Prvním účastníkem závodu mezi Paříží a Roubaix byl Luboš Lom v roce 1994. Sice nedokončil, ale jel 135 kilometrů v sólovém úniku. Na trati pršelo, padal sníh a byly dva stupně celsia.

1997 - o tři roky později dojel Pavel Padrnos  na 65. místě, a to bylo až do účasti Jana Bárty naposledy, kdy Peklo severu dojel český profesionál. O rok později Pavel Padrnos vzdal. Další dva roky nestál na startu nikdo z našich.

V roce 2002 jeli hned tři naši: Padrnos, Hruška, Andrle, ale nikdo z nich nedokončil. 2003 byl na startu jen Pavel Padrnos a o rok později s ním startoval i René Andrle, ale ani jednomu se nepodařilo dokončit.

Mezi lety 2005 až 2010 nikdo z našich nestartoval. V roce 2011 Jan Bárta po čtrnácti letech viděl pásku na velodromu v Roubaix, dojel 73.

2012 – nestartoval nikdo.

A v roce 2013 začíná éra Zdeňka Štybara a hned napoprvé dojel 6., Honza Bárta dokončil na místě 95. Na fotografii vidíme sice Štybara na pásce kousek před Cancellarou, ale ten měl náskok jednoho okruhu velodromu v Roubaix. Štybarův výkon bral dech, na rozhodujících sektorech byl v první skupině a visel na zadním kole Fabiana Cancellary. Jenže se zachytil o diváka u trati, snažil se zabránit pádu a ztratil s Cancellarou a Sepem Vanmarckem kontakt. 

loading...


O rok později, v roce 2014, Zdeněk Štybar si své místo o stupínek vylepšil, dojel pátý, Bárta 131. Vyhrál jeho týmový kolega Niki Terpstra, který z první skupiny unikl 6 kilometrů před cílem. Skupina spurtovala o druhé místo a nejlepší byl John Degenkolb, třetí skončil Fabian Cancellara, čtvrtý Sep Vanmarcke a na šesté příčce dojel Peter Sagan. 

loading...


Roku 2015 Štybar zaznamenal první pódium. Bylo to první umístění českého závodníka na stupních vítězů jakékoliv monumentální klasiky. A byl blízko i vítězství, spurtoval o něj na velodromu, ale na mnohem rychlejšího Johna Degenkolba nestačil. 

loading...


2016 byl špatný rok pro Zdeňka Štybara. Byl nemocný a dokončil na 110. místě, Jan Bárta byl 88.


Loni byl Štybar opět druhý, ale nejblíže vítězství. Ročník, ve kterém měli všichni jezdci Quick-Stepu pracovat na loučícího se Toma Boonena vůbec nevyšel podle plánu, ale Štybar byl vepředu a triumf měl na dosah. Souboj s Degenkolbem o dva roky dříve byl prohraný předem, ale Grega Van Avermaeta mohl teoreticky porazit. Štybar začal spurtovat brzo, získal dobrý odstup, ale Van Avermaet je zkušený závodník a velice rychlý cyklista po dlouhých závodech a zvítězil. 

loading...


Je zajímavé, že Štybar má ze současných favoritů nejvíce umístění v první desítce Paříž - Roubaix. V Top 10 dokončil čtyřikrát. Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, John Degenkolb, Mathew Hayman, Niki Terpstra a Sebastian Langeveld mají každý tři umístění v první desítce. Například Alexander Kristoff dojel dvakrát v první desítce, Peter Sagan jen jednou a Philippe Gilbert nikdy. Štybar je nejspolehlivější účastník Paříž - Roubaix, ale dosáhne na vítězství? 

Foto Sirotti a Lom Trading