Olympijské hry mládeže (YOG) jsou největší sportovní událostí pro mladé sportovce ve věku od 15 do 18 let. Jsou nazvány malou olympiádou, která si vedle spojování různých sportovních odvětví v rámci jedné akce klade za cíl propagovat olympijské hodnoty. Sportovci se v Buenos Aires představí ve 32 sportech, z nichž hned čtyři zažijí olympijskou premiéru.

Čeští reprezentanti se na YOG nominovali v disciplínách BMX, BMX Free Style a kombinaci MTB a silničních disciplín.

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) zvolila pro YOG 2018 nový formát soutěží, kdy každou disciplínu absolvuje dvojice juniorů, jejichž výsledky se sečtou do celkového pořadí a medaile se budou rozdělovat ve třech sadách, zvlášť pro BMX, BMX Free Style a konečně pro kombinaci disciplín MTB a silnice.

Závod BMX startuje 7. října a reprezentovat nás budou Eliška Bartůňková a Lukáš Mentlík. Nový olympijský sport BMX Free Style odstartuje 10. října kvalifikací a pokračuje 11. října finálovým závodem o medaile. Svou olympijskou premiéru za Českou republiku absolvuje dvojice Nikol Přikrylová a Martin Habada.

Kombinační závod MTB a silničních disciplín v kategorii juniorů absolvují Petr Kelemen a Samuel Jirouš. Tato dvojice zahájí své závody 13. října silniční časovkou dvojic, následovat bude silniční závod, cross country Eliminator, cross country short track a závodní blok uzavře 17. října silniční kritérium.

Šestici mladých závodníků doprovází reprezentační trenér horských kol Viktor Zapletal a reprezentační trenér pro BMX Lukáš Tamme.

Naše výprava na olympijských hrách mládeže navazuje na úspěch nejvyšší. Před čtyřmi roky se v čínském Nang Jing podařilo čtveřici Nikola Nosková, Barbora Průdková, Roman Lehký a Jan Rajchart pod vedením trenérské dvojice Svatopluk Henke a Viktor Zapletal vybojovat zlaté olympijské medaile, což je zatím největší úspěch české juniorské cyklistiky.