se mi povedl, pak to byl jeden z nejtěžších závodů, co jsem absolvoval. Jelo se strašně pomalu, bláto se všude lepilo, bolely mě nohy. Asi sto metrů před cílem jsem začal věřit, vždyť stát se může cokoliv a víc už to opravdu nešlo.“

Také Zemanové se start povedl, hnedle byla vpředu. Podle očekávání však brzy ujela mistryně Evropy v silniční časovce a předloňská juniorská šampionka v cyklokrosu, 19letá Zoe Backstedt. Jako obvykle se po svižném začátku propadla, tady až příliš a rychle, Marie Schreiber z Lucemburska. Zemanová se po celý průběh závodu naháněla s Leonie Bentveld, pátou ženou celkového pořadí světového poháru. Když už to vypadalo, že ztrácí, naopak zaútočila a na druhý pokus získala rozhodující náskok. Druhé místo (-44) je potvrzením výborné sezony a vylepšením oproti loňsku – i když po zlomenině žebra chyběla obhájkyně Shirin van Anrooij. Zemanová může jet U23 i za rok, zkompletuje medailovou sbírku? Velice dobře zde zajela i bikerka Simona Spěšná, dlouho se pohybovala okolo šesté pozice, skončila na 12. místě (-3:24).

MS Tábor 2024, Ženy U23, Filip Bezděk-4.jpg

„Je to neskutečné, tolik jsem chtěla před domácími fanoušky medaili. Teď ji mám, ale patří i jim. Když odjela Zoe (Backstedt), viděla jsem, že se Marie (Schreiber) zlomila. Pak jsem si vyhlédla místo, kde bych chtěla zaútočit a vyšlo to. Ani jsem nevnímala bolest, ale ani jsem si nedokázala představit, jak těžké tady bude bláto,“ vyprávěla nadšená Královna české cyklistiky. 

„Odstartovala jsem famózně, ale asi to trochu přepálila. Ale zezadu to jinak nešlo. Jsem šťastná, diváci byli ještě lepší než v Novém Městě na horských kolech. Cyklokros se mi moc zalíbil a chci v něm pokračovat,“ dodala Spěšná.

MS Tábor 2024, Ženy U23, Filip Bezděk-8.jpg

„Měl jsem dobrou sezonu a chtěla jsem ji zakončit vítězstvím tady, proto jsem byla docela nervózní. Bylo to hodně těžké, na mnoha místech se muselo skoro zastavit, tím to taky bylo zábavné. Jsem ráda, že se mi to podařilo,“ usmívala se novopečená šampionka, dcera známého švédského spurtera Magnuse, po waleské mamince, závodící za Velkou Británii.