V 10. etapě Giro ďItalia se jelo od samého začátku velmi rychle. Závodníci se před etapou rozjížděli na trenažérech a válcích, protože po dni volna byl na programu hned výjezd do dlouhého stoupání Fonte della Cretta. A zde odpadl mimo jiné i Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Což byl pokyn pro týmy soupeřů zvýšit tempo a neumožnit mu vrátit se zpět. 

A to se podařilo. Chaves se dlouho snažil vrátit zpět do hlavního pole, pomáhali mu Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott), Sam Bewley (Mitchelton-Scott) a Chris Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) a přidali se i jezdci Quick-Step Floors včetně Zdeňka Štybara, kteří pracovali pro Eliu Vivianiho (Quick-Step Floors), který také zůstal vzadu. 

Jenže v pelotonu pracovalo hned několik týmů, Groupama-FDJ, LottoNL Jumbo, Sky, Sunweb a BORA-hansgrohe a tyto celky nedovolily, aby se Chavesova skupina vrátila. Jezdci Quick-Step Floors se chvíli snažili, ale poté to vzdali a brzo po nich se vzdali i cyklisté Mitchelton-Scott a odstup začal narůstat. 

Vysoké tempo v pelotonu zabránilo i únikům. V prvních kopcich se ujíždělo hodně, ale neúspěšně. Až 85 kilometrů před cílem odjel sám Marco Frapporti (Androni-Sidermec) a vydržel zde velmi dlouho. Vybudoval si náskok až 2:40. 39 kilometrů před cílem zaútočil Davide Villella (Astana), ke kterému se přidal Matej Mohorič (Bahrain Merida). 

Villella a Mohorič dojeli Frapportiho ve stoupání 30 kilometrů před cílem a okamžitě ho nechali za sebou. Ve stejném kopci zaútočili z pelotonu další závodníci, uniknout se podařilo Nicu Denzovi (AG2R La Mondiale), Sergiu Henaovi (Sky) a Alessandru De Marchimu (BMC). Denz si v mokrém sjezdu dojel Mohoriče a Villellu a nechal za sebou Henaa a De Marchiho, kterým se už na čelo dojet nepodařilo. 

Ale sjezd z poslední vrchařské prémie byl dramatický i v pelotonu. Richard Carapaz (Movistar) si musel kvůli technickým problémům vzít kolo Rubena Fernandeze (Movistar), které mu sice bylo velké, ale rychle se vrátil do pelotonu. V mírné levotočivé nedobrzdil Tom Dumoulin (Sunweb), lehce spadl a musel měnit kolo. I on se do hlavního pole rychle vrátil. 

Mezitím se na čele závodilo o etapové vítězství. Mohorič opakovaně nastupoval, ale Denz byl tvrdý oříšek, vždy se dokázal ke Slovinci vrátit. Villella však kontakt ztratil a byl pelotonem dostižen těsně před cílem. 

Mohorič a Denz se později dohodli, že si nebudou nastupovat, budou spolupracovat a rozdají si to až ve spurtu. Posledních 1700 metrů etapy jel na čele Mohorič, Denz si hlídal výhodnější druhou pozici. V těžkém spurtu se nakrátko dostal na Mohoričovu úroveň, ale závodník týmu Bahrain Merida měl více sil a vydržel ve spurtu déle a zvítězil. 

Peloton dojel s odstupem 34 sekund. Sam Bennett (BORA-hansgrohe) ve sprintu porazil Enrica Battaglina (LottoNL Jumbo) a Davide Balleriniho (Androni-Sidermec). Všichni favorité celkového pořadí, s výjimkou Chavese, dojeli v tomto čase. Kolumbijec nakonec ztratil kolem 25 minut. 

Simon Yates (Mitchelton-Scott) drží i nadále první místo, druhý je nyní Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) se ztrátou 41 sekundy. Třetí Tom Dumoulin (Sunweb) ztrácí 46 sekund. Chris Froome (Sky) se vrátil do první desítky s odstupem 2:30. 

Roman Kreuziger zhodnotil těžký den, ve kterém musel dlouho pracovat ve druhé skupině pro Estebana Chavese: ,,Dnes to nebyl dobrý den, Esteban neměl nohy. Snažili jsme se mu pomoci a dotáhli se na balík, ale prostě to nevyšlo. Na prvním kopci se zasekl až příliš. Je to nepříjemné, ale i taková umí být cyklistika. Giro nekončí, máme Simona, takže na nějaké smutky není čas. Budeme bojovat. Důležité je, aby Esteban pochopil, co a proč se stalo a rychle se oklepal. Zítra snad budeme všichni moudřejší."

Středeční etapa bude opět těžká, zvlněná a tentokrát s klasikářským dojezdem do Osima. V cílovém kopci je maximum 16 %. Etapa už není tak dlouhá, měří 156 kilometrů, ale náročný závěr nepochybně udělá další rozdíly mezi favority. Od Simona Yatese očekáváme útok na Pinota, Dumoulina a další vážné soupeře. 

Foto Sirotti