Před rokem měl Ineos hned tři závodníky v první desítce konečného pořadí, kromě Thomase, který o růžový dres přišel až v předposlední etapě a s Primožem Rogličem prohrál rozdílem pouhých 14 sekund, byl na šestém místě klasifikovaný Arensman a na desátém místě Belgičan Laurens De Plus. Arensman a Thomas se vrací a pokusí se zopakovat loňská umístění, což by v konkurenci Tadeje Pogačara měl být nejvyšší možný cíl. 

Thomas letos ještě nezajel žádný opravdu dobrý výsledek, mezi poraženými skončil na všech třech etapových závodech Kolem Algarve, Okolo Katalánska i Tour of the Alps. Jenže to vlastně nic moc neznamená, protože sedmatřicetiletý rodák z Cardiffu je specialistou na třítýdenní závody a nezářil ani loni před svým skvělým představením na Giru. Od roku 2018 a svého vítězství na Tour de France skončil už čtyřikrát na pódiu Grand Tours. Počítat se s ním tedy rozhodně musí. 

_FF63727.JPG

Arensman bude nejdůležitějším domestikem Thomase do hor, dalším je Tobias Foss, kterému se dařilo na Tour of the Alps, ale na vlastní výsledek na Giru myslet nemůže, ačkoliv už na Giru jednou v první desítce skončil. Na rovinách bude pomáhat zkušený Ben Swift a jeho bratranec Connor Swift, v různém terénu budou platní debutant Magnus Sheffield a vítěz etapy z roku 2020 Jhonatan Narvaez. Ganna se soustředí hlavně na dvě individuální časovky, ale samozřejmě bude taky pomáhat. 

Tým by s měl snažit o co nejvyšší umístění v celkovém pořadí, to je hlavní cíl, ale není důvod nezkoušet to i v jednotlivých etapách. "Pro letošní Giro d'Italia jsme vybrali silnou a všestrannou sestavu, která nám umožní závodit tak, jak to máme rádi. Budou to tři dlouhé týdny na plný plyn a víme, kde musíme vyvinout tlak a kde budeme moci bojovat o příležitosti," říká Stephen Cummings, sportovní ředitel Ineosu.

_FF67127.JPG

„V Geraintovi máme jednoho z nejzkušenějších jezdců v pelotonu, který nás povede do Říma. Je to osvědčený vítěz, skvělý cyklista a skvělý lídr. V celkové klasifikaci máme tři jezdce, kteří se všichni umístili v první desítce tohoto závodu, takže do závodu vstoupíme s pocitem jistoty, pokud jde o kvalitu a zkušenosti. Čeká nás boj o celkové pořadí se šesti vrchařskými dojezdy, ale také spousta šancí na etapová vítězství, zejména díky dvěma časovkám,“ dodává bývalý profesionál. 

Thomas si věří, málokdo se totiž umí připravit na jeden vrchol tak dobře jako on. „Příprava probíhala dobře a před startem se cítím skvěle. Máme silnou sestavu a držíme při sobě. Jádro je stejné jako v loňském týmu a pro letošní rok se k němu přidalo několik skvělých posil. Strávili jsme spolu hodně času na tréninkovém kempu, víme, co musíme udělat, a všichni cítíme velkou motivaci, abychom odvedli dobrou práci a dosáhli výsledků,“ vysvětluje.

20995046_large.jpg

„Tadej Pogačar je samozřejmě favoritem před závodem a má kolem sebe silný tým, což trochu mění dynamiku závodu. Ale také to znamená, že všechny oči budou během tří dlouhých týdnů tvrdého závodění upřeny na něj. Naším plánem je být agresivní, závodit a hledat každou příležitost, jak zvýšit tlak a získat čas,“ dodává.

Kromě Gira má letos v plánu také Tour de France, stejně jako Pogačar. „S plánem jet Giro a pak rovnou Tour jsme v letošní sezóně přistupovali k závodu jinak a pomaleji. Ale cítím se dobře a nemyslím dál než na nadcházející týdny v Itálii. Teď se soustředím jen na Giro a na to, abych tam přijel v co nejlepší formě.“

Sestava Ineos Grenadiers pro Giro d'Italia:

Geraint Thomas

Thymen Arensman

Tobias Foss

Filippo Ganna

Jhonatan Narvaez

Magnus Sheffield

Ben Swift

Connor Swift