Po uplynulém víkendu se uzavřel termín pro žebříček World Ranking a žebříčky dalších kategorií. World Ranking nově určuje počty startujících na světovém šampionátu v mužích Elite. Naši obsadili ve světovém rankingu slušné sedmnácté místo s téměř 3 344 body.

Do poháru národů bodovali výše uvedení cyklisté České republiky, celkově máme 38 jmen alespoň s jedním bodem ve World Rankingu a na svém kontě mají 4 239 bodů

Prvních deset národů má nárok na osm jezdců v elitní kategorii, letos to jsou vítězní Italové a s nimi Belgičané, Francouzi, Britové, Nizozemci, Španělé, Kolumbijci, Australané, Dánové a Slovinci. 11. až 20. v pořadí získává kvótu šesti jezdců a s našimi to ještě jsou Německo, Norsko, Slovensko, Polsko, Švýcarsko, Irsko, Rusko, Rakousko a Lucembursko.

Třetí desítka v žebříčku získává čtyři místa a čtvrtá a pátá jednoho reprezentanta pro Innsbruck. Vedle toho je pochopitelně ještě několik dalších kritérií, která umožní start dalších reprezentantů.

Myslíme, že je to na stav a schopnosti našich profesionálů dostatečný počet. Budeme těžko hledat šest jmen schopných objet a ovlivnit těžké Mistrovství světa v Innsbrucku. Jasným lídrem je Roman Kreuziger, který se na šampionát intenzivně připravuje. Ostatní reprezentanti mu budou pomáhat. 


Ženy

V ženách máme nárok za pořadí národů na tři místa, je to kvóta, která platí pro všechny federace, víc získávají jen Nizozemky, Australanky, Italky, Američanky a Němky. Prvních pět národů má nárok na sedm cyklistek. Šestý až patnáctý národ může nominovat cyklistek šest a šestnáctý až dvacátý pět.

Ovšem českým ženám přidává jedno místo Nikola Nosková, která získala kontinentální titul v kategorii U23. Škoda, že UCI nemá pro ženy vypsanou kategorii U23 při světovém šampionátu. Na trati v Innsbrucku by Nikola patřila k medailovým favoritkám. Mezi Elite může také udělat dobrý výsledek, ale bude to mít hodně těžké v konkurenci nejlepších vrchařek světa. Na reprezentační pomoc nebude moci spoléhat, další dobrou vrchařku na reprezentační úrovni nemáme.


Juniorky

Jedinou další danou kategorií v ženách/dívkách jsou juniorky. Podle reglementu UCI by mělo prvních pět národních federací z rankingu pět startujících, ale žádný žebříček světová cyklistická federace neuvádí a tak je asi platné pro všechny federace, že startovat mohou čtyři juniorky. 

Možná bychom mohli mít mezi českými juniorkami šanci na dobrý výsledek, máme slušné vrchařky a ve Zlíně jsme měli Jandovou se Sáskovou v první desítce.


Muži U23

Tady nám patří 23. místo v evropském žebříčku a to bohužel znamená jen tři závodníky pro Innsbruck. První až patnácté místo v Evropě zaručuje federacím pět startujících, 16. až 20. čtyři a 21. až 27. alespoň tři. Vešli jsme se do nominace a to je dobře, bývaly roky bez naší účasti a třeba Slovensko je v Evropě U23 až na 31. místě a tak se mladíci našich východních sousedů do Innsbrucku nepodívají.

Nejschopnějším v reprezentaci by asi byl Adam Ťoupalík, pokud ovšem už nedá přednost cyklokrosové sezóně.


Junioři

V juniorech se může postavit na start šest jezdců, obsadili jsme v národech výbornou osmou příčku a prvních deset federací si může dovolit poslat do Innsbrucku šestici cyklistů. S námi ještě vítězní Norové a Belgičané, Italové, Dáni, Američané, Němci, Francouzi, Holanďané a Japonci.

11. až 15. federace má nárok na pět jezdců, 16. až 20. na čtyři a všechny ostatní federace alespoň na dva cyklisty.

Karel Vacek je naší největší nadějí na dobrý výsledek napříč všemi kategoriemi. Pravidelně jezdí o přední příčky ve všech velkých závodech a trať v Innsbrucku mu bude vyhovovat. 

Foto Josef Vaishar/twitter.com/CyclingphotoLIV