Gravelisté jsou v Salcbursku vítanými hosty. V rakouských horách je už dávno skvěle propracovaná infrastruktura pro všechny cyklisty. Některé regiony svou nabídku přizpůsobily a nabízejí trasy i pro gravely. Vyznavači gravelů v současnosti v Salcbursku mohou vyzkoušet už 20 tras všech úrovní obtížnosti. Přehled všech tras s odkazy na najdete na www.gravelbike.salzburgerland.com

Gravel v největším rakouském regionu horské cyklistiky

Rovinaté úseky trasy Steinbergrunde a ty na nově vzniklé cyklostezce údolím Glemmtal můžete přirozeně propojit se sítí tras pro horská kola v největším rakouském cyklistickém regionu, kterým je Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Saalbach a okolí díky tomu nabízí trasy od lehkých až po těžké, označená jako „Gravel-Devil“ nebo „Dusty Ride“. Cyklisté se v tomto rozlehlém bikovém regionu mohou rozhlédnout ještě o něco víc a vyrazit i na vyjíždku k jezeru Zeller See a na Grossglocknerskou vysokohorskou silnici. V současnosti jezdci na gravelech najdou osm tras na interaktivní mapě regionu. S gravely je spojena i trocha dobrodružné povahy. A v oblastech Saalbach Hinterglemm a Saalfelden Leogang je mnoho míst k objevení a poznání.

Trasa „Grimmige Acht“

Salcburský Saalachtal je regionem stvořeným pro gravel kola. Velkou část lehčích tras pro horská kola je možné zvládnout pohodlně i na gravelech, navíc zde návštěvníci najdou širokou škála typických horských chat, které vítají všechny sportovce k občerstvení a odpočinku. Regionem Salcburský Saalachtal prochází cyklostezka, která ještě o něco rozšiřuje možnosti jezdců na gravelech. Jedna z nejhezčích tras se jmenuje „Grimmige Acht“. Měří 55 kilometrů, zdolává převýšení 1360 metrů a vede z Loferu do Saalachtalu, přes sedlo Aschauersattel až do sousední obce Schneizlreuth. Na zpáteční se v Reitu zamíří na Obermayrberg, odkud trasa pokračuje k Hundalmu a přes St. Martin se jezdci vrátí zpět do Loferu.

Štěrkové bohatství v Národním parku Hohe Tauern

Velké množství prašných a lesních cest v regionu Oberpinzgau vytváří zábavnou síť gravel tras. Kromě toho se zde tyčí pohoří Hohe Tauern, které nabízí nádhernou scenérii a ideální podmínky pro vyjížďky na gravelech směrem do Alp na jihu Salcburska. Cyklisté si kolem města Mittersill mohou vybrat ze sedmi doporučených a oficiálních gravel cest. Trasa do údolí Hollersbachtal vede do centra národního parku a každého nadchne úchvatným panoramatickým pohledem na nejvyšší vrcholy pohoří Hohe Tauern. V okolí Mittersillu, Hollersbachu a Stuhlfeldenu se navíc skrývají náročné gravel cesty, vedoucí malebným údolím Salzachtal až vysoko do hor. Cyklisty odmění nádherným výhledem daleko za hranice regionu.

Ráj gravel kol Tennengau

Také v regionu jižně od Salcburku se milovníci gravelů zabaví na dlouhou dobu. Hory zde nejsou natolik strmé a spousta lesních a prašných tras nadchne každého. Výjimečná dlouhá trasa vede z Abtenau přes masiv Osterhorngruppe k salaši Genneralm a k Postalmu. V nejrozlehlejší rakouské oblasti horských pastvin je každých pár šlápnutí nějaká nová, ještě neobjevená přírodní podívaná. Cyklisté se mohou vydat do hlubokých lesů, projet kolem bublající potoky nebo tradičních horských chat. Stojí za to udělat si malou zajížďku a podívat se i mimo původní trasu. Dobrým tipem na výlet je trasa vedoucí k jezeru Seewaldsee. V nejvyšším bodě vyjížďky si cyklisté mohou užít osvěžující koupání. Cesta zpět vede směrem do Abtenau.

(info: www.gravelbike.salzburgerland.com)