L´Etape Czech je třetím největším podnikem svého druhu na světě a dokonce evropskou jedničkou, zájem cyklistů pořadatele těší. Na rozdíl od sira Bradleye Wigginse. Nositel řádu Britského impéria, pětinásobný olympijský vítěz, osminásobný světový šampion a král Tour de France 2012 byl v listopadu s velkým očekáváním představen jako letošní ambasador české verze. Dnes se měl představit ve VIP vyjížďce na Křivoklátsku a při setkání s médii…

Při včerejší večerní sháňce ovšem jeho manažer stroze oznámil, že nepřijede. „Oficiální stanovisko zatím nemáme, my jsme všechny své závazky splnili,“ pokrčil rameny Tomáš Pravenec, ředitel společnosti Petr Čech Sport, která L´Etape Czech pořádá. A dokonce připustil pochybnost, že Wiggins svoji roli v červnu naplní podobně jako před ním Andy Schleck.

Účast potvrdila trojice českých hvězd, olympijská vítězka v rychlobruslení a cyklistka Martina Sáblíková na nejdelší trase, dráhový šampion Tomáš Bábek a Ján Svorada, bývalý věhlasný spurter, vítěz etap na všech třech Grand tours, oba na střední. „Pojedou pro lidi bez vlastních závodních ambicí, pozdraví se s nimi a povzbudí je,“ usmívá se Přemysl Novák, šéf projektu. Kampaň na podporu zvýšení účasti žen přinesla celkový nárůst o 2%, na nejkratší trati už činí jejich podíl 21%. Přibyli i zahraniční cyklisté, chystá se jich prozatím už 8% ze 30 zemí. Průměrný věk přihlášených mužů je 41 let, žen 37.

Základna zůstane podle plánu na pražském Strahově a pojede se na západ na Křivoklátsko. „Snažíme se region neměnit, je to náročné všechno logisticky připravit a chceme, aby si lidi na trasu i podél ní zvykli,“ vysvětluje Novák. Chystá se 21 fanouškovských obcí, poslední nový fan point bude v závěrečném stoupání na strahovskou Spiritku. Peloton doprovodí reklamní karavana s vozem Cofidis z Tour de France a dva vrtulníky. Účastníci budou mít k dispozici digitální karty do mobilu. Přijede zase snad nejznámější fanoušek, německý čert Didi. „Loni vypil asi sedmnáct coca-col a nechal se vyfotit snad se všemi třemi tisíci účastníky,“ chválí ho Novák. Jeho tým pořádá i zájezd na L´Etape du Tour v červenci do Francie a pak v srpnu na Slovensko. L´Etape Czech se pojede jistě i v roce 2024 a jedná se o prodloužení smlouvy na ten další 2025.