„Vyšlo mi to skvěle, měl jsem ještě lepší nohy než v sobotu. V týdnu jsem hodně odpočíval, byl to pro nás důležitý víkend,“ říkal Petr Fiala z Xeela (1:56:58). Na 67 kilometrech přes brdské vrcholy se rozhodovalo už brzy, někde v prvním kopci zbyla vpředu jen osmičlenná skupina. „Snažili jsme se to zredukovat hned zkraje, aby v náročném terénu zbylo pohromadě míň lidí a jelo se bezpečněji,“ vysvětloval taktiku Fiala.

Po druhém kopci vydrželi jen čtyři – vedle Fialy jeho kouč a parťák Michal Kollert, s nimi mladý sparťan Michal Dvořák a Maximilian Kerl, také cyklokrosař z AŠ Mladá Boleslav. „Cítili jsme se výkonnostně výš a měli jsme dohodu, aby Michal vyhrál, protože mi hodně pomohl v poslední době,“ povídal ještě Fiala. „Jenže najednou se zezadu zjevil Habermann, který měl před tím defekt, a spolupráce se rozpadla. V dalším kopci někde na čtyřicátém to Michal (Kollert) rozjel a poté jsme zbyli vepředu jen sami dva s Dvořákem,“ popisoval rozhodující vývoj. V cíli vyhrál o 13 vteřin před sparťanskou naději, sbírající se po operaci kolene.

Ve finiši o třetí příčku o minutu později Kollerta přespurtoval Habermann. Na stupních vítězů se pak tři nejlepší podělili o 10 000 korun. Mezi muži 40+ byl nejlepší Filip Šlajchrt (Kolokrám), absolutně sedmý.

„Forma jde pořád výš a výš, takhle mi to funguje,“ lebedil si Fiala, který podobný double dal i minulý víkend (Mamut a Jižní Čechy). Teď se chystá na Krakonoše a další víkend ještě cestou na společné Mistrovství republiky na Slovensko dá i Beskydy.

Ženám vládla (za 2:28:58) Jana Milec Jiřincová, 36letá máma šestnáctiměsíční holčičky na rodičovské dovolené. „Bylo to těžší, jela jsem většinu „na samotku“, už hned po prvním kopci. Kluci nejdřív moc nestřídali a pak mi ujeli. Ve sjezdech jsem byla opatrnější a jela si podle sebe. Posledních deset kiláků jsem si pak spíš hlídala defekt, protože loni jsem právě tady píchla. Jsem ráda, že se to povedlo. Trasa je moc pěkná, jindy se tam tolik nedostanete,“ usmívala se dáma, pocházející z Hvožďan, tedy zdejšího regionu, kam občas vyrazí za rodiči z pražských Modřan stovečku na kole.

V pelotonu se objevila možná třetina gravelů, k tomu i pár horských kol. Ona jela na cyklokrosce s 28mm plášti. „Příště si vezmu ještě širší se vzorky,“ dodala. V týdnu stíhá trénovat deset až dvanáct hodin, často vyráží v pět ráno. A jak se tedy zrodil náročný double? Loni dostala startovné na L´Étape a manžel ji vyslal také do celé série RoadRace. Jenže před dvěma týdny přijala pozvání týmu Unlimited KM Racing a objela čtyřetapový Tour de Feminin, závod 2.2. kategorie UCI, kde byla v časovce dokonce čtvrtou nejlepší Češkou. Ale vinou toho už nestihla Mamuta. A protože by takhle přišla o další body do seriálu, musela i na Brdy. „Ještě se vydám na Krakonoše, ale pak si dám trochu pauzu,“ plánuje nezdolná sportovkyně. Vždyť i do porodnice v Podolí se nedávno přesouvala rovnou ze sousedního bazénu…

Spokojený s průběhem 17. ročníku závodu, který patří také do série Gravel Bohemia Cupu, byl i jeho ředitel Zdeněk Rubáš, šéf cyklistické Sparty. „Myslím, že se to povedlo. Čekal jsem trochu víc lidí, ale nový termín a křížení se trochu s L´Étape zapříčinilo mírný úbytek. Rozhodla výkonnost už v prvních kopcích, pak to dojelo po dvojicích.“

Kompletní výsledky