Po dvou týdnech se čtveřice Markéta Hájková (Duha Lanškroun), Hana Heřmanovská (TJ Uničov), Petra Ševčíková (Dukla Praha) a Veronika Jandová (Favorit Brno) spojená do národního týmu České republiky postavila na start NCupu v okolí holandského Groningenu, v tomto případě etapového závodu Healthy Ageing Tour.

Všechny etapy měly rovinatý ovšem mnohdy velice technický charakter. Děvčata byla odhodlána vylepšit svá umístění v předchozím závodě, což se jim mnohdy úspěšně dařilo. Vždyť nám také týmový manažer Ivo Heřmanovský před odjezdem potvrdil: "Jedeme si pro body".

V první etapě si vedla skvěle Petra Ševčíková, která soupeřky zaskočila vítězstvím v obou bonifikačních prémiích (foto v úvodu článku). Bohužel v závěru etapy došlo k hromadnému pádu, na který doplatila všechna naše děvčata, snažíc se vytvořit Petře výhodnou pozici do závěrečného spurtu. Po pádu v čase vítězky zůstaly pouze Petra Ševčíková a Markéta Hájková, ostatní pak se ztrátou v čase peletonu. Po protestu belgické a české výpravy byly časové rozestupy revidovány (viz ochranná zóna 3 km). Do druhé etapy nastupovala tedy Petra Ševčíková díky bonifikacím na skvělém čtvrtém místě, ostatní s minimální ztrátou ve stejném čase.

V 2. etapě byl velice technický dojezd do cíle na 16 km okruhu, který se jel pětkrát. Jen pár set metrů po ostrém startu pád několika závodnic zhatil naděje Hanky Heřmanovské a Veroniky Jandové, které pak již marně doháněly vzniklou ztrátu. Ovšem Petra Ševčíková s Markétou Hájkovou si vpředu užily skvělé cyklistiky. V čele bylo 22 závodnic, v závěru přeposledního okruhu Petra Ševčíková vyhrála rychlostní prémii. Bezprostředně po ní však zaútočila pětice závodnic a přes zvýšenou snahu se je už soupeřkám nepodařilo dostihnout. Petra nakonec obsadila 10. místo, Markéta dorazila ve druhé skupině na 36. místě se ztrátou 1:26. Třetí skupina s Hankou Heřmanovskou a Veronikou Jandovou se v posledním kole nedokázala domluvit na spolupráci, a tak ztráta narostla na 10 minut. Petra Ševčíková klesla na průběžnou 9. příčku, Markétě Hájkové zatím patří 40. místo. 

Markéta Hájková při průjezdu cílem 2. etapy

Foto: Anton Vos